Σε απελπισία ο Ζελένσκι

Στη Αλβανία έφτασε χθες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πραγματοποιώντας το πρώτο του ταξίδι στη χώρα των Βαλκανίων μετά την έναρξη του πολέμου. Ο ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να συμμετάσχει σε διεθνή σύνοδο για την ασφάλεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ίγκλι Χασάνι ανακοίνωσε την άφιξή του μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας πως η κυβέρνησή του είναι «αλληλέγγυα στην Ουκρανία στην ηρωική μάχη της εναντίον της Ρωσίας».

Σε απεγνωσμένο… τουρ προς αναζήτηση βοήθειας ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι τις τελευταίες εβδομάδες κάνει… απελπισμένα ταξίδια στο εξωτερικό προσπαθώντας να εξασφαλίσει τη συνέχιση της υποστήριξης στον στρατό του, που αντιμετωπίζει ελλείψεις πυρομαχικών και οπλισμού στην προσπάθειά του να εμποδίσει την προέλαση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στα πεδία των μαχών.

Κράτος μέλος του NATO από το 2009, η Αλβανία υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία, ωστόσο η πολιτική ηγεσία της προτιμά να τηρεί διακριτική στάση όσον αφορά τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα μέσα του μήνα στην Αλβανία, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξήρε την υποστήριξη των Τιράνων στο Κίεβο.

«Η Αλβανία ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες που έστειλαν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή — όπλα, πυρομαχικά, τεθωρακισμένα», επισήμανε ο Άντονι Μπλίνκεν, προσθέτοντας πως η χώρα αυτή είναι ανάμεσα στους δέκα μεγαλύτερους υποστηρικτές του Κιέβου κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους ηγέτες του Κογκρέσου, στην προσπάθειά του να επιτύχει την άρση του αδιεξόδου για το χρηματοδοτικό πακέτο 60 δισ. δολαρίων ώστε να ξαναρχίσει η ροή στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι δεν σταματά να «φωνάζει» το τελευταίο διάστημα πως η χώρα του έχει ανάγκη συνεχή υποστήριξη από τη Δύση για να νικήσει τη Ρωσία.

Πριν από την άφιξή του στα Τίρανα, ο Ζελένσκι έκανε σταθμό στη Σαουδική Αραβία, όπου συζήτησε τη μεσολάβηση του βασιλείου στις ανταλλαγές αιχμαλώτων του Κιέβου και της Μόσχας και τη «φόρμουλα για την ειρήνη» που προωθεί.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε έντονο διάλογο και αντεγκλήσεις στην Ευρώπη δηλώνοντας προχθές Δευτέρα πως δεν μπορεί να «αποκλειστεί» η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων κρατών της Δύσης στην Ουκρανία, έπειτα από σύνοδο με άλλους ευρωπαίους ηγέτες στο Ελιζέ.

Βερολίνο, Λονδίνο και άλλοι ευρωπαίοι σύμμαχοι του Κιέβου έκαναν σαφές χθες Τρίτη πως δεν σχεδιάζουν κάτι τέτοιο.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του διεμήνυσε πως δεν θα ήταν επ’ ουδενί «προς το συμφέρον των χωρών αυτών» να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία, προειδοποιώντας πως σε τέτοια περίπτωση θα ήταν «αναπόφευκτο» το ξέσπασμα ευρύτερου πολέμου ανάμεσα στο NATO και στη Ρωσία.

Μετά την απόσυρσή του πριν από περίπου δέκα ημέρες από την πόλη-οχυρό Αβντιίβκα (ανατολικά), ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε προχθές Δευτέρα και χθες Τρίτη πως οι δυνάμεις του αποχώρησαν από τρία χωριά δυτικότερα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου