Τρομάζουν οι μετάλλάξεις «Δ» και «M» – Σενάρια για νέα σκληρά μέτρα στην Ελλάδα

Με δεδομένη, πλέον, την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων της παραλλαγής Mu του κορωνοϊού, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Η ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων που παρατηρείται εδώ και μερικές εβδομάδες οδηγεί, όπως όλα δείχνουν, κυβέρνηση και επιστήμονες στο να θέσουν εκ νέου επί τάπητος σειρά αυστηρών μέτρων προστασίας, τη στιγμή που στο χάρτη του ECDC έχουν περάσει συνολικά πέντε περιφέρειες στο «βαθύ κόκκινο».

Την Παρασκευή, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, προειδοποίησε ότι η εμφάνιση ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους ήταν κάτι που είχαν προβλέψει οι ειδικοί και δυστυχώς επιβεβαιώνονται.

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος εκτίμησε πως δεν αποκλείεται το στέλεχος «Μu» να επικρατήσει έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο ίδιος απέδωσε την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη:

Τα πρώτα μίνι lockdown

Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου είναι πλέον τέτοια, ώστε ήδη από την Παρασκευή πέντε Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται αντιμέτωπες με αυστηρούς περιορισμούς (μίνι lockdown).

Ειδικότερα, έκτακτα περιοριστικά μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού αποφασίστηκαν για τις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας, καθώς και για τον δήμο Ικαρίας. Οι απαγορεύσεις ισχύουν από την Παρασκευή (03/09) έως και τις 10 Σεπτεμβρίου στις 6 το πρωί.

Σύμφωνα με τις ΚΥΑ που εκδόθηκαν τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00- 06:00.

Επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

  • Απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης.

Στα κέντρα διασκέδασης και τις επιχειρήσεις εστίασης, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πάρκων ψυχαγωγίας, θεματικών πάρκων και παραλιών, καθώς και των δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστιατορίων, κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου κατάστημα σε ενιαίο χώρο με την παραλία, απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ΚΥΑ, από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εξαιρούνται οι δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Μεσσηνίας και Ηρακλείου.

«Κοκκίνισε» ο χάρτης του ECDC

Την ίδια στιγμή, την επιδημιολογική επιβάρυνση της Ελλάδας λόγω του κορωνοϊού απεικονίζουν οι επικαιροποιημένοι χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κορωνοϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ, με βαθύ κόκκινο χρώμα εμφανίζονται οι Περιφέρειες:

  • Νοτίου Αιγαίου
  • Κρήτης
  • Ιονίων Νήσων
  • Δυτικής Ελλάδας
  • Δυτικής Μακεδονίας

Η υπόλοιπη χώρα εμφανίζεται με κόκκινο χρώμα.

Το ίδιο καταγράφεται και στον χάρτη με τον αριθμό κρουσμάτων, τις τελευταίες 14 ημέρες, ανά 100.000 κατοίκους.

Αριθμός τεστ

Σημειώνεται ότι η χώρα βρίσκεται στο «βαθύ πράσινο» σε ό,τι αφορά τον αριθμό τεστ που διενεργούνται. Δηλαδή, πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο πάνω από 5.000 τεστ κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους ημερησίως.

Θετικότητα

Ως προς τη θετικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο «κίτρινο», με τη Δυτική Ελλάδα να είναι στο πορτοκαλί, όπου ο δείκτης θετικότητας ξεπερνά το 4%.

ΕΟΔΥ: 2.729 νέα κρούσματα, 35 θάνατοι, 364 διασωληνωμένοι

Κατά τα λοιπά, την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.729, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 596.383 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 164 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.478 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 35, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.813 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 364 (60.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 328 (90.11%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 36 (9.89%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.994 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 246 (ημερήσια μεταβολή +6.03%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 251 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...