Σε πολιτική τρύπα

Του Μιχάλη Ψύλου

Ασταμάτητη η προέλαση της ακροδεξιάς στη Γαλλία. Θα ήταν έκπληξη οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα από τη νίκη της άκρας δεξιάς στο σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Σχεδόν τέσσερις στους 10 Γάλλοι θα δώσουν την ψήφο τους στην Εθνική Συσπείρωση(RN) της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Το μόνο ερώτημα είναι αν στο δεύτερο γύρο την προσεχή Κυριακή η άκρα δεξιά θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Εθνοσυνέλευση.

Το RN βρίσκεται στο 37%,μπροστά από την αριστερή εκλογική συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου που ακολουθεί με 29,5% και σχεδόν 17 μονάδες από το φιλελεύθερο στρατόπεδο γύρω από τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Οσο για τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικανούς; Το κόμμα των πρώην προέδρων της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και Νικολά Σαρκοζί -παλεύει τώρα για την πολιτική του επιβίωση. Με πολλά στελέχη του να συνεργάζονται με την άκρα δεξιά σε δεκάδες εκλογικές περιφέρειες.

Αν η ακροδεξιά αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Μακρόν δεν μπορεί να αποφύγει να διορίσει τον Μπαρντελά πρωθυπουργό.Διαφορετικά θα αγνοούσε εντελώς τη βούληση των ψηφοφόρων.

Ο Μακρόν απειλεί βέβαια ότι μπορεί να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος εάν κερδίσει είτε το RN είτε το Λαϊκό Μέτωπο. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος υιοθετεί μια μη εποικοδομητική στάση», κατακεραυνώνει τον Μακρόν ο διευθυντής της Le Monde, Ζερόμ Φενολιό.

Απίστευτα σχόλια που προέρχονται από έναν αρχηγό κράτους, που δημιουργεί συνεχώς εντάσεις. Η ανοικοδόμηση του γκρεμισμένου πολιτικού χώρου του Κέντρου θα απαιτούσε ταπεινότητα και προσοχή. Αλλά ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν έχει σαφώς καμία από αυτές τις αρετές και το περιβάλλον του δεν διδάχτηκε ποτέ να αντισταθμίζει τις ατέλειές του.

Ναρκισσισμός

Ο ναρκισσισμός του Μακρόν τον έχει εκθέσει και απειλεί να γκρεμίσει ολόκληρο το μπλοκ του κέντρου.

Αλλά και με την αριστερά, ο Μακρόν έκανε το «θαύμα» : Κατόρθωσε να ενώσει τέσσερα κόμματα που μέχρι τώρα διαπληκτίζονταν,αφήνοντας κατά μέρος τις διαφωνίες τους για τη στάση τους απέναντι στην Ουκρανία , τη Ρωσία , τη Χαμάς , το Ισραήλ και όλα όσα τους διχάζουν.

Μετά από επτά χρόνια στην προεδρία, ο Μακρόν ένωσε εναντίον του ανθρώπους που -όπως αποδείχτηκε- μισούσαν περισσότερο ο ένας από τον άλλον.

Ο Μακρόν κατάφερε όμως να προκαλέσει πολιτικό μίσος και στο δικό του στρατόπεδο. Το φάσμα της ήττας φαίνεται στις ομιλίες και στα πρόσωπα των Μακρονιστών υποψηφίων. Που τον υποστήριξαν τις επιλογές του στις πιο δύσκολες στιγμές, συχνά σε βάρος των δικών τους πεποιθήσεων, όπως συνέβη με την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ή τις αλλαγές στη μεταναστευτική νομοθεσία, σε ακροδεξιά κατεύθυνση.

Ο Μακρόν έριξε τη Γαλλία σε μια πολιτική τρύπα.vΗ τάση του Γάλλου προέδρου να «τζογάρει» πολιτικά μπορεί να τον έφερε στην κορυφή, αλλά φαίνεται ότι τώρα θα τον γκρεμίσει.

Πολλοί αναλυτές λένε μάλιστα ότι ο θρασύς και μοναχικός Μακρόν δεν θα μπορούσε ψυχολογικά να συγκατοικήσει με την ακροδεξιά και κάποια στιγμή θα παραιτηθεί. Βυθίζοντας όχι μόνο τη Γαλλία στο χάος, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη…

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έγινε viral: Σάλος με τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού που έγινε τρολ – Έρχονται αποκαλύψεις για πρόσωπα υπεράνω υποψίας

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Σάλος...