Τα συστημικά ΜΜΕ έδωσαν αγώνα, λόγω Ουκρανίας, να πείσουν ότι οι κραιπάλες μιας σουρωμένης πρωθυπουργού είναι «νορμάλ», αλλά οι Φινλανδοί τη μαύρισαν
Το «σύστημα» έκανε ό,τι μπορούσε για να την καθιερώσει ως τη «ροκ σταρ» της πολιτικής σκηνής της Φινλανδίας. Ειδικά στην Ελλάδα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έδωσαν, λόγω του Ουκρανικού, μάχη τον περασμένο Αύγουστο, όταν κυκλοφόρησαν τα κιτς βίντεο από τα πριβέ πάρτι κραιπάλης της πρωθυπουργού.
Μέχρι και για… σεξισμό κατηγόρησαν όσους δεν θεωρούσαν ότι μια ηγέτιδα χώρας πρέπει να αγαπάει υπερβολικά το αλκοόλ και να δίνει δικαιώματα για να εκβιάζεται με φωτό γυμνόστηθων. Λες και, αν έκανε άνδρας πρωθυπουργός τα ίδια, δεν θα επικρινόταν το ίδιο σκληρά.
Οι φιλότιμες προσπάθειες από τα δυτικά ΜΜΕ δεν εκτιμήθηκαν από τους Φινλανδούς. Οι ψηφοφόροι «μαύρισαν» τη Σάνα Μάριν στις προχθεσινές εκλογές. Ηρθε τρίτη και καταϊδρωμένη, με το 19,9% των ψήφων. Ολοι συμφωνούν ότι πλήρωσε κυρίως την ξαφνική εμμονή της για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ουσιαστικά εμπλέκοντας τη χώρα της στη διαμάχη με τη Ρωσία.
Με τον πληθωρισμό να «δαγκώνει», το δημόσιο χρέος της χώρας να ανεβαίνει και τη Ρωσία να αγριεύει, το lifestyle είδος διακυβέρνησης της Μάριν άρχισε να φαίνεται επιφανειακό και ανεπαρκές. Τα πράγματα ζόρισαν για τους Φινλανδούς, που επικεντρώθηκαν στα προβλήματα της οικονομίας. Ομως, παρά τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για το αυξανόμενο κόστος ζωής λόγω του πολέμου, η πρωθυπουργός επέμενε να μη διευκρινίζει ποια ακριβώς μέτρα θα έπαιρνε στον προϋπολογισμό, υπερτονίζοντας μόνο την υποστήριξη της κυβέρνησής της προς την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ: «Η Ουκρανία πολεμάει για όλους μας».
Η Μάριν κυβέρνησε 3,5 χρόνια, αποφασίζοντας στο φινάλε της θητείας της να ενταχθεί η χώρα της στο ΝΑΤΟ, παρά τη διαβεβαίωση της ίδιας, μόλις έναν μήνα πριν εισβάλει η Ρωσία, ότι η Φινλανδία δεν θα ενταχθεί ποτέ στη Συμμαχία.
Οι περίεργες κινήσεις της στην εξωτερική πολιτική ξένισαν τους συμπατριώτες της. Μόλις τον περασμένο μήνα επικρίθηκε για προσωπική διπλωματία. Σε επίσκεψή της στο Κίεβο υποσχέθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών στην Ουκρανία. Ομως αποδείχθηκε ότι δεν είχε προηγουμένως συζητήσει το θέμα με κανέναν. Λίγο μετά η Μάριν πήρε πίσω την υπόσχεσή της λέγοντας ότι «κανείς δεν υποσχέθηκε στην Ουκρανία φινλανδικά αεροσκάφη Hornet». Το στιλ της ηγεσίας της ήταν περισσότερο επικεντρωμένο στην εικόνα της παρά στην ουσία.
Οπως χαρακτηριστικά έγραψαν πρόσφατα οι «N.Y. Times», οι πολίτες την κατηγορούν ότι «μιλάει πάντα με έναν στρογγυλεμένο τρόπο, ποτέ συγκεκριμένα». Οι πολίτες θεώρησαν εκτός τόπου και χρόνου το οικονομικό πρόγραμμά της.
Δεν την έσωσε ούτε η διεθνής δημοφιλία της. Η ζημιά από τα βίντεο των πάρτι που διέρρευσαν με τη μεθυσμένη πρωθυπουργό αποδείχθηκε ανεπανόρθωτη. Αρχικά, τον Δεκέμβριο του 2021 η Μάριν «πιάστηκε» να κάνει κλάμπινγκ ενώ έπρεπε να είναι σε καραντίνα επειδή είχε εκτεθεί στον κορονοϊό. Σύρθηκε σε δημόσια απολογία.
Τον Αύγουστο του 2022 ήρθαν στο φως ακόμα πιο εξευτελιστικά βίντεο από πριβέ πάρτι, που την έδειχναν να χορεύει σουρωμένη, να «χαριεντίζεται» με κάποιον και να παίρνει περίεργες πόζες.
Ξεσηκώθηκε σάλος, κυκλοφόρησε φήμη ακόμα και για χρήση κοκαΐνης στα πρωθυπουργικά πάρτι. Η Μάριν παραδέχτηκε ότι έπινε, αλλά για τυχόν ναρκωτικά είπε πως δεν γνώριζε. Επειδή η μισή χώρα ήταν έξαλλη με το θέαμα και ζητούσε την παραίτησή της, η πρωθυπουργός έκανε κατόπιν πιέσεων και τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών, στο οποίο δεν βρέθηκε κάτι.
Μετά βγήκε στο φως νέα φωτογραφία που έδειχνε δύο γυμνόστηθες γυναίκες να φιλιούνται μέσα στην πρωθυπουργική κατοικία. Το πρόβλημα της Μάριν ήταν ότι όλα αυτά διέρρευσαν στη δημοσιότητα: «Αυτά τα βίντεο είναι ιδιωτικά» δήλωνε τότε. «Είμαι δυσαρεστημένη που δημοσιεύτηκαν».
Εκτοτε το όνομά της συνδέθηκε με την ανευθυνότητα. «Η Φινλανδία υποφέρει από τιμές ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά έτσι περνάει η ηγέτιδά μας τον χρόνο της!» έγραφαν τότε πολλοί στα social media. Εκφράζονταν και φόβοι ότι μια πρωθυπουργός που αγαπάει τόσο το αλκοόλ και τα πριβέ πάρτι ίσως και να μπορούσε να πέσει θύμα εκβιασμών.
Οι εικόνες μιας πρωθυπουργού να συμπεριφέρεται σαν ξελιγωμένη έφηβη τουρίστρια στα Μάλια χαλούσε την εικόνα περί αξιόπιστης δυτικής ηγέτιδας, την ώρα που μαγειρευόταν η είσοδος στο ΝΑΤΟ. Ετσι, ένα ολόκληρο σύστημα «έπεσε» να σώσει την κατάσταση. Το ανόητο αφήγημα-απάντηση ήταν ότι χτυπούσαν τη Μάριν επειδή ήταν «νέα και γυναίκα».
Η ίδια έκανε και σχετικές δηλώσεις δακρυσμένη: «Είμαι άνθρωπος και μερικές φορές χρειάζομαι επίσης χαρά και διασκέδαση στη μέση των μαύρων σύννεφων». Η φινλανδική κοινωνία, που παρεμπιπτόντως είναι πολύ λιγότερο συντηρητική απ’ ό,τι θεωρείται η ελληνική, δεν τσίμπησε. Η ένστασή τους φυσικά και δεν ήταν αν ήταν άντρας ή γυναίκα, αλλά ότι «ήταν ακατάλληλο για πρωθυπουργό να βρίσκεται στις 4 το πρωί σε ένα πάρτι μεθυσμένη», όπως έγραψε η εφημερίδα «Iltalehti», όπου πρωτοκυκλοφόρησε το βίντεο.
«Ζούμε σε κατάσταση συναγερμού λόγω του πολέμου» είπε ο πολιτικός συντάκτης της, Ρισταμάκι. «Οταν κοιτάξετε τη συμπεριφορά της Μάριν σε αυτό το φόντο, είναι καιρός να θέσετε το ερώτημα εάν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο καθήκον της».
Η Φινλανδή πρωθυπουργός προσπάθησε να βαφτίσει «νιάτα» την κακογουστιά και το μεθύσι. Οπως φάνηκε κι από τη συντριβή της στις εκλογές, η «πάρτι Σάννα» δεν έπεισε.
ΣΑΝΑ ΜΑΡΙΝ
Πρωθυπουργός Φινλανδίας
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε το 1985 στο Ελσίνκι. Περιγράφει τον εαυτό της ως «παιδί ουράνιου τόξου» επειδή μεγάλωσε σε οικογένεια ομόφυλων γονέων. Σπούδασε Δημόσια Διοίκηση στο Τάμπερε και το 2006 έγινε μέλος της νεολαίας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Στις εκλογές του 2012 εξελέγη πρώτη φορά δημοτική σύμβουλος, ενώ το 2015 έγινε βουλευτής. Διορίστηκε υπουργός Μεταφορών και από το 2019 ηγήθηκε μιας κυβέρνησης πέντε κομμάτων. Είναι παντρεμένη με τον Μάρκους Ράικονεν και έχουν μια κόρη.