Συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά διαμορφώνει το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τους τελευταίους –αρκετούς– μήνες τη χώρα. Οι ανατιμήσεις βασικών αγαθών και ειδών πρώτης ανάγκης είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και οδηγούν τους πολίτες (καταναλωτές) στα όρια της απόγνωσης, δεδομένου ότι με τα εισοδήματά τους αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις μέχρι πρότινος βασικές τους ανάγκες και αναγκάζονται σε συνεχείς περικοπές. Η αισχροκέρδεια έχει χτυπήσει ταβάνι, καθώς σούπερ μάρκετ, καταστήματα λιανικής πώλησης κ.ά., επικαλούμενα το υψηλό κόστος λειτουργίας, ανεβάζουν τις τιμές.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει περιοριστεί σε ρόλο θεατή, στην ουσία κάνει τον τροχονόμο της αισχροκέρδειας, χωρίς να λαμβάνει κανένα αποτελεσματικό μέτρο για να σταματήσει τη λεηλασία σε βάρος των καταναλωτών. Επιχειρεί, δε, με τα ψίχουλα του «market pass» να… ανακουφίσει τους πολίτες, με συνέπεια όλο αυτό να εξελίσσεται σε κοροϊδία. Οι δε προοπτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι για τους επόμενους μήνες, πολύ δε περισσότερο για τον ερχόμενο χειμώνα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το τσουνάμι των ανατιμήσεων θα συνεχιστεί χωρίς κανένα διάλειμμα. Ο πόλεμος που συνεχίζεται στην Ουκρανία, οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια θα είναι δύο καλές αφορμές προκειμένου να αυξηθούν οι τιμές σε αγαθά και προϊόντα.
Υπό αυτόν τον φόβο, η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση του «market pass» μέχρι το τέλος του χρόνου τουλάχιστον. Πλην όμως, είναι βέβαιο ότι οι πολίτες πρόκειται να βιώσουν ακόμη πιο δύσκολους μήνες. Το επόμενο κύμα θα χτυπήσει μέσα στον Σεπτέμβριο, με αυξήσεις σε 100 κατηγορίες προϊόντων, μιλάμε για πάνω από 300 – 400 είδη. Η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι (υποτίθεται) της τάξης του 8% – 10%, αλλά με τον ανεξέλεγκτο τρόπο που λειτουργεί η αγορά είναι απίθανο τα ποσοστά αυτά να τηρηθούν από τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων.
Οι αυξήσεις στις τιμές των φρούτων θα κινηθούν κοντά στο 20% (19,4%), ενώ των λαχανικών στο 15,5%. Η δε τιμή του παρθένου ελαιολάδου πρόκειται να εκτιναχθεί μέχρι και 45%. Στα γαλακτοκομικά, η αύξηση θα είναι της τάξης του 10,5% και στα τυριά στο 8%. Και αν όλα τα παραπάνω τα δει κανείς σε βάθος χρόνου, η κατάσταση, έτσι όπως εξελίσσεται, προκαλεί απόγνωση. Ειδικότερα, δε, στους οικονομικά ασθενέστερους και στα ευάλωτα νοικοκυριά της χώρας, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι τιμές στα οπωροκηπευτικά αυξήθηκαν 167%, ενώ στα φρούτα μέχρι και 100%. Ανάλογη ανοδική πορεία κατέγραψαν οι τιμές σε δημητριακά και άλευρα, ωθώντας ακόμη πιο ψηλά την τιμή του ψωμιού.