Ρωσία: Πού το πάει ο Πούτιν – Οι στόχοι του, οι απειλές και οι κίνδυνοι

Στο κέντρο της Μόσχας έχουν στηθεί γιγαντοοθόνες που γράφουν «Ντονιέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα- Ρωσία».

Το σενάριο είναι απλό: Στο Κρεμλίνο εμφανίζεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ανακοινώνει την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών στη ρωσική επικράτειας. Το διάγγελμα μεταδίδεται παντού και με κάθε τρόπο. Οι Ρώσοι καταλαμβάνονται από εθνικιστικό οίστρο. Οι αντιπολεμικές φωνές σκεπάζονται από το εθνικιστικό παραλήρημα.

Η Δύση είναι ήδη γνωστό ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμία αλλαγή συνόρων και αναμένεται να ανακοινώσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και νέα πακέτα στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας. Αλλά το πιθανότερο είναι πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα λάβει υπόψη τις κυρώσεις, ενώ η αποστολή όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία εξυπηρετεί έναν από τους βασικούς στόχους του Κρεμλίνου: την συνέχιση του πολέμου για πολλούς μήνες ακόμα.

Αλλά η Δύση δεν φαίνεται να ανησυχεί τόσο για την συνέχιση του πολέμου και τις συνέπειες που έχει πρωτίστως στην Ουκρανία και στην Ευρώπη. Εκείνο που έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες είναι η απειλή του Κρεμλίνου για την χρήση πυρηνικών όπλων. «Δεν μπλοφάρω», είπε ορθά-κοφτά ο Πούτιν. Πόσο πιθανό όμως είναι να καταφύγει στα πυρηνικά και τι κάνει – ή τι μπορεί να κάνει η Δύση – για να αποτρέψει την καταστροφή;

Τι κάνει και τι μπορεί να κάνει η Δύση

Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους εντείνουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό των κινήσεων που κάνει ο ρωσικός στρατός και προσπαθούν να εντοπίσουν ενδείξεις για πιθανή εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν για την χρησιμοποίηση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι αναλυτές του Politico επισημαίνουν όμως ότι η οποιαδήποτε σχετική πληροφορία μπορεί να έλθει πολύ αργά. Τα περισσότερα ρωσικά αεροσκάφη, εκτός από τους συμβατικούς πυραύλους και τους εκτοξευτήρες ρουκετών, μπορούν να φέρουν επίσης μικρότερα, τακτικά πυρηνικά όπλα.

Αυτά τα όπλα μπορούν να πλήξουν πολύ συγκεκριμένους στόχους στο πεδίο σε σύγκριση με τα στρατηγικά όπλα, όπως οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, που όταν ετοιμάζονται για εκπαιδευτικές βολές εντοπίζονται εγκαίρως από την αντικατασκοπεία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν ο Πούτιν δεν θελήσει να προειδοποιήσει τη Δύση, οι Αμερικανοί μπορεί να μην αντιληφθούν εγκαίρως την χρησιμοποίηση ατομικών βομβών αντί των συμβατικών.

«Παρακολουθούμε πιο προσεκτικά την κατάσταση», δήλωσε Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, που έχει πρόσβαση στην αντικατασκοπεία.

Η ετοιμότητα των δυτικών χωρών αυξάνεται την ώρα που στη Μόσχα ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοινώνει την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβαν οι δυνάμεις του, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα, αφού σύμφωνα με το ρωσικό δόγμα εθνικής ασφάλειας τα εδάφη αυτά πλέον θεωρούνται τμήμα της ρωσικής επικράτειας και οποιαδήποτε επίθεση θα είναι επίθεση κατά της Ρωσίας.

Τι συμβαίνει στο Καλίνιγκραντ

Οι δυτικές κυβερνήσεις απαντούν με συντονισμένες ενέργειες στο επίπεδο της αντικατασκοπείας, ενεργοποιώντας όλες τις πηγές που έχουν στον αέρα, το διάστημα και στον κυβερνοχώρο. Στόχος είναι να αναλύεται λεπτομερώς κάθε κίνηση του ρωσικού στρατού ώστε να εντοπιστεί εγκαίρως η πιθανή προετοιμασία για επίθεση με πυρηνικά.

Ένα σημείο που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής είναι ο ρωσικός θύλακας του Καλίνιγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, όπου το Κρεμλίνο έχει εγκαταστήσει υπερηχητικούς πυραύλους διπλής χρήσης, δηλαδή που μπορούν να φέρουν διάφορες κεφαλές.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο eurasiantimes, προ ημερών  έγιναν πολλές πτήσεις αμερικανικών RC-135 Rivet Joint, πάνω από το Καλίνιγκραντ, συλλέγοντας πληροφορίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πυραυλικά συστήματα των Ρώσων.

Θα καταφύγει στα πυρηνικά ο Πούτιν;

«Αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο, αν κάνει πράξη την απειλή του στην Ουκρανία, θα το θεωρήσω επίθεση κατά του ΝΑΤΟ συνολικά», δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ στους Εurasiantimes. Και κάλεσε το αμερικανικό κογκρέσο και το ΝΑΤΟ να στείλουν ένα κατηγορηματικό μήνυμα ότι «το ανάθεμα θα πέσει πάνω στον Πούτιν».

Αλλά πόσο πιθανό είναι να καταφύγει στη χρήση πυρηνικών ο Πούτιν; Σύμφωνα με το αμερικανικό δημόσιο ειδησεογραφικό δίκτυο pbs, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος έχει ολοένα και λιγότερες συμβατικές λύσεις, εμφανίζεται περισσότερο επιθετικός και έρχεται πιο κοντά στην χρήση πυρηνικών για να αποφύγει μία ήττα που θα απειλήσει την απόλυτη κυριαρχία του στη Ρωσία.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ρωσία και οι ΗΠΑ διατηρούν συνολικά το 90% των πυρηνικών όπλων που υπάρχουν στον πλανήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της συνθήκης START, η Ρωσία έχει 5.977 πυρηνικές κεφαλές για τις στρατηγικές δυνάμεις της και οι ΗΠΑ έχουν 5.428 πυρηνικές κεφαλές. Η κάθε μία από αυτές τις κεφαλές είναι πολύ πιο ισχυρή από τις βόμβες που έριξαν οι Αμερικανοί στην Ιαπωνία στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ένα πλήγμα με τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία δεν θα έχει καταστροφικές συνέπειες αντίστοιχες με εκείνες που θα είχε η χρήση μίας στρατηγικής πυρηνικής κεφαλής. Ωστόσο θα προκαλούσε μόλυνση της ευρύτερης περιοχής και μεγάλος αριθμός αμάχων θα εκτίθετο στη ραδιενέργεια, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στις γειτονικές χώρες.

Η ειρωνεία είναι ότι στην πραγματικότητα τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την ραδιενέργεια θα μπορούσαν να τον αντιμετωπίσουν η ίδια η Ρωσία και η σύμμαχός της Λευκορωσία, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.

Πολύ σημαντικές θα ήταν και οι πολιτικές συνέπειες ενός τέτοιου πλήγματος. Είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μία ταχύτατη κλιμάκωση του πολέμου, ίσως και σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο με πυρηνικά.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε τον Πούτιν ότι η Ρωσία θα πληρώσει υψηλό αντίτιμο εάν καταφύγει στη χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία.

Μπλόφα ή απειλές με στόχο την αποτροπή;

Ο Μάικ ΜακΦολ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, έγραψε στο Twitter  ότι «ο Πούτιν δεν μπλοφάρει, αλλά λειτουργεί αποτρεπτικά».

Ο Σεργκέι Καραγκάνοφ, Ρώσος πολιτικός αναλυτής που διετέλεσε σύμβουλος του Κρεμλίνου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν αντέχει να χάσει στην Ουκρανία», προσθέτοντας: «Οι εχθροί μας πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουν φέρει εαυτούς και ολόκληρο τον κόσμο στο χείλος της κόλασης».

Λειτουργώντας με τη λογική που περιγράφει ο Μάικ ΜακΦολ, ο Σεργκέι Καραγκάνοφ είπε ακόμα: «είμαι 99% σίγουρος ότι αν γίνει πυρηνικό πλήγμα σε μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία, οι ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα.

Θα ήταν τρελός ο ένοικος του Λευκού Οίκου που θα απαντούσε σε μία περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων από την Ρωσία με μία πυρηνική επίθεση. Ή θα ήταν ένα άτομο που μισεί την Αμερική και είναι πρόθυμο να θυσιάσει, ας πούμε, τη Βοστόνη για το Πόζναν».

Για να απαντήσει σε αυτή τη ρωσική τακτική, η Δύση πρέπει να προσφέρει διαβεβαιώσεις μακροπρόθεσμης στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία και να καταστήσει σαφές στον Πούτιν ότι δεν θα κάνει πίσω, γράφει η Αν Άπλμπάουμ, στον ιστότοπο cepa.org.

Οι στόχοι Πούτιν στο πεδίο και σε πολιτικό επίπεδο

Η Ρωσία, κατά την Αν Άπλμπάουμ έχει στόχο «να συνεχιστεί ο πόλεμος όσο γίνεται περισσότερο, ώστε η Δύση να κουραστεί, η Ευρώπη να ματώσει… Ελπίζουν ότι θα χαθεί η πίστη και η ενέργεια». Αυτό που θέλει ο Πούτιν είναι ο πόλεμος «να συνεχιστεί όλο τον χειμώνα… θέλουν βασικά να σπάσουν την αποφασιστικότητα της Δύσης, πριν σπάσει η δική τους αποφασιστικότητα».

Στο πλαίσιο αυτού του επικίνδυνου παιχνιδιού αντοχής ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάνει άλλη μία πολιτική κίνηση στη σκακιέρα με την προσάρτηση στη Ρωσία περίπου του 20% της Ουκρανίας. Τι έχει στο μυαλό του ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου;

Το είπε ο ίδιος, στη συνάντηση που είχε με αρχηγούς μυστικών υπηρεσιών από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες : Οι συγκρούσεις σε χώρες που ανήκαν στην ΕΣΣΔ, μεταξύ των οποίων και η Ουκρανία, είναι συνέπεια της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης.  «Αρκεί να δείτε τι συμβαίνει τώρα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και τι συμβαίνει στα σύνορα άλλων χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. Όλα αυτά, φυσικά, είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το μήνυμα που έστειλε ήταν σαφές: όποιο πρόβατο βγαίνει από το μαντρί το τρώει ο λύκος, όπως λέει ο σοφός λαός. Ή όπως θα έγραφε κάποιος αναλυτής, το Κρεμλίνο κάλεσε τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες να συσπειρωθούν γύρω από τη Μόσχα, όπως στον «παλιό καλό καιρό», για να μην έχουν την τύχη της Ουκρανίας…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...