Στην κοινή συνέντευξη Τύπου Τσαβούσογλου-Mπλίνκεν, φάνηκε ξεκάθαρα η διάσταση απόψεων για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Όμως τα αγκάθια δεν παριορίστηκαν εκεί. Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που ακολούθησαν φάνηκε σαφώς η κόντρα για το θέμα των F-35, αλλά και την απόκτηση νέων F-16 όπως και για την αναβάθμιση αυτών που έχει ήδη η Τουρκία.
Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων περιοχών και την βούληση της αμερικανικής κυβέρνησης για την πώληση νέων F-16 στην Τουρκία. Όμως όταν ρωτήθηκε για το πότε θα απευθυνθεί η κυβέρνηση στο Kογκρέσο για το θέμα αυτό είπε πως δεν μπορεί να δώσει ημερομηνία. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις με την Αρμενία και την Ελλάδα ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν ζήτησε απλά την πώληση των F-16, τονίζοντας πως αυτό είναι προς όφελος και του ΝΑΤΟ, αλλά διαμαρτυρήθηκε και για την έξοδο από το πρόγραμμα των F-35 ζητώντας για μία ακόμη φορά την επιστροφή του ποσού που έχει καταβάλει ήδη η Τουρκία.
Ρυθμιστής η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας
O υπουργός Eξωτερικών της Τουρκίας όταν ρωτήθηκε για την πώληση εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και πως όποιος τον υποστηρίζει πρέπει να παραθέσει στοιχεία.
Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Mεβλούτ Tσαβούσογλου επανέλαβε τα όσα δήλωσε παρουσία του Νίκου Δένδια όταν πέταξαν μαζί από την Αντιόχεια και το Χατάι, ότι δηλαδή δεν πρέπει να περιμένουμε τις καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να λύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα.
Είναι ξεκάθαρο πως οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα εξαρτηθούν κατά πολύ από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας για να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη στα υπόλοιπα θέματα.