Σάλος με τους νέους τελωνειακούς δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ – Χτύπημα σε Καναδά, Ελβετία, Βραζιλία και Ινδία

Οι μονομερείς αυξήσεις δασμών προκαλούν διεθνή ανησυχία – Στο μικροσκόπιο οι εξουσίες του πρώην προέδρου από αμερικανικό δικαστήριο


Ο Τραμπ υπογράφει νέο εκτελεστικό διάταγμα: Τεράστιες αυξήσεις δασμών από 7 Αυγούστου

Με δραματικές αυξήσεις στους τελωνειακούς δασμούς κατά δεκάδες χώρες, επανέρχεται ο Ντόναλντ Τραμπ στη σκληρή γραμμή προστατευτισμού. Το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε χθες προβλέπει επιπλέον δασμούς έως και 50% σε βασικά προϊόντα, με σκοπό –όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος– «να αναδομηθεί το παγκόσμιο εμπόριο προς όφελος των Αμερικανών εργαζομένων».

Οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ από τις 7 Αυγούστου, με εξαιρέσεις μόνο για τις χώρες που έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες.


Χάρτης δασμών: Από 10% έως 50% – Στο στόχαστρο Καναδάς, Ελβετία, Βραζιλία, Ινδία

Οι δασμοί διαμορφώνονται κλιμακωτά ανάλογα με τη χώρα και το πλαίσιο συμφωνιών:

  • Ελβετία: Από 31% σε 39%
  • Καναδάς: Από 25% σε 35%
  • Νότια Αφρική: 30%
  • Σερβία: 35%
  • Συρία: έως 41%
  • Ινδία: 25%, με επιπλέον «ποινές» λόγω αγοράς ρωσικού πετρελαίου
  • Βραζιλία: 50% στους περισσότερους τομείς, λόγω της δίκης Μπολσονάρου

Αντιθέτως, χώρες με συμφωνίες όπως Ε.Ε., Ιαπωνία, Ν. Κορέα δασμολογούνται στο 15%, ενώ η Βρετανία στο 10%.


Μεξικό: Η μόνη χώρα που παίρνει παράταση 90 ημερών

«Ο Καναδάς δεν συνεργάστηκε προκειμένου να μειωθεί η ροή φαιντανύλης και άλλων παράνομων ναρκωτικών προς την αμερικανική επικράτεια», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, δικαιολογώντας την αυστηροποίηση προς τον βόρειο γείτονα των ΗΠΑ.

Αντίθετα, το Μεξικό εξαιρείται προσωρινά, με παράταση 90 ημερών πριν εφαρμοστούν οι δασμοί 25% στα προϊόντα του εκτός του πλαισίου της USMCA (πρώην NAFTA).


Διεθνής ανησυχία για πληθωρισμό, ύφεση και παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού

Οι νέες επιβαρύνσεις προκαλούν ανησυχία στην παγκόσμια οικονομία. Οι εταιρείες που εξάγουν στις ΗΠΑ αναμένουν σημαντική αύξηση κόστους, ενώ οικονομολόγοι προειδοποιούν για νέα ώθηση στον πληθωρισμό, που ήδη ανήλθε στο 2,6% τον Ιούνιο.

Η Apple, συγκεκριμένα, προέβλεψε ότι οι δασμοί θα αυξήσουν τα κόστη της κατά 1,1 δισ. ευρώ μέσα στο τρίμηνο.


Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης ο Τραμπ: Προσφυγή για υπέρβαση εξουσιών

Την ίδια στιγμή, ομοσπονδιακό εφετείο στην Ουάσινγκτον άρχισε να εξετάζει προσφυγή 12 πολιτειών και συμμαχίας μικρών επιχειρήσεων, που κατηγορούν τον πρώην πρόεδρο πως «ιδιοποιήθηκε εξουσίες του Κογκρέσου», επιβάλλοντας γενικούς δασμούς χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση.

Οι εφέτες εμφανίζονται σκεπτικοί ως προς τη νομιμότητα των μέτρων, ενώ σε περίπτωση δυσμενούς απόφασης, ο Λευκός Οίκος δηλώνει έτοιμος να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση