Σαββίδης vs Μυστακίδης: Το γήπεδο της Τούμπας, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ένας πόλεμος επιρροής

Εκρηκτική σύγκρουση Σαββίδη–Μυστακίδη για ΠΑΟΚ, Νέα Τούμπα και ΟΛΘ. Όλο το παρασκήνιο της μάχης κυριαρχίας στη Θεσσαλονίκη.


Ορατός γίνεται ένας σκληρός επιχειρηματικός “πόλεμος” ανάμεσα στον Ιβάν Σαββίδη και τον Τέλη Μυστακίδη, με αφετηρία τον ΠΑΟΚ, αλλά με προεκτάσεις που φτάνουν ως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την ηγεμονία στη Βόρεια Ελλάδα.

“Η σύγκρουση δεν μοιάζει με νοκ άουτ, αλλά με μαραθώνιο πρωταθλήματος, ίσως και πλέι οφ” παρατηρούν κύκλοι της πόλης, αναγνωρίζοντας ότι η πραγματική διακύβευση δεν είναι απλώς ο ΠΑΟΚ, αλλά η επιχειρηματική κυριαρχία στη Μακεδονία.

Η αρχική προσπάθεια του Μυστακίδη να αποκτήσει λόγο στο πρότζεκτ της Νέας Τούμπας, μέσω συμφωνίας με τον Ερασιτέχνη, απέτυχε λόγω της σφοδρής αντίδρασης του στρατοπέδου Σαββίδη. Ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει.


Η UBS, η Νέα Τούμπα και τα 250 εκατομμύρια ευρώ

“Η Τούμπα μπορεί να ξαναγεννηθεί με 250 εκατ. ευρώ”, αναφέρει επιστολή της ελβετικής τράπεζας UBS προς τον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, δηλώνοντας ότι τα κεφάλαια του Μυστακίδη είναι διαθέσιμα.

Η επιστολή έφτασε λίγο πριν την επιστροφή του Ιβάν Σαββίδη στη Θεσσαλονίκη, κάτι που ερμηνεύεται από πολλούς ως επίδειξη ισχύος του Ελληνοβρετανού επιχειρηματία, ο οποίος στην αρχική πρόταση του είχε μιλήσει για μόλις 150 εκατ. ευρώ.


Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και η οικογένεια Dreyfus

Ο Μυστακίδης διατηρεί δεσμούς με την οικογένεια Louis-Dreyfus, η οποία πρόσφατα επιχείρησε να αγοράσει μεγάλο πακέτο του ΟΛΘ, κάτι που απέτρεψε ο Σαββίδης. Το λιμάνι αποτελεί για τους δύο ισχυρούς παίκτες το απόλυτο τρόπαιο εξουσίας, πολύ πιο στρατηγικό από ένα γήπεδο.


Η κυβέρνηση παρακολουθεί… από απόσταση

Παρά τα όσα ακούγονται, η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη σύγκρουση, τουλάχιστον όχι σε κεντρικό επίπεδο. “Το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει την αποστασιοποίηση, σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας”, τονίζουν πηγές. Οι σχέσεις με τον Σαββίδη παραμένουν ισχυρές, γεγονός που εμποδίζει οποιαδήποτε έμμεση στήριξη στον «νεοεισερχόμενο» Μυστακίδη.


Τα 5 εύλογα ερωτήματα από το sdna.gr

Η επιστολή της UBS προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με το sdna.gr – μέσο επιρροής του ομίλου Σαββίδη – να διατυπώνει 5 κρίσιμα ερωτήματα:

  1. “Πόσα τελικά χρειάζονται για το γήπεδο; 150, 250 ή 350 εκατ. ευρώ;”
  2. “Γιατί ο Μυστακίδης δεν επενδύει στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ, με χαμηλότερο κόστος;”
  3. “Γιατί δεν προτείνει ανοιχτά αγορά της ΠΑΕ από τον Σαββίδη;”
  4. “Γιατί δεν επιλέγει να γίνει συμπαίκτης αντί για αντίπαλος;”
  5. “Συνειδητοποιεί τον κίνδυνο διχασμού των οπαδών;”

Τα ερωτήματα καταδεικνύουν τον σκεπτικισμό του «παλιού καθεστώτος» απέναντι στον νέο παίκτη, προειδοποιώντας πως τα χρήματα μπορεί να φέρουν “όχι ενότητα, αλλά διχόνοια”.


Πολύ περισσότερο από ποδόσφαιρο

Η διαμάχη ξεπερνά τα στενά αθλητικά όρια. Ο Μυστακίδης στοχεύει στον έλεγχο στρατηγικών υποδομών, ενώ η πλευρά Σαββίδη διαθέτει κοινωνική διείσδυση και θεσμική υποστήριξη. Ο ΠΑΟΚ είναι απλώς το πεδίο – η Θεσσαλονίκη είναι το τρόπαιο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;

Το «ταμείο» του νέου κόμματος: Ποιοι χρηματοδοτούν την Καρυστιανού;

Το παρασκήνιο των επαφών με επιχειρηματίες και ο ρόλος του στενού πυρήνα