Σε πορεία εξόδου οδηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών που έβγαλαν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου στους δρόμους, φέρνοντας πλήρη αλλαγή τοπίου και εκρηκτικές πολιτικές παρενέργειες.
Του Ανδρέα Καψαμπέλη, εφημερίδα «δημοκρατία»
Ο πρωθυπουργός έδωσε την έκτακτη τηλεοπτική συνέντευξη της Τετάρτης στον Alpha υπό το κράτος πανικού από τις συγκεντρώσεις, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Για πρώτη φορά, μάλιστα, εδώ και πολλά χρόνια ο λαϊκός παράγοντας ήρθε να καλύψει και να ξεπεράσει τα κενά και τις ανεπάρκειες της αντιπολίτευσης, η οποία αδυνατεί συστηματικά να πλήξει, στο πεδίο των κινητοποιήσεων και όχι μόνο, την κυβέρνηση, παρά τη φθορά και τη δυσαρέσκεια που προκαλεί η πολιτική της σε όλα τα μέτωπα.
Οσο κι αν προσπάθησε ο κ. Μητσοτάκης να δείξει ότι διατηρεί τον έλεγχο, το κυβερνητικό οικοδόμημα βρίσκεται σε φάση αποσυντονισμού και κατάρρευσης. Ηδη έχουν αναπτυχθεί εσωτερικά δύο γραμμές και -απέναντι σε αυτούς που επικρότησαν την πρωτοβουλία του- υπάρχουν εκείνοι -και υπουργοί- που υποστηρίζουν ότι έπρεπε αντί να δώσει την εικόνα του απολογούμενου πρωθυπουργού, να κινηθεί επιθετικά.
Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι κλεισμένος στον γυάλινο πύργο της αλαζονείας και της αυταρέσκειας ο κ. Μητσοτάκης αιφνιδιάστηκε πλήρως. Γι’ αυτό και το πρώτο που -κατά τις πληροφορίες- έκανε μετά την Κυριακή ήταν να ξεσπάσει σε βάρος των συνεργατών του (γίνεται, μάλιστα, λόγος για τον Γ. Βλαστάρη) που δεν «αντιλήφθηκαν εγκαίρως» τι συμβαίνει, για να προλάβει να αντιδράσει. Το στοιχείο αυτό, εκτός των άλλων, δείχνει ότι οι απαντήσεις του στον Αντ. Σρόιτερ ήταν υποκριτικές και προσχηματικές, προκειμένου να αποσυμπιέσει τη λαϊκή οργή, ενώ κάθε άλλο υποδήλωναν ειλικρινή πρόθεση να χυθεί, έστω και δύο χρόνια μετά, άπλετο φως στην υπόθεση.
Ανησυχία έχει καταλάβει τώρα το Μέγαρο Μαξίμου για τις νέες αποκαλύψεις που έρχονται. Με μεγαλύτερο τρόμο, όμως, το κυβερνητικό σύστημα αντιμετωπίζει τη Μαρία Καρυστιανού, η οποία, με τη δράση και την αποφασιστικότητά της να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και να οδηγηθούν στη φυλακή ακόμη και πολιτικά πρόσωπα, έχει ανατρέψει όλα τα προγνωστικά, επιτυγχάνοντας ως νέο λαϊκό σύμβολο αυτό που δεν έχει καταφέρει ολόκληρη η αντιπολίτευση.
Ενδεικτικό, μάλιστα, είναι αυτό που συμβαίνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στον χώρο της ελληνικής ομογένειας στην Αμερική. Όπως αποκαλύπτουν σχετικές πληροφορίες, οι σύλλογοι των ομογενών συμφώνησαν εν όψει της παρέλασης στη Νέα Υόρκη, στις 20 Μαρτίου, για την εθνική επέτειο, να προσκαλέσουν την κυρία Καρυστιανού ως τιμώμενο πρόσωπο. Μόλις έγινε γνωστό αυτό, όμως, οι επιτελείς της κυβέρνησης έπαθαν «έμφραγμα» και (πρωτοστατούντων της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του εκδότη του «Εθνικού Κήρυκα» και πρώην υφυπουργού Αντώνη Διαματάρη) έβαλαν λυτούς και δεμένους για να ακυρωθεί η πρόσκληση, με το παραπλανητικό επιχείρημα ότι μπορεί να διοργανωθεί σε άλλη χρονική στιγμή ειδική εκδήλωση για τα Τέμπη και να κληθεί να μιλήσει η κυρία Καρυστιανού.
Παράλληλα έγινε προσπάθεια να χρεωθεί πονηρά και ψευδώς η ιδέα στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, μολονότι εκείνος πρότεινε μόνο τον εκπρόσωπο στις εκδηλώσεις από πλευράς της Εκκλησίας και συγκεκριμένα τον μητροπολίτη Πατρών, Χρυσόστομο.
Σύμφωνα με τς ίδιες πηγές, την εισήγηση για την κυρία Καρυστιανού, που έγινε αποδεκτή, διατύπωσε η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ικαριωτών Γεωργία Λιγνού, τονίζοντας η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων «δεν είναι πολιτικό, αλλά εθνικό πρόσωπο».
Οι προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να είναι πολύ πιο οδυνηρές για την κυβέρνηση. Οχι μόνο γιατί η οργή της κοινωνίας βαίνει κλιμακούμενη και θα ακολουθήσουν νέες κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα το προσκλητήριο για την 28η Φεβρουαρίου, που συμπίπτει με τη δεύτερη επέτειο από την τραγωδία.
Ο Φεβρουάριος προμηνύεται μοιραίος μήνας για τον κ. Μητσοτάκη διότι εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να γίνουν γνωστά κι άλλα πορίσματα για τις συνθήκες της τραγωδίας και κυρίως αυτό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μολονότι δεν λείπουν οι ψίθυροι περί κυβερνητικών μεθοδεύσεων για να επηρεαστεί και να αμβλυνθεί το τελικό περιεχόμενό του, η χαριστική βολή θα έρθει εάν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, επιβεβαιωθεί και από αυτό ότι το μανιτάρι της φονικής φωτιάς δεν δημιουργήθηκε από τα λάδια που χρησιμοποιούνται στη μηχανή του τρένου, όπως υποστήριζε μέχρι πρότινος το επίσημο αφήγημα προκειμένου να αμφισβητηθεί η μεταφορά παράνομου εύφλεκτου φορτίου, από την έκρηξη του οποίου (και όχι από τη σύγκρουση) προκλήθηκε ο θάνατος πολλών εκ των 57 θυμάτων.
Η προοπτική να πάρουν τη μορφή ντόμινο οι εξελίξεις είναι πλέον ορατή και αυτό τροφοδοτεί τις διεργασίες σε πολιτικό -και ειδικότερα σε ενδοκυβερνητικό- επίπεδο. Καθώς ο κλοιός σφίγγει για το Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται και η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να επισπεύσει και τον ανασχηματισμό ως ακόμα μία απονενοημένη κίνηση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές έχουν κλειδώσει αμέσως μετά την αναμενόμενη εκλογή του κ. Τασούλα στο προεδρικό αξίωμα κατά την τέταρτη κατά σειρά ψηφοφορία στις 12 Φεβρουαρίου. Η επίσπευση εντάσσεται στον ίδιο πανικό του πρωθυπουργού να «αποσυνδεθεί» από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς που ταυτίστηκαν με τους χειρισμούς στα Τέμπη, επιφυλάσσοντας ρόλο Ιφιγένειας σε αυτούς, όπως έκανε σε ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος.
Στο τραπέζι το σενάριο των πρόωρων εκλογών
Η απάντηση που έδωσε, ωστόσο, στον Αντ. Σρόιτερ όταν τον ρώτησε εάν θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Σέρβου πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς, που παραιτήθηκε την Τρίτη υπό το βάρος των αντιδράσεων για ένα ανάλογο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα του, είναι απολύτως χαρακτηριστική της κατάστασης στην οποία έχει βρεθεί. «Οχι. Εγώ ανέλαβα τις ευθύνες που μου αναλογούν, τις πολιτικές, εξακολουθώ να τις αναλαμβάνω, και εάν υπάρχει κόστος πολιτικό. Και δεν στέκομαι εδώ, ούτε στις εκλογές, γιατί οι εκλογές δεν μπορούν να αποτελέσουν μία κάθαρση ούτε μία δικαιολογία για να κλείσει μία τέτοια υπόθεση» ισχυρίστηκε χωρίς, πάντως, να πείθει κανέναν. Κι αυτό διότι ουδείς πιστεύει πως ο ανασχηματισμός, έστω κι αν φρενάρει κάπως τις εξελίξεις, θα μπορέσει να αλλάξει τη δυναμική των πραγμάτων.
Γι’ αυτό και στα παρασκήνια έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους τα σενάρια περί επίσπευσης των εκλογών, τις οποίες μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ο κ. Μητσοτάκης θεωρούσε ότι θα αποφύγει με την επιλογή του κ. Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Η ειρωνεία της τύχης τώρα είναι ότι ενώ ο εκλεκτός του θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους και θα εκλεγεί, ενεργοποιείται εκ νέου το δίλημμα για κάλπες προτού η γάγγραινα απλωθεί με ταχύ πλέον ρυθμό και το κυβερνητικό σώμα «σαπίσει» εντελώς…