Τρόμος στις ΗΠΑ: Η Ρωσία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν στους Financial Times ότι η Ρωσία έχει ζητήσει στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη βοήθεια από την έναρξη της εισβολής

Η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό για να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία, προκαλώντας ανησυχία στον Λευκό Οίκο ότι το Πεκίνο μπορεί να υπονομεύσει τις δυτικές προσπάθειες να ενισχύσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν τη χώρα.


Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν στους Financial Times ότι η Ρωσία έχει ζητήσει στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη βοήθεια από την έναρξη της εισβολής.
Αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με το υλικό που είχε ζητήσει η Ρωσία.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να προειδοποιήσουν τους συμμάχους για την κατάσταση εν μέσω ορισμένων ενδείξεων ότι η Κίνα μπορεί να προετοιμάζεται να βοηθήσει τη Ρωσία.

Λίγο πριν από την κρίσιμη συνάντηση

Άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ρωσία εξάντλησε κάποια είδη όπλων καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στην αρχή της τρίτης εβδομάδας.
Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε το δημοσίευμα, όπως και η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.
Η αποκάλυψη έρχεται καθώς ο Jake Sullivan, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, μεταβαίνει στη Ρώμη για συνομιλίες τη Δευτέρα (14/3) με τον Yang Jiechi, τον κορυφαίο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής της Κίνας.
Σύμφωνα με πηγές, που επικαλούνται οι FT, ο Sullivan θα προειδοποιήσει αυστηρά την Κίνα ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες να βοηθήσει τη Ρωσία στην εισβολή ή να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις θα έχει συνέπειες.
Θα διασφαλίσουμε ότι ούτε η Κίνα, ούτε οποιοσδήποτε άλλος, θα μπορούν να αποζημιώσουν τη Ρωσία για αυτές τις απώλειες, δήλωσε ο Sullivan στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC την Κυριακή (13/3).
«Όσον αφορά τα συγκεκριμένα μέσα για να γίνει αυτό, και πάλι, δεν πρόκειται να τα δημοσιοποιήσω, αλλά θα τα κοινοποιήσουμε ιδιωτικά στην Κίνα, όπως έχουμε ήδη κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε», πρόσθεσε.

Η στενή σχέση Ρωσίας – Κίνας

Το αίτημα για εξοπλισμό και άλλα είδη απροσδιόριστης στρατιωτικής βοήθειας έρχεται καθώς ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να σημειώσει τέτοια πρόοδο στην Ουκρανία, όση περίμεναν οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες.
Εγείρει επίσης νέα ερωτήματα σχετικά με τη σχέση Κίνας-Ρωσίας, η οποία γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή καθώς και οι δύο χώρες εκφράζουν την αντίθεσή τους στις ΗΠΑ για τα πάντα, από το ΝΑΤΟ έως τις κυρώσεις.
Η Κίνα έχει παρουσιάσει τον εαυτό της ως ουδέτερο παράγοντα στην κρίση της Ουκρανίας και αρνήθηκε να καταδικάσει τη Ρωσία για εισβολή στη χώρα.
Οι ΗΠΑ επίσης δεν έχουν δει καμία ένδειξη ότι ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping είναι πρόθυμος να ασκήσει οποιαδήποτε πίεση στον Putin τον Ρώσο ομόλογό του.
Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινή δήλωση στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, περιγράφοντας τη συνεργασία Πεκίνου-Μόσχας ως «χωρίς όρια», σε μια άλλη ένδειξη ότι οι δύο πρωτεύουσες πλησιάζουν ακόμη περισσότερο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...