Τρόμο σκορπά η επέλαση της Δέλτα στην Ελλάδα – Δυσοίωνα τα σενάρια για το φθινόπωρο

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει τα «δόντια της» με εκτίναξη των κρουσμάτων, γεγονός που αναγκάζει την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της λειτουργίας της εστίασης. Παράλληλα, κυβέρνηση και επιστήμονες απευθύνουν έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν, καθώς σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα αν δεν ανακοπεί τώρα το τέταρτο κύμα θα έχουμε υπερμεταδόσεις και χιλιάδες μολύνσεις το φθινόπωρο.

Οι επιστήμονες

Η μετάλλαξη Δέλτα θα αλλάξει όλα τα δεδομένα της πανδημίας καθώς, όπως εξηγεί στο «Βήμα της Κυριακής» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης,το μαθηματικό μοντέλο της ομάδας του ΑΠΘ δείχνει ότι μπορεί να φτάσουμε και τα 18.000 κρούσματα ημερησίως τον Οκτώβριο. Ο ίδιος, μάλιστα, δεν αποκλείει το σενάριο ενός νέου lockdown, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να ξορκίζουμε το lockdown. Θα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό των ιθυνόντων ως ύστατη λύση που όμως, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, θα μπορούσε να εφαρμοστεί για σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα lockdown 15 ημερών, με πλήρες κλείσιμο δραστηριοτήτων, θα μπορούσε να “μαζέψει” σημαντικά την κατάσταση». Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα στοιχεία δείχνουν έως και 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο και άνοδο των σκληρών δεικτών, με τις διασωληνώσεις να αυξάνονται και τους θανάτους να φτάνουν έως και τους 40 ημερησίως.

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε πως «οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν σχεδόν όλοι». Ενώ -όπως είπε- είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τα παιδιά που θα επιστρέψουν από την κατασκήνωση θα κολλήσουν τους οικείους τους και όσους έρθουν σε επαφή έστω και για μερικά λεπτά. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι θα φτάσουμε τις 4.000 κρούσματα ημερησίως στις αρχές Αυγούστου και βεβαίως θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα περίπου στις 20 με 22 Ιουλίου.

Ωστόσο, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε ότι δεν θα χρειαστεί να ζήσουμε το εφιαλτικό σενάριο των 18.000 κρουσμάτων ημερησίως καθώς, όπως είπε, αυτό θα συμβεί μόνο αν τα αφήσουμε όλα ανεξέλεγκτα, κάτι που δεν θα γίνει.

Στο τραπέζι ξανά η εστίαση

Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων έχει ανησυχήσει την κυβέρνηση η οποία φαίνεται να επανεξετάζει το θέμα της λειτουργίας της εστίασης. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προ δύο εβδομάδων για τους αμιγείς και μικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Όπως τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τα δεδομένα είναι πλέον διαφορετικά, καθώς τότε είχαμε περίπου 500 κρούσματα ημερησίως και τώρα οδεύουμε στις 3.000. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι στις 15 Ιουλίου ανοίγουν οι κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης και δεν τίθεται κανένα ζήτημα για την παρουσία στους χώρους αυτούς των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν νοσήσει. Πρόσθεσε, επίσης, ότι τα επόμενα 24ωρα θα ανοίξει στην πλατφόρμα gov.gr η εφαρμογή που θα κατεβάζουν δωρεάν στο κινητό τους οι επιχειρηματίες για να ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης.

Σύμφωνος με την ίδια άποψη ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην εκπομπή «ΜEGA Σαββατοκύριακο». Όπως είπε, τα μέτρα προσαρμόζονται βάσει επιδημιολογικών δεδομένων και σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται ξανά η λειτουργία της εστίασης. «Επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για τη λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς χώρους» σημείωσε, λέγοντας ότι είναι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα μπαρ σε μια τουριστική περιοχή». Τόνισε, τέλος, ότι «έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν».

3.792 κρούσματα σε 48 ώρες

Η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε το Σαββατοκύριακο 3.792 κρούσματα (2.327 το Σάββατο και 1.465 Κυριακή), με τη θετικότητα να είναι στο 3,2% και το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στα 438.809. Στις ΜΕΘ είναι διασωληνωμένοι 142 ασθενείς, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν και πάλι στις 68 το Σάββατο και στις 65 την Κυριακή. Ο μοναδικός δείκτης που είναι σταθερά μειωμένος είναι των θανάτων, με επτά ασθενείς να χάνουν τη μάχη με τον ιό τα δύο τελευταία 24ωρα και τον συνολικό αριθμό θανόντων από Covid-19 στη χώρα μας να ανέρχεται σε 12.789.

Σωρεία μολύνσεων σε κατασκηνώσεις

Εν τω μεταξύ, με κρούσματα γέμισαν οι περισσότερες κατασκηνώσεις της χώρας. Κορινθία, Καπανδρίτι, Χαλκιδική, Χανιά, Λαύριο και Ηλεία μετρούν δεκάδες κρούσματα στις παιδικές τους κατασκηνώσεις. Μόνο στα Χανιά διαγνώσθηκαν 18 θετικά και η κατασκήνωση ανέστειλε τη λειτουργία της μέχρι τις 15 Ιουλίου. Οι γονείς κλήθηκαν να παραλάβουν τα παιδιά τους, ενώ απομακρύνθηκαν επίσης οι ομαδάρχες και οι ομαδάρχισσες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ