Με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συναντάται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, προκειμένου να συζητήσουν για το ακανθώδες ζήτημα της μεταπολεμικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας που υπέστη τεράστιες καταστροφές εξαιτίας των βομβαρδισμών του Ισραήλ.
Προηγήθηκε η συνάντηση του Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης και «ναυάγιο», με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να κρίνει ότι ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας είναι «υπερβολικά υψηλός».
Η διαφωνία των δύο ανδρών και η αποφασιστικότητα του Ισραηλινού πρωθυπουργού να πάει μέχρι τέλους την επιχείρηση της χώρας στον παλαιστινιακό θύλακα αποτυπώνεται στο γεγονός πως δεν πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου.
«Γνωρίζουμε πως όταν αντιμετωπίζεις έναν εχθρό που κρύβεται μέσα στον άμαχο πληθυσμό, που κρύβεται σε σχολεία και σε νοσοκομεία για να ανοίξει πυρ, τα πράγματα γίνονται απίστευτα δύσκολα. Όμως το τίμημα που πληρώνουν καθημερινά οι άμαχοι στη Γάζα, ειδικά τα παιδιά, είναι υπερβολικά υψηλό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπλίνκεν.
Επίσης, ο Μπλίνκεν ανέφερε πως συζήτησε κατά τη διάρκεια της περιοδείας με ηγέτες χωρών της περιοχής που είναι έτοιμοι να εργαστούν για «διαρκή» λύση που θα βάλει τέλος στον «κύκλο της βίας» και θα εγγυάται «την ασφάλεια του Ισραήλ».
«Όλοι τους όμως υπογράμμισαν πως αυτό δεν θα μπορέσει να προχωρήσει παρά μόνο εάν υπάρξει περιφερειακή προσέγγιση, που θα συμπεριλαμβάνει δρόμο προς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους», συμπλήρωσε.
Η αμερικανική πλευρά κάλεσε το Ισραήλ να μην εξετάσει θέματα οριστικού εκτοπισμού Παλαιστινίων από τη Γάζα και μάλιστα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να επιτραπεί η επιστροφή όσων έχουη εγκαταλείψει τις εστίες τους.
Η Λωρίδα της Γάζας έχει ανάγκη να φθάσουν «περισσότερα τρόφιμα, περισσότερο νερό, περισσότερα φάρμακα», αναγνώρισε επίσης ο Μπλίνκεν, καλώντας παράλληλα το Ισραήλ να «σταματήσει να παίρνει μέτρα που υπονομεύουν τη δυνατότητα των Παλαιστινίων να κυβερνήσουν» τις περιοχές τους.
Λίγο πριν από την αναχώρηση του αμερικανού ΥΠΕΞ για την περιοδεία αυτή στη Μέση Ανατολή, την τέταρτη κατά σειρά από το ξέσπασμα του πολέμου, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας παρουσίασε το περίγραμμα σχεδίου για την «επόμενη μέρα», την κατάσταση «μετά» τον πόλεμο στον θύλακο.
Το σχέδιο του Γιοάβ Γκάλαντ προβλέπει πως δεν θα υπάρχει «ούτε η Χαμάς», ούτε «ισραηλινή πολιτική διοίκηση» στον παλαιστινιακό θύλακο, κι ότι τη Λωρίδα της Γάζας θα κυβερνήσουν Παλαιστίνιοι που δεν θα είναι «εχθρικοί» έναντι του Ισραήλ.
Ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου απαιτούν να πάνε ξανά έποικοι στη Γάζα και να «ενθαρρυνθούν» οι Παλαιστίνιοι κάτοικοί της να «μεταναστεύσουν», ενώ η Ουάσιγκτον θα ήθελε, σύμφωνα με αναλυτές, να αναλάβει τη διακυβέρνηση του θυλάκου η Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά αφού υπάρξει «μεταρρύθμισή» της.
Το 2007, η Παλαιστινιακή Αρχή έχασε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, όπου έκτοτε κυβερνά η Χαμάς, και δεν ασκεί την —περιορισμένη— εξουσία της παρά στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967.
«Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ευθύνη να μεταρρυθμιστεί, να βελτιώσει τη διακυβέρνησή της», κάτι που «σχεδιάζω να εγείρω στον πρόεδρο Αμπάς» στη σημερινή συνάντηση, ανέφερε ο Μπλίνκεν.