Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Αποκάλυψη τώρα: Ο ορκισμένος εχθρός του Ιβάν και του ΠΑΟΚ που θέλει να γίνει δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη και η σχέση με τον Μαρινάκη

  Του Δημήτρη Μπεκιάρη

  Η εχθρική στάση της σημερινής ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά προς τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη δεν είναι κάτι νέο. Όπως επίσης δεν είναι κάτι καινούριο η συγγενική σχέση και… σχέση αλληλεγγύης των Μητσοτάκηδων με τον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κόμμα του έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα ως ο πολιτικός βραχίονας των συμφερόντων του εφοπλιστή και αντίστροφα ο Βαγγέλης Μαρινάκης παρέχει απλόχερα τη στήριξή του στη Νέα Δημοκρατία, είτε με χορηγίες – όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα-, είτε με δημόσιες τοποθετήσεις σε βάρος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, είτε μέσω της ενεργοποίησης του προπαγανδιστικού μηχανισμού που συγκροτεί το πλέγμα των ΜΜΕ που κατέχει. Δεν τα διαβάζετε εδώ αυτά πρώτη φορά. Τα έχει καταγγείλει και το Μέγαρο Μαξίμου.

  Η πολεμική του ενιαίου συστήματος Μητσοτάκη-Μαρινάκη σε βάρος της κυβέρνησης έχει εντάξει εδώ και καιρό στο κάδρο της και τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, αλλά και τον ΠΑΟΚ. Η κλοπή του περυσινού πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ αποτέλεσε την τελευταία πράξη επίδειξης ισχύος ενός συστήματος που λειτούργησε ασύδοτα για δεκαετίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο και σήμερα ψυχορραγεί περιμένοντας ως φιλί της ζωής την πιθανή άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία και την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού. Δεν είναι ψέμμα πως πολλοί στα σαλόνια των Αθηνών ψιθυρίζουν το εξής: “Άντε να γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος για να πάρει ξανά το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός”.

  Και επειδή αυτοί σκέφτονται και λειτουργούν έτσι παρουσιάζουν, εδώ και καιρό, ως λογική την “ψεκασμένη” θεωρία πως το πρωτάθλημα που θα κατακτήσει ο ΠΑΟΚ είναι “δοσμένο από την κυβέρνηση” και πως δήθεν είναι προϊόν συναλλαγής για τη Συμφωνία των Πρεσπών. (Τα έχουμε γράψει όλα αυτά ΕΔΩ)

  Και ακριβώς επειδή αυτή είναι η κυρίαρχη αντίληψη στο σύστημα Μητσοτάκη-Μαρινάκη που φιλοδοξεί να κυβερνήσει τη χώρα (παρέα θα το κάνουν, να μην έχει κανένας αμφιβολία), η εγχώρια διαπλοκή έχει εξαπολύσει την πιο βρώμικη προπαγάνδα σε βάρος όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και του Ιβάν Σαββίδη. Όχι σήμερα, αλλά όλα τα τελευταία χρόνια. 

  Τι περιλαμβάνει το προπαγανδιστικό αφήγημα; Σφοδρή πολεμική για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ιβάν Σαββίδη (Βλέπε ΣΕΚΑΠ, τηλεοπτικές άδειες, λιμάνι Θεσσαλονίκης κλπ). Άγριο πόλεμο σε βάρος του ΠΑΟΚ (βλέπε κλοπή του περυσινού πρωταθλήματος και απόπειρα απαξίωσης της κατάκτησης του φετινού πρωταθλήματος). Απόπειρα διαπόμπευσης του Ιβάν Σαββίδη (Βλέπε το μέγεθος της άθλιας προπαγάνδας που ακολούθησε του επεισοδιακού περυσινού παιχνιδιού με την ΑΕΚ). Παραγωγή και αναπαραγωγή “ψεκασμένων” θεωριών περί συναλλαγής στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών για να πάρει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ. 

  Τα παραπάνω είναι μόνο ενδεικτικά, διότι θα μπορούσε να γράψει κάποιος εγκυκλοπαίδεια. 

  Ολόκληρος αυτός ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και άλλη μία πτυχή, άλλη μία διάσταση λιγότερο γνωστή. Ποια είναι αυτή; Το σχέδιο απόβασης του Βαγγέλη Μαρινάκη στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, ένα σχέδιο που θα εξυπηρετήσει και τους πολιτικούς σκοπούς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Έναν όσο γίνεται λιγότερο ισχυρό Ιβάν Σαββίδη σε περίπτωση που ο ίδιος γίνει πρωθυπουργός. Τι θέλει ο Βαγγέλης Μαρινάκης; Να μπορεσει να ανταγωνιστεί στο εγχώριο Power Game τον Ιβάν Σαββιδη. Και για να το κάνει αυτό πρέπει ο δεύτερος να αποδυναμωθεί στην… έδρα του.

  Θα ρωτήσει κανείς: “Για ποιον λόγο θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποδυναμώσει τον Ιβάν Σαββίδη;”.

  Ας αρχίσουμε με το εξής: Δεν μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποδυναμώσει τον Ιβάν Σαββίδη, αλλά… τα επιχειρηματικά συμφέροντα που συνδέονται με την ηγεσία της ΝΔ και που βρίσκονται σε πόλεμο με τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ και θύλακες του ξένου παράγοντα  που συνομιλούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα στην Αθήνα και που θεωρούν τον Ιβάν Σαββίδη “Δούρειο Ίππο” διείσδυσης του ρωσικού παράγοντα στην ελληνική επικράτεια, έχουν εκδηλώσει την ανησυχία τους εδώ και καιρό για τη δυναμική που αναπτύσσει ο Ιβάν Σαββίδης στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ).

  Ας πάμε, όμως, στον τίτλο του παρόντος κειμένου για να μην πλατιάζουμε. 

  Εκείνοι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις εντάσσουν στον σχεδιασμό της ΝΔ και των επιχειρηματικών συμφερόντων που την πλαισιώνουν την υποψηφιότητα Ταχιάου για τον Δήμο της Θεσσαλονίκης, αλλά και την είσοδο του Βαγγέλη Μαρινάκη σε ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και τον ρόλο της Μαρίας Σπυράκη που έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον εφοπλιστή.

  Ο Νίκος Ταχιάος, αναπληρωτής γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ, δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Είναι άνθρωπος που συνδέεται στενά με την οικογένεια Μητσοτάκη και ιδιαίτερα με την Ντόρα Μπακογιάννη του κόμματος της οποίας (Τη θυμάστε τη “Δημοκρατική Συμμαχία”) έχει διατελέσει προβεβλημένο στέλεχος. Η δε Ντόρα Μπακογιάννη είναι κουμπάρα του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος στηρίζει με κάθε τρόπο και κάθε μέσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

  Και εδώ λύνονται διάφορες απορίες για τη σφοδρή πολεμική που έχει αναπτύξει ο Νίκος Ταχιάος σε βάρος του Ιβάν Σαββίδη, αλλά και του ΠΑΟΚ. Είναι τέτοιος ο τρόπος με τον οποίο έχει αναπτύξει τη ρητορική του σε βάρος του Ιβάν Σαββίδη και του ΠΑΟΚ, ο Νίκος Ταχιάος ώστε θυμίζει… Βαγγέλη Μαρινάκη.

  Για παράδειγμα: Τον Μάιο του 2017 (εποχή που έχει ξεκινήσει με πρωτοφανή σφοδρότητα ο πόλεμος σε βάρος του Ιβάν Σαββίδη) ο Νίκος Ταχιάος κάνει μία προσβλητική, περίπου υβριστική για τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, ανάρτηση στα social media μέσω της οποίας ζητά εξηγήσεις από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη για τις δηλώσεις του ότι ο Ιβάν Σαββίδης έχει εξασφαλίσει άδεια για Μαρίνα στην παραλία της Θεσσαλονίκης και γράφει μεταξύ άλλων: 

  Από τον δήμαρχο της μεγαλύτερης πόλης της περιοχής στην οποία επιθυμεί να ηγεμονεύσει ένας Ρώσος ολιγάρχης περίμενα να αποτελεί αυτός τον θεματοφύλακα του κανόνα, όχι τον κράχτη ή την ορντινάντσα. Κι ο κανόνας είναι ένας, ο ίδιος που ίσχυε και για τον Άνθιμο: “Στην πόλη κάνει κουμάντο ο εκλεγμένος δήμαρχός της”. Από την μείζονα αντιπολίτευση στο θέμα αυτό δεν περιμένω τίποτα, έχω εικόνα. Η πόλη ολόκληρη χορεύει Καλίνκα με την συνοδεία ποντιακής λύρας και την ευγενική επένδυση οπαδικών ιαχών.Αυτή είναι η Θεσσαλονίκη, σήμερα. Ποια θα είναι αύριο δεν θέλω ούτε να το φανταστώ. Εύχομαι να μην χρειάζεται να σας πληροφορούμε μέσω Σαμιζντάτ.”

  Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Να σας πούμε εμείς τι σας θυμίζουν. Θα μπορούσαν να έχουν γραφτεί σε οποιοδήποτε Μέσο ιδιοκτησίας ή επιρροής του Βαγγέλη Μαρινάκη ή θα μπορούσαν να είναι διαρροή του επίσημου Ολυμπιακού. 

  Θέλετε κι άλλο;

  Έναν χρόνο μετά, τον Μάιο του 2018 ο Νίκος Ταχιάος δηλώνει σε άλλη συνέντευξη για τον Ιβάν Σαββίδη

  Η ανοίκεια επίθεση που δέχθηκε προσωπικά ο Μητσοτάκης από τον ιδιοκτήτη της ομάδας, αυτό που έμοιαζε προς στιγμήν σαν βεντέτα, αλλά τελικά ο ψύχραιμος χειρισμός της Νέας Δημοκρατίας δεν επέτρεψε να συρθεί στον χρόνο ως τέτοιο, είναι θέμα που αφορά το πολιτικό παιχνίδι αποκλειστικά και όχι το ποδόσφαιρο. Υπάρχει μία γενική αρχή στην οποία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα κινηθεί αταλάντευτα ως πρωθυπουργός: Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και οι επενδύσεις αλλά μακριά από την διαπλοκή με την πολιτική. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον Ιβάν Σαββίδη, είναι γενικός κανόνας.

  Βλέπετε; “Δεν αφορά τον Ιβάν Σαββίδη”, αλλά μόνο τον Ιβάν Σαββίδη κατονομάζει. 

  Στις 18 Σεπτεμβρίου 2018 ο Νίκος Ταχιάος παραχωρεί συνέντευξη στο liberal.gr, μία ιστοσελίδα η οποία διακρίνεται για το πάθος της στη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και για την πολεμική της σε βάρος του Ιβάν Σαββίδη. 

  Λέει στη συνέντευξή του ο Νίκος Ταχιάος μεταξύ άλλων: 

  Ερώτηση: Είναι, τότε, μία πόλη που «κατελήφθη» από έναν μεγιστάνα, και ενδεχομένως τής αρέσει κιόλας αυτό;

  Απάντηση: Δεν μπορώ να σας απαντήσω στο αν έχει καταληφθεί και, αν εξαιρέσουμε κάποια παλαιότερα επεισόδια, σήμερα το βρίσκω υπερβολικό ως διαπίστωση. Μάλλον όχι, ίσως η πιο ακριβής περιγραφή είναι ότι η φύση καλύπτει το κενό.

  Μπορώ όμως να επιβεβαιώσω ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θα είχε καμία αντίρρηση για μία άνευ όρων παράδοση σε οτιδήποτε υπόσχεται και φέρνει κάτι χειροπιαστό. Είναι το εύλογο αποτέλεσμα της δικαιολογημένης απόγνωσης του κόσμου σε μία πόλη που φθίνει, όπου τα μόνα ορατά άλματα για την αυτοεπιβεβαίωσή της είναι η διάκριση του ΠΑΟΚ, η επάνοδος του Άρη στην Α΄ Εθνική και η αναγέννηση από τις στάχτες του Ηρακλή, και οι μόνοι πιθανοί εσωτερικοί ανταγωνισμοί η αναμέτρηση των δύο πρώτων, άιντε και λίγο σόου, τώρα στις εκλογές.

  Επειδή όμως δεν θέλω να υπεκφύγω και εννοείτε τον Σαββίδη, θα σας προσθέσω ότι βρίσκω αυτονόητη την εισαγωγική brutalité του, ως ενός ανθρώπου που ανδρώθηκε στη Ρωσία και γιγαντώθηκε οικονομικά στη μετασοβιετική εποχή, αλλά νομίζω ότι ώριμος άνθρωπος είναι, εμπειρότερος περί την Ελλάδα πλέον, αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ότι το «Πούτιν αλά ελληνικά» είναι κωμωδία που εναλλάσσεται με τραγωδία και πάντως δεν τον ευνοεί, ούτε εξυπηρετεί κανέναν. Και ότι αυτό που ενδιαφέρει τους πάντες είναι να επιτύχουν οι επενδύσεις του, όπως και οποιαδήποτε άλλη επένδυση οιουδήποτε άλλου επενδυτή, σε καθεστώς νομιμότητας, σε συνθήκες ισονομίας και χωρίς εμπλοκή με την πολιτική. Το Λιμάνι, ας πούμε, είναι αυτήν τη στιγμή η πιο ορατή προτεραιότητα για την πόλη. Ποιος διαφωνεί;

  Τι διαπιστώνει κάποιος; Την απόπειρα κυβίστησης από τον Ταχιάο, μιας και τη συγκεκριμένη συνέντευξη την παραχώρησε ενώ ετοιμαζόταν να ανακοινωθεί ως υποψήφιος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο τα στοιχεία πολεμικής προς τον Ιβάν Σαββίδη μπορεί να τα εντοπίσει κανείς εύκολα πίσω από τις γραμμές. Και πρέπει, βέβαια, να υπενθυμιστεί ότι όμοια επίθεση στον Ιβάν Σαββίδη και απόπειρα κυβίστησης μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας είχε πραγματοποιήσει και η αδελφή του Νίκου Ταχιάου, όπως είχαμε αποκαλύψει εδώ στο PERIODISTA.GR.

  Λοιπόν για να τελειώνουμε: Συγκεκριμένοι κύκλοι που σχετίζονται με το σύστημα Μητσοτάκη-Μαρινάκη λένε σήμερα μεταξύ σοβαρού και αστείου, αλλά μάλλον περισσότερο “σοβαρού”: “Θα έχουμε τρεις δημάρχους δικούς μας. Τον Μπακογιάννη στην Αθήνα, τον Μώραλη στον Πειραιά και τον Ταχιάο στη Θεσσαλονίκη”. 

  Την ίδια ώρα έχει φουντώσει η φημολογία στη Θεσσαλονίκη πως ο Νίκος Ταχιάος θα βάλει όσο το δυνατόν περισσότερα εμπόδια στην προοπτική δημιουργίας νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ. 

  Και θα ρωτήσει κάποιος: Για ποιον λόγο είναι κακό ένας υποψήφιος Δήμαρχος να ασκεί κριτική σε επιχειρηματίες ή να τους ζορίζει; Αυτό δεν είναι κακό. Κακό είναι να συνοδεύει τον υποψήφιο η φήμη πως επιδιώκουν να τον φυτέψουν στη Θεσσαλονίκη συμφέροντα εκτός Θεσσαλονίκης. Και στο κάτω, κάτω, ο ΠΑΟΚ δεν κατέβασε δικό του συνδυασμό – όπως συνέβη σε άλλες πόλεις-, ούτε ο Ιβάν Σαββίδης κατέβηκε ως υποψηφιος δημοτικός σύμβουλος, όπως έκαναν άλλοι επιχειρηματίες. Και το κυριότερο: Ο Ιβάν Σαββίδης, σε αντίθεση με άλλους επιχειρηματίες δεν είναι χορηγός κανενός κόμματος. 

  Ο κάθε ένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του…

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ