«Σενάριο τρόμου» για νέες πτωχεύσεις περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ

«Βόμβα» στα θεμέλια της τραπεζικής αγοράς στις ΗΠΑ «βλέπει» η Pacific Investment Management (Pimco) καθώς αναμένει περισσότερες πτωχεύσεις περιφερειακών τραπεζών λόγω της «πολύ υψηλής» συγκέντρωσης προβληματικών δανείων εμπορικών ακινήτων στα χαρτοφυλάκια τους.

«Το πραγματικό κύμα δυσπραγίας τώρα αρχίζει» για τις τράπεζες των ΗΠΑ για όλα τα είδη ακινήτων, από εμπορικά κέντρα μέχρι γραφεία, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τζον Μάρει, επικεφαλής της παγκόσμιας ομάδας ιδιωτικών εμπορικών ακινήτων της Pimco, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το τμήμα του εντάσσεται στην επιχείρηση εναλλακτικών λύσεων της Pimco ύψους 173 δισ. δολαρίων.

Η αβεβαιότητα σχετικά με το πότε η Fed μπορεί να μειώσει τα επιτόκια έχει επιδεινώσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας των εμπορικών ακινήτων, όπου το υψηλό κόστος δανεισμού έχει «σφυρηλατήσει» τις αποτιμήσεις και έχει προκαλέσει αθετήσεις, αφήνοντας τις τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία που είναι δύσκολο να πωληθούν. Σε αντίθεση με ορισμένες προσδοκίες της αγοράς, οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν διαθέσει πρώτα ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης ποιότητας για να αποφύγουν βαθύτερες απώλειες, σύμφωνα με τον Μάρει.

«Ωστόσο, καθώς τα δάνεια με προβλήματα αυξάνονται λόγω των λήξεων, αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν να πωλούν αυτά τα πιο προβληματικά δάνεια για να τα μειώσουν», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ομάδα του έχει «αρπάξει» δάνεια εμπορικών ακινήτων που ξεφορτώθηκαν ορισμένες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες τους τελευταίους 18 μήνες.

Η αναταραχή έγινε ιδιαίτερα αισθητή μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών, οι οποίες αύξησαν την έκθεσή τους, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις αξίζει πλέον μόνο ένα κλάσμα της αξίας τους στην κορύφωσή τους. Οι μικρότερες τράπεζες συνεχίζουν επίσης να ανησυχούν τους επενδυτές από τις καταρρεύσεις μερικών εξ αυτών πέρυσι.

Οι περιφερειακές τράπεζες ήταν επίσης οι μόνες που δεν απαίτησαν επιπλέον προκαταβολές από τους δανειολήπτες εμπορικών ακινήτων τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας την ευπάθειά τους στην πτώση των αξιών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η MSCI Real Assets τον Μάρτιο. Τα καταθετικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν φέτος ένα εκτιμώμενο «τείχος» χρέους ακινήτων ύψους 441 δισεκατομμυρίων δολαρίων που λήγουν.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ