Σάλος με τη Σία Κοσιώνη: Χαρακτήρισε «στρατηγικό στόχο» τηλεοπτικό σταθμό εν μέσω επίθεσης στο Ιράν

Το σχόλιό της έγινε την ώρα που ο ΣΚΑΪ πρόβαλε πλάνα από τον βομβαρδισμό της δημόσιας ιρανικής τηλεόρασης – Αντιδράσεις για την παραβίαση διεθνούς νομιμότητας


Αντιδράσεις και δημόσιο προβληματισμό έχει προκαλέσει η τοποθέτηση της Σίας Κοσιώνη, παρουσιάστριας του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ, σχετικά με την επίθεση στη δημόσια τηλεόραση του Ιράν.

Κατά τη διάρκεια προβολής πλάνων από τον βομβαρδισμό του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού στην Τεχεράνη, η παρουσιάστρια χαρακτήρισε έναν τηλεοπτικό σταθμό «στρατηγικό στόχο», κάνοντας λόγο για στοχοθέτηση με πολιτική σημασία.

Το σχόλιο αυτό έγινε τη στιγμή που οι εικόνες από την επίθεση προκαλούσαν σοκ διεθνώς, με πολλούς να υπενθυμίζουν ότι η στοχοποίηση μέσων ενημέρωσης θεωρείται έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.


Η επίθεση στο Ιράν και η σιωπή για τα εγκλήματα πολέμου

Η αναφορά της Σίας Κοσιώνη ήρθε στον απόηχο της επίθεσης σε κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο στην Τεχεράνη, κατά την οποία σημειώθηκαν καταστροφές στο στούντιο ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη ζωντανή εκπομπή.

Η παρουσιάστρια της εκπομπής εγκατέλειψε το πλατό μέσα σε σύννεφα σκόνης, ενώ θραύσματα και ερείπια έπεφταν γύρω της, εικόνες που μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο και καταδικάστηκαν ως πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου.

Η δήλωση της Κοσιώνη, σε αυτό το πλαίσιο, θεωρήθηκε από πολλούς ως αποδοχή ή κανονικοποίηση της στοχοποίησης δημοσιογραφικών υποδομών, χωρίς καμία αναφορά στο νομικό ή ηθικό βάρος μιας τέτοιας ενέργειας.


Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση – Η σιωπή από εγχώριους δημοσιογραφικούς φορείς

Η επίθεση στον ιρανικό τηλεοπτικό σταθμό έχει ήδη προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, με οργανώσεις υπέρ της ελευθερίας του Τύπου να κάνουν λόγο για παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, στην ελληνική δημοσιογραφική κοινότητα δεν υπήρξε δημόσια τοποθέτηση για το σχόλιο της παρουσιάστριας, ούτε από επαγγελματικές ενώσεις, ούτε από συναδέλφους της στον δημοσιογραφικό χώρο.

Η στάση αυτή εντείνει τα ερωτήματα σχετικά με το αν η ελληνική ενημέρωση λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά, αναλόγως του γεωπολιτικού προσήμου των εμπλεκομένων πλευρών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ