Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Σε αναστολή οι εργαζόμενοι σε δομές υγείας που δεν εμβολιάζονται – Μόνο για εμβολιασμένους οι κλειστοί χώροι διασκέδασης

Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί που προανήγγειλε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός εξειδικεύτηκε στο Υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασαν τον οδικό χάρτη για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας.

Ο Βασίλης Κικίλιας αρχικά παρουσίασε το σύνολο των δομών φροντίδας ηλικιωμένων (στέγες αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες, κλειστές δομές κέντρων πρόνοιας, οικοτροφείων, κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων κ.ά.) και είπε ότι οι εργαζόμενοι σε αυτές θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολιασμού μέχρι τις 16 Αυγούστου.

Όπως είπε, η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου θα πρέπει να γίνει με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Όποιος αρνείται θα τίθεται σε αναστολή άνευ αποδοχών, ενώ στο εξής κάθε νεοεισερχόμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένος.

Παράλληλα ανακοινώθηκαν πρόστιμα 50.000 ευρώ στη δομή σε περίπτωση παράβασης και σε περίπτωση υποτροπής πρόστιμο 200.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τυχόν ποινικών κυρώσεων.

Όσον αφορά τα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι όλο το υγειονομικό προσωπικό θα πρέπει έως την 1η Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρώσει την πρώτη δόση.

Στη συνέχεια δηλώσεις έκανε και ο Άδωνις Γεωργιάδης:

«Από 16 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι διασκέδασης και εστίασης θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και με πληρότητα 85% και με τις αποστάσεις που λειτουργούν στην εστίαση. Για τα υπαίθρια θεάματα μπορεί να λειτουργήσει ως μεικτό με απόφαση του επιχειρηματία.

»Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους κλειστούς ή ανοιχτούς με χωρητικότητα 75% και με όριο 25.000 για τα ανοιχτά και 8.000 θεατές για τα κλειστά. Οι ανήλικοι θα μπαίνουν με self test και με την απόδειξη από τον γονέα ότι έχει διεξαχθεί».

«Οι επιχειρηματίες θα μπορούν να έχουν ενημέρωση για το αν έχουν εμβολιαστεί οι εργαζόμενοί τους» πρόσθεσε επίσης ο υπουργός, ενώ σημείωσε πως οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις θα λαμβάνουν πέντε ημέρες άδεια αν έχουν εμβολιαστεί.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ