Χαμηλοί εμβολιασμοί και μετάλλαξη Δέλτα φέρνουν lockdown το φθινόπωρο

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» μείγμα στη χώρα, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να προειδοποιούν ότι υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να πάμε μέχρι και σε νέο lockdown!

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, αν συνεχίσουν τα ίδια ποσοστά εμβολιασμού που έχουμε σήμερα και με τον ίδιο ρυθμό, το φθινόπωρο θα ξαναπάμε σε lockdown. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα του μεγάλου αριθμού ανεμβολίαστων πολιτών, οι οποίοι είναι ευπαθείς να κολλήσουν τον κορωνοϊό και να νοσηλευτούν.

Παράλληλα, όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν στο γεγονός ότι όσο μεγαλύτερη η μεταδοτικότητα του ιού τόσο ανεβαίνει και το τείχος ανοσίας. Χαρακτηριστικό λοιπόν είναι ότι το στέλεχος Δέλτα έχει μεταδοτικότητα 1 προς 9, δηλαδή 1 φορέας κολλάει 9 και αυτοί 81, μετά 729 κ.ο.κ. Αντίστοιχα, το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού ήταν 1 προς 4 και η βρετανική παραλλαγή 1 προς 6. Με αυτό το δεδομένο, χρειαζόμαστε 80%-85% τείχος ανοσίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Ματίνα Παγώνη. Ακόμα βρισκόμαστε στο 31,8% σε εμβολιασμένους, σημειώνει η Μ. Παγώνη, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τείχος ανοσίας για να αισθανόμαστε ασφάλεια.

Φόβος για τους νέους – Ανοίγει ο δρόμος για τον εμβολιασμό των εφήβων

Το νέο στέλεχος φαίνεται ότι έχει ιδιαίτερα αυξημένη μεταδοτικότητα στους νέους, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό είναι ανεμβολίαστοι. Σύμφωνα με τους χθεσινούς πίνακες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση της εμβολιαστική κάλυψης των πολιτών 18-24 ετών, με ποσοστό μόλις 11%.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης, τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα (τα οποία σχεδόν διπλασιάζονται κάθε δέκα μέρες) αφορούν πολίτες κάτω από 30 ετών. «Υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών» τονίζει ο Ν. Τζανάκης. Ο καθηγητής βάζει και το θέμα της υποχρεωτικότητας για τους εκπαιδευτικούς, γιατί ένας εκπαιδευτικός -όπως είπε- μπορεί να λειτουργήσει ως υπερμεταδότης σε μεγάλες ομάδες παιδιών.

Η διασπορά που υπάρχει στους νέους έχει οδηγήσει και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε νέες εισηγήσεις για τις ηλικιακές κατηγορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή φέρεται να συστήνει τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η Επιτροπή θα συστήσει και τον εμβολιασμό των παιδιών με υποκείμενα νοσήματα ηλικίας 12 έως 17 ετών. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ενημέρωση για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα. Μετά τις ανακοινώσεις θα ανοίξει άμεσα και η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού.

Τρέχουν να προλάβουν το τείχος – « Άδειασμα» σε Θεμιστοκλέους για τις πλαζ

Από την Κρήτη όπου περιοδεύει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι από τις 6 Ιουλίου ξεκινούν εμβολιασμοί από κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας σε χωριά, κοινότητες, δήμους και απομακρυσμένες περιοχές, κατόπιν λίστας που θα προσκομίζουν οι τοπικές αρχές, αρχικά στο νησί και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Μάλιστα η απόσταση που μας χωρίζει από το τείχος ανοσίας αλλά και οι χαμηλοί ρυθμοί εμβολιασμών ωθούν την κυβέρνηση σε σπασμωδικές δηλώσεις. Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, που συνοδεύει τον Β. Κικίλια στην Κρήτη, ανέφερε ότι επιχειρησιακά υπάρχει η δυνατότητα αυτή την ώρα να γίνουν οι εμβολιασμοί εκτός εμβολιαστικών κέντρων, κοντά στην κοινωνία, ακόμη και σε μεγάλες πλατείες ή και… πλαζ το επόμενο διάστημα για να εμβολιαστούν νέοι.

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά, πηγές του υπουργείου Υγείας διευκρινίζουν ότι στην παρούσα φάση δεν εξετάζεται από την επιχείρηση «Ελευθερία» σχέδιο εμβολιασμού σε πλαζ. Το πρόγραμμα εμβολιασμού σε απομακρυσμένες περιοχές από κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, ξεκινάει από την Κρήτη στις 6.7, ξεκαθαρίζουν οι πηγές και συμπληρώνουν ότι ο κατ’ οίκον εμβολιασμός είναι ξεχωριστό πρόγραμμα, το οποίο ψηφίστηκε την Τρίτη και τις προσεχείς ημέρες θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες γιατροί να δηλώσουν συμμετοχή.

ΠΗΓΗavgi.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...