Τι είναι το «Child Protection System» που σαρώνει το διαδίκτυο για αρχεία παιδικής πορνογραφίας

Ως κεραυνός εν αιθρία «έσκασε»  η αποκάλυψη για το ποιόν του γνωστού συγγραφέα παιδικών βιβλίων Βασίλη Παπαθεοδώρου στον οποίο ασκήθηκε δίωξη για παιδική πορνογραφία.

Ο 55χρονος συγγραφέας βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Τρίπολης, από τις 18 Οκτωβρίου 2022 μετά από δικογραφία που σχημάτισε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Σε βάρος του ασκήθηκε από τον εισαγγελέα δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και μετά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή κρίθηκε προφυλακιστέος.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Ο Παπαθεοδώρου κατείχε μέχρι πρότινος τη θέση του επικεφαλής του παιδικού τμήματος γνωστού εκδοτικού οίκου

Πως εντοπίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ

Εν τω μεταξύ η ΕΛ.ΑΣ. σε ενημερωτικό της σημείωμα εξήγησε πώς έφθασε στα ίχνη του Βασίλη Παπαθεοδώρου. Περιγράφει πώς τον εντόπισε το σύστημα, καθώς ο συγγραφέας μπήκε σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες που φιλοξενούν τέτοιο υλικό, έχοντας στην κατοχή του υλικό πορνογραφίας με πρωταγωνιστές παιδιά κάτω των 12 ετών.

Εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έπειτα από σάρωση που πραγματοποίησαν στο Διαδίκτυο με ειδικό λογισμικό που εντοπίζει αρχεία παιδικής πορνογραφίας, το οποίο ονομάζεται «Child Protection System».

Το εργαλείο αυτό «μαρκάρει» τέτοιου είδους βίντεο κατά τη διαδικασία που αυτά κατεβαίνουν από τους χρήστες του διαδικτύου, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να αναζητηθούν τα ίχνη τους.

Η έρευνα των Αρχών διήρκησε για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών  και το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν στον υπολογιστή του συγγραφέα τουλάχιστον 100 βίντεο κυρίως με αγόρια και κορίτσια ηλικιών μεταξύ 10 με 12 ετών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάθε χρόνο η ΕΛ.ΑΣ. φτάνει στα ίχνη 30-40 ατόμων που προβαίνουν σε ανάλογες ίδιες πράξεις.

Στην ίδια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του συγγραφέα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, βρέθηκαν σε σκληρό δίσκο περισσότερα από 90 βίντεο με υλικό παιδικής πορνογραφίας, σε ορισμένα από τα οποία πρωταγωνιστούν παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών. Ο συλληφθείς δεν έδωσε προανακριτική απολογία. 

Ενώπιον του ανακριτή φέρεται να ισχυρίστηκε ότι αναζήτησε και κατέβασε τα συγκεκριμένα αρχεία παιδικής πορνογραφίας για επαγγελματικούς λόγους, προκειμένου να προχωρήσει στη συγγραφή βιβλίου με συναφές θέμα-αντικείμενο.

Οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακριτή, οι οποίοι και διέταξαν την προφυλάκισή του.

Τι υποστήριξε ο δικηγόρος του

Τον ισχυρισμό αυτό μετέφερε και ο δικηγόρος του λέγοντας ότι ο πελάτης του κατέβασε το υλικό παιδικής πορνογραφίας για να τον βοηθήσει στην συγγραφή βιβλίου. «Δεν υπήρξε ποτέ καμία καταγγελία, υπόνοια ή νύξη εναντίον του συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου», αναφέρει ο δικηγόρος του, Σταύρος Γεωργόπουλος.

Πρόσθεσε ότι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου εξέφρασε την απέχθειά του όσον αφορά το συγκεκριμένο υλικό και ισχυρίστηκε πως ο πελάτης του ήθελε πρωτογενές υλικό για τη συγγραφή του νέου του βιβλίου.

Μιλώντας χθες Τετάρτη στο Mega, ο κ. Γεωργόπουλος τόνισε πως «γενικώς, ιστορικά μέχρι σήμερα, η θεματολογία του αφορούσε και προσέγγιζε ζητήματα κομβικής σημασίας και ιδιαίτερης απαξίας. Έχει συγγράψει βιβλία για την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τον σχολικό εκφοβισμό. Σε ένα τελευταίο του βιβλίο είχε περιγράψει ένα σκηνικό βιασμού».

Συνεπώς, όπως είπε, με σκοπό ο πελάτης του «να συγγράψει κάτι με καταγγελτικό πρόσημο ως προς αυτές τις συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης ήθελε να έχει πρωτογενές υλικό».

«Κρατήσαμε το θέμα στα παλαιά, τα θεσμικά, για να κριθεί η υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες. Τι προέκυψε ξαφνικά και δημοσιοποιήθηκε το θέμα;» αναρωτήθηκε, κλείνοντας την τοποθέτησή του ο δικηγόρος του συγγραφέα.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας -κακουργηματικού χαρακτήρα- σε βάρος ατόμου για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που περιήλθαν από αλλοδαπές Αρχές, μέσω διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα εντοπίστηκε χρήστης, εντός της ελληνικής επικράτειας, ο οποίος απέκτησε πρόσβαση σε διάφορους ιστοτόπους – εφαρμογές και κατείχε πρόσφορα για διαμοιρασμό αρχεία με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του εμπλεκόμενου ατόμου και προέκυψε ο τόπος κατοικίας του.

Στη συνέχεια, κλιμάκιο αστυνομικών διενήργησε έρευνα στην οικία του, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 σκληροί δίσκοι, ενώ από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια εντοπίστηκε πλήθος αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, όπου παραπέμφθηκε σε Ανακριτή και ακολούθως διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]

Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας ( https://portal.astynomia.gr )

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD».

Στη «μαύρη λίστα» βάζουν τον Παπαθεοδώρου η «Εταιρεία Συγγραφέων» και οι «Εκδόσεις Καστανιώτη»

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη σε ανακοίνωσή τους αναφέρονται στη σύλληψη του συγγραφέα παιδικών βιβλίων Βασίλη Παπαθεοδώρου, ο οποίος μέχρι πρότινος κατείχε τη θέση του επικεφαλής του παιδικού τμήματος του εκδοτικού οίκου και τονίζουν πως διέκοψαν κάθε μορφής συνεργασία μαζί του.

Η Εταιρεία Συγγραφέων βάζει με τη σειρά της, στη «μαύρη λίστα» τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, αναστέλλοντας την υποψηφιότητα του συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας για το διεθνές βραβείο Astrid Lindgren.

Η Εταιρεία Συγγραφέων εξέδωσε ανακοίνωση για τον συγγραφέα, μετά τη σύλληψη του για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Επίσης, καταδικάζει με κατηγορηματικό τρόπο τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται.

ΠΗΓΗzougla.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...