Σάλος με το πρωτοσέλιδο της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας»: Κατηγορίες για θεσμικό εκβιασμό από τον Στουρνάρα!

Καταγγελίες για παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και ενδοκυβερνητική σύγκρουση

Το πρωτοσέλιδο της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας» της 15ης Ιουνίου 2025 προκαλεί ισχυρό πολιτικό σεισμό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, φέρεται να ασκεί πιέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με σκοπό να παραμείνει στη θέση του για τρίτη θητεία, κάτι που αντίκειται στην πάγια ευρωπαϊκή πρακτική των δύο θητειών.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη επιλέξει τον αντικαταστάτη του Γιάννη Στουρνάρα, γεγονός που πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση του Διοικητή, ο οποίος φαίνεται να ενεργοποιεί ισχυρούς συμμάχους του στο εγχώριο και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.


Υπονοούμενα για θεσμικό εκβιασμό – Εμπλοκή ευρωπαϊκών κέντρων

Το ρεπορτάζ αναφέρει με νόημα πως οι κινήσεις Στουρνάρα ενδέχεται να συνιστούν μορφή «θεσμικού εκβιασμού», στον οποίο εμπλέκονται και ισχυρά ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας.

Η εμπλοκή υπαινίσσεται μια σύγκρουση εξουσιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την Αθήνα στο επίκεντρο. Τίθεται έτσι ένα σοβαρό ζήτημα πολιτικής ηθικής και διαφάνειας, ειδικά σε μια περίοδο που η αξιοπιστία των θεσμών δοκιμάζεται σκληρά.


Αναβιώνει το παρελθόν των Μνημονίων και της τραπεζικής διαπλοκής

Η εφημερίδα υπενθυμίζει τον ρόλο του Στουρνάρα κατά την περίοδο των Μνημονίων, επισημαίνοντας στενές σχέσεις με την εγχώρια τραπεζική ελίτ και διαχρονική στήριξη από επιχειρηματικά και χρηματοπιστωτικά συμφέροντα.


Το πολιτικό ερώτημα: Θεσμική σταθερότητα ή παρασκηνιακή επιρροή;

Το ζήτημα δεν είναι μόνο διοικητικό. Αγγίζει την καρδιά του πολιτικού διακυβεύματος:

  • Μπορεί ένας τραπεζίτης να επιβάλλει την παρουσία του για τρίτη φορά;
  • Ποιοι είναι οι μηχανισμοί που τον στηρίζουν;
  • Πώς απαντά η κυβέρνηση στην πίεση των “κύκλων”;

    Δείτε το πρωτοσέλιδο:

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Το «ταμείο» του νέου κόμματος: Ποιοι χρηματοδοτούν την Καρυστιανού;

Το παρασκήνιο των επαφών με επιχειρηματίες και ο ρόλος του στενού πυρήνα

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις