Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: «Καίει» τον αποτυχημένο Χρυσοχοΐδη ανάρτηση του ΜΕΤΕΟ

Η κυβέρνηση δεν ζήτησε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών την ενεργοποίηση του IRIS 2.0 για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Με άλλα λόγια, το σημαντικότερο επιχειρησιακό εργαλείο, IRIS 2.0, που προβλέπει σε πραγματικό χρόνο την εξάπλωση μιας φωτιάς δεν ενεργοποιήθηκε στην περίπτωση της Βαρυμπόμπης. Ήμασταν «κατάλληλα προετοιμασμένοι», δήλωνε προ ημερών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«H επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) πραγματοποίησε εκ των υστέρων πρόγνωση (χρησιμοποιώντας αρχικές και οριακές συνθήκες που θα χρησιμοποιούνταν εάν γινόταν εφαρμογή εκείνη την ημέρα και ώρα) της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι (13:25) της Τρίτης 3 Αυγούστου 2021 στη Βαρυμπόμπη, χρησιμοποιώντας το επιχειρησιακό προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS 2.0.

Τα αποτελέσματα της πρόγνωσης παρουσιάζονται στο επόμενο βίντεο, ενώ στις εικόνες που ακολουθούν γίνεται μια ποιοτική αποτίμηση της αξιοπιστίας της πρόγνωσης. Όπως προκύπτει από αυτή, η πρόγνωση που θα μπορούσε να είχε παράσχει επιχειρησιακά το IRIS 2.0 εάν είχε ζητηθεί βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματική εξάπλωση της φωτιάς», μετέδωσε πριν από λίγο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

(Με πληροφορίες από ieidiseis.gr)

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ