Σημαντική πτώση έχουν καταγράψει το τέταρτο τρίμηνο του 2023 οι εισαγωγές και εξαγωγές της ΕΕ με τη Ρωσία, σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από τη ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν στο εμπόριο με τη Ρωσία από την ΕΕ, οι εποχικά προσαρμοσμένες τιμές δείχνουν ότι το ποσοστό εισαγωγών από τη Ρωσία στην ΕΕ μειώθηκε από 9,5% τον Φεβρουάριο του 2022 σε 1,9% τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ το ποσοστό των εξαγωγών της ΕΕ προς τη Ρωσία μειώθηκε από 3,8% σε 1,4% την ίδια περίοδο.
Το Μάρτιο του 2022, το ανώτατο εμπορικό έλλειμμα με τη Ρωσία ανήλθε σε 18,6 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω κυρίως των υψηλών τιμών των ενεργειακών προϊόντων. Αυτό το έλλειμμα μειώθηκε σε 0,1 δισεκ. ευρώ τον Μάρτιο του 2023 και τον Δεκέμβριο του 2023 ανήλθε σε 0,8 δισεκ. ευρώ. Συνολικά, το φυσικό αέριο, τα πετρέλαια, ο σίδηρος και ο χάλυβας και τα λιπάσματα, αντιπροσώπευαν περίπου τα 2/3 των συνολικών εισαγωγών στην ΕΕ από τη Ρωσία το τέταρτο τρίμηνο του 2023.
Οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στην ΕΕ μειώθηκαν από 28% το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σε 3% το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές πετρελαίου της ΕΕ το ίδιο τρίμηνο του 2023 ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες (16%), η Νορβηγία (11%) και το Καζακστάν (9%).
Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ΕΕ μειώθηκαν από 33% το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σε 13% το ίδιο τρίμηνο του 2023. Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές φυσικού αερίου της ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2023 ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες (22%), η Νορβηγία (21%) και η Αλγερία (18%).
Νέο «αυτοκαταστροφικό» πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ΕΕ
Σε συμφωνία για ένα νέο 13ο στη σειρά πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας προχώρησαν οι Πρέσβεις της ΕΕ, συνεχίζοντας στην ίδια αυτοκαταστροφική γραμμή, καθώς όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη όλοι οι περιορισμοί γύρισαν μπούμερανγκ στην Ευρώπη. (Διαβάστε ΕΔΩ)
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι «ένα από τα ευρύτερα που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ».
Η συγκεκριμένη δέσμη κυρώσεων θα πλήττει με έμμεσο τρόπο τη Ρωσία, αφού ο στόχος θα είναι τα νομικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις τρίτων χωρών που παρέχουν στήριξη στη ρωσική οικονομία.
Οι νέες κυρώσεις, αν εγκριθούν, θα απαγορεύουν στις επιχειρήσεις των κρατών-μελών να συνδιαλλάσσονται οικονομικώς με τις στοχοποιημένες εταιρείες, οι οποίες κατηγορούνται από την ΕΕ ότι διευκολύνουν τη στρατιωτική προσπάθεια της Μόσχας.
Θα υποβληθεί σε γραπτή διαδικασία και θα εγκριθεί επίσημα στις 24 Φεβρουαρίου.