Ρούμπιο: «Η Συρία βρίσκεται ένα βήμα πριν τον ολοκληρωτικό εμφύλιο – Η άρση των κυρώσεων είναι ζήτημα επιβίωσης»

Σήμα κινδύνου για τη Συρία εξέπεμψε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, προειδοποιώντας ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος ενός νέου, ολοκληρωτικού εμφυλίου πολέμου, ο οποίος ενδέχεται να ξεσπάσει μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες. Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας την Τρίτη (20/5), ο Ρούμπιο χαρακτήρισε την απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να άρει όλες τις κυρώσεις κατά της Συρίας ως «τολμηρή» και απολύτως αναγκαία για τη διάσωση της εύθραυστης μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις κρίσιμες συνομιλίες που έλαβαν χώρα πρόσφατα στο Ριάντ, με τη συμμετοχή του ίδιου, του Προέδρου Τραμπ και μεταβατικών ηγετών της Συρίας, ανάμεσά τους και ο Αχμέντ Χουσεΐν Αλ Σαράα — μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκράτης από τις ΗΠΑ.

«Γνωρίζουμε το παρελθόν τους, δεν το αγνοούμε», τόνισε ο Ρούμπιο. «Αλλά χωρίς τη δέσμευσή τους, η αποτυχία ήταν εγγυημένη. Με τη συμμετοχή τους, υπάρχει έστω μια πιθανότητα να αποτραπεί η καταστροφή».

Ο Υπουργός προειδοποίησε ότι, εάν δεν στηριχθεί άμεσα η μεταβατική αρχή, η Συρία κινδυνεύει με κατάρρευση και διαμελισμό. «Μιλάμε για εβδομάδες, όχι μήνες. Αν δεν αναληφθεί δράση τώρα, ο πόλεμος που έρχεται θα έχει διαστάσεις τραγωδίας χωρίς προηγούμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τις προκλήσεις ασφαλείας που αφορούν την πιθανή επαναλειτουργία της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Δαμασκό, σημειώνοντας πως οι διπλωματικές λειτουργίες για τη Συρία παραμένουν προς το παρόν υπό την ευθύνη της αμερικανικής αποστολής στην Τουρκία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού