Διαβάστε το άρθρο του Γιώργου Λακόπουλου που δημοσιεύτηκε στο ieidiseis.gr:
Από όσα έγιναν γνωστά, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε μπροστά στον μόνο κίνδυνο που πρέπει να αποφύγει αυτή την περίοδο: να κλωτσήσουν κάποιοι την καρδάρα με το γάλα, που μαζεύει τους τελευταίους μήνες.
Κάποια στελέχη του κόμματος κρίνουν ότι η κεντροαριστερή στροφή του συνιστά ιδεολογική υποχώρηση , αν όχι και προδοσία.
Ο Νίκος Φίλης εξέφρασε πληρέστερα αυτήν την άποψη , που κάποιοι περιγράφουν ως «δεξιά στροφή» και της αποδίδουν το κόλλημα στις δημοσκοπήσεις. Η πρότασή του είναι: Αριστερότερα Κουροπάτκιν , αριστερότερα.
Δεν είναι κακή ιδέα, αν έχεις στόχο να… χάσεις τις εκλογές.
Αυτό θα σου συμβεί αν ως κόμμα που διεκδικεί την κυβέρνηση λες ότι δεν εγκρίνεις την ένταξη Σουηδίας , Φινλανδίας στον ΝΑΤΟ- που εγκρίνουν όμως οι Σουηδοί και οι Φινλανδοί.
Ή όταν μπαίνει η αστυνομία στην Πανεπιστημιούπολη για να συλλάβει μια συμμορία, τα βάζεις με την αστυνομία.
Αυτά συνιστούν πρόβλημα. Όχι μόνο γιατί καταλήγουν βούτυρο στο ψωμί της επικοινωνιακής μηχανής του Μητσοτάκη. Πρωτίστως γιατί είναι λάθος ανάγνωση των πραγμάτων.
Ο Φίλης είναι συνεπής στις απόψεις του . Αλλά αν ο ίδιος και όσοι κινήθηκαν στην ίδια γραμμή στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, την επαναλάβουν στην Κεντρική Επιτροπή, οι ψηφοφόροι ένα πράγμα θα καταλάβουν: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα εξουσίας , αλλά …σεμινάριο.
Στον αντίποδα θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος: γιατί να μην πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές με αιχμή την αριστερή ορθοδοξία του, αφού σύμφωνα μια άποψη αυτό θα το φέρει πιο κοντά στη νεολαία;
Απλούστατα γιατί δεν βγαίνουν τα νούμερα. Το 2015 δεν απέκτησε η Ελλάδα αιφνιδίως Αριστερά με 36% επιρροή.
Οι ψήφοι που έπεσαν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από τούς κεντροαριστερούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και τους «επιγόνους» τους.
Ακολούθησαν τον Τσίπρα – όχι τον ΣΥΡΙΖΑ – ως την πλησιέστερη εκπροσώπησή τους, όταν τους «πούλησαν» οι ηγεσίες τους.
Πολλοί απογοητεύτηκαν από τις κυβερνήσεις του, αλλά έμειναν.
Αν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ τους ζητήσει να τον ψηφίσουν ως «Αριστερά», είναι σαν να του λέει ότι ψάχνει για κορόιδα: να του δώσουν την ψήφο τους, για να κυβερνήσει με όποιους θέλει και όπως θέλει. Να μένει το βύσσινο.
Επ΄ αυτών, η επικείμενη συνεδρίαση είναι κρίσιμη και ο Τσίπρας πρέπει να βάλει τέλος στις εσωστρεφείς ενστάσεις ταυτότητας: το κόμμα άλλαξε.
Ίσως το πρόβλημα είναι ότι ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ» – που διαμορφώνουν τα 110.000 νέα μέλη του-θα απουσιάζει από τη συνεδρίαση: η Κ.Ε. προήλθε από την ψήφο μόνο των παλαιών μελών.
Προφανώς ο Φίλης δικαιούται να έχει τη γνώμη του. Αλλά στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ αυτή η γνώμη είναι μειοψηφική. Και στην κοινωνία ακόμη περισσότερο…