Τι ισχύει από αύριο: Όλα τα νέα μέτρα για να προστατευτεί η κοινωνία από κορωνοϊό και ανεμβολίαστους

Λίγες ώρες απομένουν για την εφαρμογή των νέων μέτρων περιορισμού της έξαρσης της πανδημίας κυρίως για τους ανεμβολίαστους. Από το πρωί του Σαββάτου, οκτώ χιλιάδες αστυνομικοί με χίλια εννιακόσια κλιμάκια και τετρακόσια στελέχη της Αρχής Διαφάνειας ετοιμάζονται για σαρωτικούς ελέγχους, καθώς η χώρα εισέρχεται στο τέταρτο και σφοδρότερο -σύμφωνα με τα στοιχεία- κύμα της πανδημίας.

Τα νέα μέτρα είναι αυστηρότερα, όπως και το πρόστιμο στις επιχειρήσεις εάν διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα μέτρα.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Υποχρεωτικά Rapid test ή PCR test

Α. Προσέλευση ανεμβολίαστων εργαζομένων σε όποια θέση (και για εργαζόμενους σε χώρους λατρείας) με δύο υποχρεωτικά τεστ σε εβδομαδιαία βάση (rapid test ή τεστ PCR).

Β. Είσοδος με υποχρεωτικό τεστ (rapid test ή τεστ PCR) σε:

– δημόσιες υπηρεσίες
– τράπεζες
– μικτούς χώρους διασκέδασης
– ανοιχτούς χώρους διασκέδασης
– εμπορικά κέντρα
– κομμωτήρια
– εκκλησίες και μοναστήρια.

Η τελευταία, αυτή, προσθήκη, η οποία αφορά στην είσοδο στους κατά τόπους ιερούς ναούς και τις ιερές μονές ανεμβολίαστων πολιτών, μόνο εφόσον αυτοί έχουν προβεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid test ή τεστ PCR). Συγκεκριμένα, σε εγκύκλιο που εξέδωσε, η Ιερά Σύνοδος καλεί όλους τους πιστούς και τον Κλήρο να τηρούν «επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας», στέλνοντας μήνυμα σε όσους πιστούς δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή PCR).

Προτρέπει, παράλληλα, εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν. Τονίζει, επίσης, την υποχρέωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κ.ά. να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή PCR). Ο έλεγχος θα γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Η εγκύκλιος εκδόθηκε ύστερα από επικοινωνία του Γραφείου του πρωθυπουργού με την Ιεραρχία της Εκκλησίας. Η Ιεραρχία ανταποκρίθηκε αμέσως και έστειλε τη σχετική εγκύκλιο για τη διενέργεια τεστ. Υπεύθυνα για την τήρηση των μέτρων θα είναι τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Γ. Ελεύθερη είσοδος για ανεμβολίαστους σε:

– χώρους προμήθειας τροφίμων – σουπερμάρκετ
– φαρμακεία
– χώρους άσκησης θρησκευτικού δικαιώματος.

Δ. Υποχρεωτική χρήση μάσκας στους αθλητικούς χώρους

Ο κ. Πλεύρης ήταν κατηγορηματικός και όσον αφορά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και αυστηρή τήρηση των αποστάσεων προβλέπεται απαρέγκλιτα και για τους εμβολιασμένους – η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους -οπαδούς ομάδων που παρακολουθούν δια ζώσης αθλητικές διοργανώσεις. Αν διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια ελέγχων ότι το μέτρο δεν τηρείται, τότε βαριές θα είναι οι καμπάνες για τις ομάδες, που θα περιλαμβάνουν ακόμα και στέρηση της παρουσίας φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια. 

Πως θα γίνονται οι έλεγχοι

Στο στόχαστρο των ελέγχων, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που επεξεργάστηκαν την Τετάρτη στελέχη της κυβέρνησης και υψηλόβαθμα μέλη των ελεγκτικών μηχανισμών, σε ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου «με αντικείμενο τον συντονισμό των ελέγχων για την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό», έχουν τεθεί η εστίαση και η διασκέδαση.

Αρχικά, τα μικτά κλιμάκια αναμένεται να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε νυχτερινά κέντρα, σε χώρους εστίασης που κατά το προηγούμενο διάστημα είχαν δώσει κακά δείγματα γραφής καθώς και σε καταστήματα λιανεμπορίου. 

Αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι και σε καταστηματάρχες που χρησιμοποιούν νάιλον σε ανοικτούς χώρους, προκειμένου να λειτουργούν ως μεικτοί, δηλαδή ως μέρη όπου επιτρέπονται και ανεμβολίαστοι. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις Αρχές, οι χώροι με οροφή και πλαϊνά προστατευτικά, θεωρούνται κλειστοί, σε αντίθεση με τους ανοιχτούς, για τους οποίους δεν προβλέπεται οροφή και περιμετρική κάλυψη. Στο επόμενο στάδιο, οι έλεγχοι αναμένεται να επεκταθούν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και κομμωτήρια, ώστε να σταλεί ένα «ηχηρό» μήνυμα στην κοινωνία.

«Μηδενική ανοχή» από την πρώτη ημέρα

Ενώ κατά την έναρξη της πανδημίας υπήρχε μία ελαστικότητα τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής των μέτρων από τις ελεγκτικές Αρχές, αυτήν τη φορά διαμηνύουν ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή από την πρώτη ημέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκαν και οι μετακινήσεις στελεχών εντός της επικράτειας, ώστε να μην έρχονται σε δύσκολη θέση κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας, αλλά και για να μη χαθεί το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και συμμορφωθούν προσχηματικά οι υπότροπες επιχειρήσεις μόνο κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

ΠΗΓΗzougla.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....