Σε επιφυλακή το Βερολίνο με φόντο το Ισραήλ

«Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο».Αυτό δήλωσε στη γερμανική ραδιοφωνία DLF και ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Βερολίνο, Ρον Πρόσορ. Μια μεγάλη πορεία αλληλεγγύης βρίσκεται σε εξέλιξη στη γερμανική πρωτεύουσα, μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου μετά από κάλεσα γερμανο-ισραηλινών φορέων και μεγάλων εβραϊκών ενώσεων της Γερμανίας, με αυξημένη αστυνομική παρουσία.

Την πορεία στηρίζει και ο δήμος του Βερολίνου, με τον Χριστιανοδημοκράτη δήμαρχο της πόλης Κάι Βέγκνερ να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης υπέρ του Ισραήλ. Στην πορεία συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι γερμανικών φορέων καθώς και αρκετά μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου. Μάλιστα το βράδυ του Σαββάτου η Πύλη του Βρανδεμβούργου είχε φωτιστεί στα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ με το Αστέρι του Δαβίδ.

Την ίδια ώρα όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Στην περιοχή Νόικελν του Βερολίνου σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου επεισόδια μικρής εμβέλειας σε πορεία υπέρ των Παλαιστινίων και κατά του Ισραήλ.

Φόβοι για αντισημιτικές επιθέσεις

Ταυτόχρονα όμως αυξάνεται η ανησυχία στη Γερμανία και για επιθέσεις σε συναγωγές και άλλους εβραϊκούς φορείς στη Γερμανία, σύμφωνα με τον επιτετραμμένο της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα αντισημιτισμού Φέλιξ Κλάιν. Όπως τονίζει, μιλώντας στο Γερμανικό Δίκτυο Συντακτών, «ο αντισημιτισμός που σχετίζεται με το Ισραήλ δεν αποτελεί γκρίζα θεωρία αλλά πραγματικό κίνδυνο για τους Εβραίους». Από χθες έχουν μάλιστα έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας σε συναγωγές και άλλους χώρους με έντονο εβραϊκό στοιχείο.

Σε ύψιστη επιφυλακή βρίσκεται και το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο Γερμανίας, το οποίο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Ισραήλ αλλά και τις ενδεχόμενες προεκτάσεις του πολέμου εκτός συνόρων.

Το γερμανικό υπ. Εξωτερικών από την πλευρά εξέδωσε ήδη ταξιδιωτική προειδοποίηση, με την οποία καλεί τους Γερμανούς να αποφεύγουν ταξίδια στο Ισραήλ εξαιτίας της «συγκεχυμένης κατάστασης» στην περιοχή, η οποία ενδέχεται να επιδεινωθεί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου ανάμεσα στους απαχθέντες από την Χαμάς βρίσκονται και πολίτες με γερμανικό διαβατήριο.

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...