«Τρέχει» η μετάλλαξη Δέλτα- Τα μέτρα προσαρμόζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα

Τα πράγματα θα χειροτερέψουν προτού βελτιωθούν, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας στη χώρα καθώς στην επιστημονική κοινότητα επικρατεί η άποψη ότι ο αριθμός των κρουσμάτων όχι μόνο θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στο άμεσο χρονικό διάστημα αλλά θα εκτοξευθεί.

Σημαντική παράμετρος για τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις αποτελεί η παραλλαγή Δέλτα,στη δίνη της οποίας βρίσκονται πολλές χώρες.

Μέχρι στιγμής στη χώρα μας τα κρούσματα εντοπίζονται σε νεαρές ηλικίες, γι’ αυτό και δεν έχει σημειωθεί επιδείνωση των υπόλοιπων επιδημιολογικών δεικτών, όπως οι νοσηλείες δηλαδή και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με Covid.

Σχολιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, τόνισε ότι οι νέες ηλικίες μολύνονται ταχύτητα και, όπως είπε, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα καλύψει όλη την Ελλάδα ίσως και εντός του Ιουλίου. «Ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων θα έρθει γύρω στα μέσα Αυγούστου», πρόσθεσε εκτιμώντας πως θα έχουμε ένα δύσκολο φθινόπωρο.

Επιχειρώντας μια ερμηνεία του «δύσκολου φθινοπώρου» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστήριξε πως τον Οκτώβριο, εφόσον δεν εμβολιαστεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού ώστε να έχουμε τείχος ανοσίας, θα φτάσουμε τα 18.000 κρούσματα την ημέρα.

«Έχουμε ακόμα 1,5 μήνα για εμβολιαστούμε όλοι, δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι. Είναι μονόδρομος» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης αναδεικνύοντας τη σημασία του εμβολιασμού στον πληθυσμό. «Θα γίνει μόνο αν δεν επιταχύνουμε σημαντικά τον εμβολιασμό, απευθύνω έκκληση τώρα για εμβολιασμούς, όχι αύριο», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά φτάνοντας επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον Μάιο. Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα ήταν 2.327 και το συνολικό αριθμό κρουσμάτων να ανέρχεται σε 437.345. Στις ΜΕΘ, 142 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 2 ασθενείς κατέλη ξαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων στις 12.787. Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας έφτασαν τις 68.

Μέσα σε αυτό το εύθραυστο επιδημιολογικό τοπίο, η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν και παράλληλα ξαναβάζει στο τραπέζι το επιχειρησιακό της σχέδιο εκτιμώντας ότι ίσως χρειαστεί να «ξαναγράψει» κάποια μέτρα.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, ο οποίος μιλώντας χθες στην τηλεόραση του Mega, εξήγησε ότι «τα μέτρα τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις συστάσεις των ειδικών ώστε να εξασφαλίσουμε ότι μια αύξηση στα κρούσματα δεν θα μεταφραστεί σε πίεση στο σύστημα υγείας και ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν θα διακοπεί με απότομα πισωγυρίσματα».

«Επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι και να εκμεταλλευτούμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή», τόνισε.

Ένα από τα μέτρα που βρίσκονται και πάλι στο μικροσκόπιο είναι ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων της διασκέδασης, που από τις 15 Ιουλίου προβλέπεται να χωριστούν σε αμιγείς και μεικτούς χώρους ανάλογα με την επιθυμία του εκάστοτε επιχειρηματία.

«Εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς», επιβεβαίωσε ο κ. Πέτσας, λέγοντας ότι είναι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα bar σε μια τουριστική περιοχή».

«Έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν», πρόσθεσε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...