Σάλος: Ο Μητσοτάκης αγνόησε επιδεικτικά τον καταδικασμένο Νίκο Παππά (pic)

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις φυσικές καταστροφές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά σε όλα όσα ακούστηκαν από τους πολιτικούς του αντιπάλους τόσο για όσα έγιναν κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου αλλά και για άλλα θέματα που τέθηκαν από τους αρχηγούς των κομμάτων.

Την εξήγηση για τους λόγους που δεν παρακολούθησε την ομιλία του Νίκου Παππά στη Βουλή έδωσε κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του.

«Απόρησαν κάποιοι γιατί δεν παρακολούθησα την ομιλία του αρχηγού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να ειμαι απολύτως σαφής Δεν αναγνωρίζω ως αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο για παράβαση καθήκοντος με ψήφους 13 – 0 από το Ειδικό Δικαστήριο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

Και ούτε θα συνομιλήσω μαζί του ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του. Αυτό επιβάλλει ο κοινοβουλευτικός σεβασμός. Προστατεύω το Πολίτευμα με αυτή μου τη στάση», είπε ο κ. Μητσοτάκης σε μια τοποθέτηση με προφανείς αιχμές στην πρόσφατη εμφάνιση του Αντ. Σαμαρά δίπλα στον Νίκο Παππά κατά τη διάρκεια εκδήλωσης.

Οι πρωτολογίες σημαδεύτηκαν από τις αλλεπάλληλες διακοπές από την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και από την αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την ολομέλεια της Βουλής όταν ανέβηκε στο βήμα ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

Με τη φράση «η χρονιά αναμενόταν δύσκολη κλιματολογικά και ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου» επιχείρησε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης να θέσει το πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την αντιπυρική περίοδο, υπό το βάρος της φωτιάς στην Αττική που έφθασε εντός αστικού ιστού στα Βριλήσσια, αλλά και της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κόρινθο.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του προσπάθησε να παρουσιάσει τι έκανε η κυβέρνηση για να προετοιμαστεί για τη φετινή αντιπυρική περιόδο, αλλά και πώς προσπαθεί να «θωρακίσει» τη χώρα για τα επόμενα χρόνια από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Κατ΄αρχάς μίλησε για «τιτάνια προσπάθεια» των δυνάμεων πυρόσβεσης, κάνοντας λόγο για «9.101 φωτιές σε σχέση με 7.163 πέρυσι. Οι καμένες εκτάσεις – για να μην ακούσουμε ότι κάηκε όλη η Ελλάδα. Πέρσι ήταν μια πολύ κακή χρονιά με καμμένα 1,754 εκατ στρέμματα ενώ φέτος ήταν 440.000 στρέμματα με μέσο όρο 20ετιας τα 500.000. Άρα φέτος ήμασταν κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας τις καμένες εκτάσεις».

Μάλιστα, υπό τις αντιδράσεις της πρόεδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το ζήτημα λοιπόν είναι αν μπορούμε να είμαστε κάτω από τον μέσο όρο και οι απώλειες να είναι τέτοιες ώστε τα στρέμματα που καίγονται να μην είναι παραγωγικά και ώριμα δάση. Είχαμε λιγότερα καμμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά και είχαμε πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις. Στην Αττική για παράδειγμα από τα 100.000 καμμένα στρέμματα μόνο τα 10.000 ήταν πραγματικό δάσος τα υπόλοιπα βραχώδεις θαμνώδεις εκτάσεις. Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό».

Οι 4+1 πυλώνες

Από εκεί και πέρα, μιλώντας για «4 συν 1» πυλώνες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε:

Στην πρόληψη, λέγοντας ότι «θυμάστε μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι έγινε έκθεση από Γερμανό ειδικό που είχαμε στηρίξει και εμείς η οποία αναφερόταν στην ανάγκη να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη που δεν συνέβαινε. Ήταν σωστή η παρατήρηση και αυτό κάναμε με μεγάλη συστηματικότητα αξιοποιώντας πόρους Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόγραμμα Antinero Ι,ΙΙ,ΙΙΙ σχεδόν 400 εκατ. ευρώ σε δράσεις πρόληψης (καθαρισμοί, αντιπυρικές ζώνες, δρόμοι κ.α.). Πρώτη φορά ένα τόσο συντονισμένο πρόγραμμα που είχε πραγματικό αποτύπωμα και βοήθησε στην αντιμετώπιση δύσκολων πυρκαγιών» και υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενεργοποίησης της κοινωνίας στο πλαίσιο του εθελοντισμού, λέγοντας, μάλιστα, ότι «πρέπει ο καθένας να αναγνωρίζει και αναλαμβάνει ατομική ευθύνη».
Στην κατάσβεση για την οποία είπε ότι έγινε «αξιοποίηση της τεχνολογίας τεχνολογίας για επιτήρηση, άμεσο εντοπισμό και γρήγορη κατάσβεση. Στην Αττική είδαμε για πρώτη φορά drones που πετούσαν 24 ώρες το 24ωρο. Για πρώτη φορά τις επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού είχαμε περιπολίες έμφορτες για να κάνουν προσβολές σε πρώτο χρόνο. Να τονίσω ότι με αυτό το τρόπο της γρήγορης παρέμβασης καταφέραμε να σβήσουμε την συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών άνω του 98%. Γι αυτές δεν άκουσε κανείς τίποτα ακριβώς γιατί η παρέμβαση έγινε σε πρώτο χρόνο», προσθέτοντας ότι «προετοιμαζόμαστε για την επόμενη αντιπυρική περίοδο για να καλύψουμε μεγαλύτερα τμήματα της χώρας με επιτήρηση μέσω drones».


Στο 112 για το οποίο είπε ότι «θέλω να ελπίζω ότι μπορούμε σήμερα να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να εστιάσουμε στις εκκενώσεις και ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Το θυμήθηκα αυτό βλέποντας σκηνές από τους δύο καταστροφικούς τυφώνες που έπληξαν τις νοτιοαντολικές πολιτείες ΗΠΑ. Υπήρχαν στελέχη της εκεί Πολιτικής προστασίας και τοπικής αυτοδιοίκησης που με σκληρό και κυνικό τρόπο έλεγαν σε όσους δεν φύγουν ότι μάλλον θα πεθάνουν. Αυτό που γίνεται με κυνικό τρόπο σε άλλες χώρες για εμάς είναι κατάκτηση και το 112 έχει σώσει πολλές ζωές και παρακαλώ στην κριτική που θα κάνετε να σταματήσετε να λέτε ότι το 112 είναι άλλοθι. Είναι άδικο και λάθος μήνυμα προς τους πολίτες».
Στον συντονισμό και την αποκατάσταση, λέγοντας ότι χρειάζονται «έγκυρες μετεωρολογικές προβλέψεις. Επιτήρηση από αέρα και έδαφος και καλύτερο συντονισμό μεταξύ Πυροσβεστικής τοπικής αυτοδιοίκησης εθελοντών. Στέκομαι στην μεγάλη μεταρρύθμιση της μεταφοράς αρμοδιοτήτων της επίβλεψης Δασών από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Περιβάλλοντος για οριζόντιο έλεγχο και συντονισμένη δασική πολιτική. To γεγονός ότι βρίσκονται σε κοινή αίθουσα συντονισμούμ, πυροσβέστες και δασικοί υπάλληλοι, έχει βοηθήσει», ενώ έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο για την αποκατάσταση. Για την τελευταία πυρκαγιά της Αττικής έχει ήδη καταβληθεί 1 εκατ. ευρώ και θα ακολουθήσουν επόμενες εκταμιεύσεις και έκτακτες ενισχύσεις. Η αποκατάσταση δεν είναι μόνο οικονομική προς πληγέντες είναι και περιβαλλοντική. Για την πυρκαγιά Αττική έχουν εγκριθεί 18 παρεμβάσεις για αντιδιαβρωτικα έργα και βρέθηκαν δύο ανάδοχοι για αναδασώσεις».
Τέλος, αναφερόμενος στη πρόγραμμα… εξοπλισμού της Πολιτικής Προστασίας, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ και στις προμήθειες 7 νέων Canadair, 13 μεσαίων ελικοπτέρων, αμφιβίων αεροσκαφών, ραντάρ και μετεωρολογικούς σταθμούς, drones και 1.200 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ ανακοίνωσε και την πρόσληψη 300 δασοκομάντος, κάνοντας λόγο συνολικά για «βαριά» προγράμματα 1,7 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δημοπρατηθεί.
Υψηλοί τόνοι στο τέλος
Σε πιο πολιτικό τόνο, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν είμαι εδώ να πανηγυρίσω ούτε όμως να μηδενίσω. Προσπαθώ να κάνω αντικειμενικό απολογισμό. Ελπίζω οι πολιτικοί αρχηγοί να μιλήσουν με πραγματικά δεδομένα και όχι με αντιπολιτευτικές κορώνες. Αν έχουν προτάσεις είμαι εδώ για να τις ακούσω. Να πω στον κ. Ανδρουλάκη, αφού τον συγχαρώ για την επανεκλογή του, να σχολιάσω κάτι που είδα στην ερώτηση του: δεν είναι άλλοθι η κλιματική κρίση. Είναι μια πραγματικότητα και οφείλουμε όλοι να σταθούμε απέναντι ενωμένοι και μακάρι να καταλήξουμε σε κοινό τόπο και να ενισχύσουμε την προσπάθεια».

«Πριν προχωρήσει ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση σε μηδενιστική κριτική να θυμίσω ότι η Πολιτική Προστασία που πάρελαβε αυτή η κυβέρνηση το 2019 ήταν ένα μέρος κτιρίου πρακτικά ετοιμόρροπο που θα ήταν το πρώτο που θα κατέρρεε σε έναν σεισμό. Το κέντρο συντονισμού επι δικών σας ημερών το είχαμε δεί. Βλέπουμε σήμερα την τεράστια πρόοδο που έχει γίνει. Δεν θα επιτρέψω την μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει να μηδενιστεί από μια δήθεν πραγματικότητα που υπάρχει μόνο στην δική σας νοσηρή φαντασία», κατέληξε σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...