Μετά τον σάλο που προκάλεσε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. η συνέντευξη Τσακαλώτου στην «Καθημερινή», το κλίμα που εκπέμπεται από την πλευρά της ηγεσίας εν όψει του Πολιτικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει την Παρασκευή (διαδικτυακά), με αντικείμενο κατ’ αρχάς τις τρέχουσες εξελίξεις, είναι υπέρ του χαμηλώματος των τόνων.
Έτσι, διαμηνύεται ότι από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα δεν θα δοθεί συνέχεια, εκτιμάται άλλωστε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει αντιληφθεί το λάθος του σχετικά με τα όσα είπε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην εν λόγω συνέντευξη, προξενώντας μαζικές αντιδράσεις από το εσωτερικό του κόμματος. «Σήμα» ότι δεν υπάρχει λόγος να δοθεί συνέχεια και ο στόχος είναι η εξωστρέφεια δίνουν και από την πλευρά των προεδρικών – μένει να φανεί την Παρασκευή αν είναι ενιαία αυτή η αντίληψη ή στάση στην προεδρική «Κίνηση μελών».
Οι αιχμηρές αναφορές του Ευκλείδη Τσακαλώτου φαίνεται να εκλαμβάνονται από την Κουμουνδούρου ως μια αστοχία του που ενδεχομένως αποκαλύπτει κάποια συσσωρευμένη δυσαρέσκεια, αλλά δεν σηματοδοτούν το ξεδίπλωμα κάποιας στρατηγικής, ενώ και στελέχη της Ομπρέλας εκφράζουν τη στήριξή τους στο πρόσωπό του και απορρίπτουν κατηγορηματικά σενάρια περί απόπειρας αρχηγικής κίνησης.
Από τον 7ο της Κουμουνδούρου δεν υπήρξε καμία αντίδραση όταν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συνέντευξης και άρχισε να παίρνει διαστάσεις, με κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και στο προφίλ του πρώην υπουργού στο Facebook. Ουσιαστικά η Κουμουνδούρου δεν χρειάστηκε καν να αντιδράσει, εξαιτίας της κατακραυγής, που υποχρέωσε μάλιστα τον υπουργό σε δύο διαδοχικές διορθωτικές κινήσεις (γραπτή δήλωση και περαιτέρω εξηγήσεις στην προγραμματισμένη συνέντευξή του στο Mega). Ενδεχομένως, ο τρόπος που εξελίχθηκαν τα πράγματα απέτρεψε και κάποια από τα πιο «θερμοκέφαλα» στελέχη να ρίξουν λάδι στη φωτιά με κόντρα δηλώσεις.
«Καρφιά»
Τα σημεία που ενόχλησαν την Κουμουνδούρου ήταν η αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι δεν πείθει ούτε η Δεξιά ούτε η Αριστερά τη νεολαία (σε μια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ προπορεύεται δημοσκοπικά τουλάχιστον), η σύγκριση με τη… δημοκρατικότητα Βαρουφάκη, η αναφορά επίσης ότι o Τσίπρας «έχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται» και «είναι χειρότερoς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επιλογή συμβούλων» (πολλοί έθεταν το ερώτημα αν είναι δηλαδή καλύτεροι οι Σκέρτσος, Γεραπετρίτης και Γρηγοριάδης, καθώς μάλιστα λίγο πιο πριν ο πρώην υπουργός λέει ακριβώς αυτό, ότι ο Μητσοτάκης «ξέρει να διαλέγει συμβούλους»). Επίσης, τα στοιχεία που παρέθεσε ως θετικά του Αλέξη Τσίπρα χτύπησαν «κάπως», δηλαδή ο λόγος για τον «τακτικισμό» (όχι και τόσο θετική έννοια στα καθ’ ημάς) σε συνδυασμό με τη «χαρισματική λαϊκότητα» σε πολλούς έδωσαν την εντύπωση ότι έμμεσα χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «λαϊκιστή». Εκεί που ξεσηκώθηκε κυριολεκτικά και «θύμωσε» το κοινό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αναφορά στην «αστική αυτοπεποίθηση» που απέκτησε λόγω της φοίτησης στην Οξφόρδη και η θέση ότι αυτή τον «οχύρωσε» έναντι της «αίγλης της εξουσίας».
Σε κάθε περίπτωση η όποια ενόχληση ξεπεράστηκε γρήγορα από πλευράς Κουμουνδούρου, ειδικά όταν έγινε αντιληπτό πόσο μεγάλη ζημιά προκάλεσε στον εαυτό του ο πρώην υπουργός.
Από εκεί και πέρα, είναι με ερωτηματικό πόσο επηρεάζει την Ομπρέλα το συμβάν αυτό και πόσο την απονευρώνει, καθώς μέχρι στιγμής κι εν όψει του συνεδρίου τα κορυφαία στελέχη της έχουν διατυπώσει αιχμηρή κριτική για τις προτάσεις της ηγεσίας, που, όπως όλοι ομολογούν, ήταν αιφνιδιαστικές, δηλαδή η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση.
Πάντως στην προσεχή συνεδρίαση είναι πιθανό να θέσουν κάποια θέματα, όπως η χαμηλή προσέλευση μελών στον προσυνεδριακό διάλογο στις οργανώσεις, που αποδίδεται σε δυσαρέσκεια για τις αλλαγές στο κόμμα και το γενικότερο πολωτικό κλίμα στη βάση του κόμματος. Την ίδια ώρα, και με αφορμή το πρόσφατο συμβάν με τον Τσακαλώτο, αναμένεται να εκφράσουν δυσαρέσκεια για τον φανατισμό που εκδηλώνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κατά στελεχών.
Στο μεταξύ, πέρα από τα μηνύματα που αναμένονται από πλευράς Τσίπρα σε σχέση με τις πιο πρόσφατες εσωκομματικές εξελίξεις, θα έχει ενδιαφέρον αν ο πρόεδρος στείλει ένα γενικότερο μήνυμα για αυτοσυγκράτηση και προσοχή των στελεχών όσον αφορά τις δημόσιες δηλώσεις τους, καθώς τα φαινόμενα πληθαίνουν προξενώντας τραύματα στον ΣΥΡΙΖΑ σε μια στιγμή που η κυβέρνηση, όπως λένε, «είναι με την πλάτη στον τοίχο». Εκτός από τον Τσακαλώτο, πρόσφατες είναι και οι δηλώσεις του Γιώργου Τσίπρα, που έδωσαν την εντύπωση ότι μιλά για συνεργασία Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «σταθερή αξία» στο πεδίο των δηλώσεων που προκαλούν αναταραχή αποτελεί ο Παύλος Πολάκης (τις τελευταίες μέρες επέδειξε αυτοσυγκράτηση πάντως).
«Αντιπερισπασμός» κατ’ εντολή Μαξίμου
Για «πυροτεχνήματα και αντιπερισπασμούς» του Μαξίμου κάνει λόγο η Κουμουνδούρου απαντώντας σε χθεσινό δημοσίευμα αναφορικά με ηχητικό σχετικά με την υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου, που εμπλέκει την πρώην σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα δικαστικό Βασιλική Θάνου.
«Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας iefimerida.gr για την υπόθεση Βγενόπουλου, την οποία επανέφερε σήμερα στο προσκήνιο προφανώς κατ’ εντολή του Μεγάρου Μαξίμου, όπως φαίνεται και από την εσπευσμένη ανακοίνωση της Ν.Δ., αφορά μία γνωστή υπόθεση η οποία έχει εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη ήδη από το 2016. Αν υπάρχει οποιοδήποτε νέο στοιχείο, οφείλουν οι κάτοχοί του να το δώσουν άμεσα στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να αξιολογήσει την αξιοπιστία και τη σοβαρότητά του» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Και μεταξύ άλλων προσθέτει πως «όσο το καθεστώς Μητσοτάκη θα βλέπει τον κλοιό να σφίγγει, τόσο θα επιλέγει πυροτεχνήματα και αντιπερισπασμούς, μήπως και ξεφύγει η δημόσια συζήτηση από την ακρίβεια, τη λεηλασία στο δημόσιο με τα 7 δισ. απευθείας αναθέσεων, την οργή των πολιτών και τις καταγγελίες ακόμη και γαλάζιων ευρωβουλευτών για τις διώξεις δικαστών και δημοσιογράφων, που μας συγκρίνουν με την Ουγγαρία του Όρμπαν».