Σε ισχύ οι νέοι δασμοί του Τραμπ – Πλήττονται δεκάδες χώρες, ανάμεσά τους και η Ε.Ε.

«Ανταποδοτικοί» τελωνειακοί φραγμοί 15% έως 41% στα περισσότερα προϊόντα – Στόχος η αλλαγή της παγκόσμιας εμπορικής τάξης


Ξεκίνησε και επίσημα η εφαρμογή των νέων τελωνειακών δασμών των ΗΠΑ σε δεκάδες χώρες, στο πλαίσιο της σκληρής εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, που επιδιώκει να επανακαθορίσει τους διεθνείς εμπορικούς όρους.

Οι επιπρόσθετοι δασμοί, που παρουσιάζονται ως «ανταποδοτικοί», αντικαθιστούν από σήμερα τα χαμηλότερα τέλη «βάσης» 10% που εφαρμόζονταν από τον Απρίλιο. Οι νέοι συντελεστές κυμαίνονται θεαματικά μεταξύ 15% και 41%, ανάλογα με τη χώρα και το προϊόν.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο στόχαστρο – Δασμοί 15% στα περισσότερα προϊόντα

Μεταξύ των πιο άμεσα πληττόμενων οικονομιών είναι:

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Η Ιαπωνία
  • Η Νότια Κορέα

Οι τρεις αυτές εμπορικές δυνάμεις βλέπουν τα περισσότερα προϊόντα τους να επιβαρύνονται με δασμούς 15%, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει δραστικά τις εξαγωγές τους προς την αμερικανική αγορά.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα συνεχίζει να δέχεται αυξανόμενη πίεση, καθώς οι εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 6,1% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο – ένδειξη ότι οι δασμοί αποδίδουν εμπορικά αποτελέσματα, αλλά και δημιουργούν παγκόσμιες αναταράξεις.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ των media: Η υπόθεση Πυργιώτη ανοίγει τον φάκελο των δημοσιογράφων που πληρώνονται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ο φάκελος Πυργιώτη ανοίγει τις αποκαλύψεις για χρηματοδοτούμενη σιωπή στα media και συμβάσεις με το Δημόσιο

Πυργιώτη – Αβιράμ: Ο γάμος που ρίχνει φως στη σύγκρουση με τον Σκέρτσο

Η Πυργιώτη απαντά στον Σκέρτσο για τη Σύρο, με φόντο τη σχέση της με πρώην πρέσβη του Ισραήλ