Τι δείχει έρευνα για την τέταρτη δόση εμβολίου κατά του Covid-19

Η δεύτερη ενισχυτική ή τέταρτη δόση εμβολίου Covid-19 μπορεί να ενισχύσει την ανοσιακή άμυνα του οργανισμού πέρα από το ανώτερο επίπεδο προστασίας που επιτυγχάνεται με την τρίτη δόση, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη. Η έρευνα δείχνει ότι τα αντισώματα φθάνουν σε υψηλότερα επίπεδα μετά την τέταρτη δόση που χορηγείται τουλάχιστον έξι μήνες μετά την τρίτη.

“Δείξαμε ότι μια τέταρτη δόση εμβολίων Covid-19 μπορεί να παράγει μια σημαντική ενίσχυση τόσο στα αντισώματα όσο και στην κυτταρική ανοσία, όταν χορηγείται πάνω από έξι μήνες μετά την τρίτη δόση”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής ανοσολογίας Σολ Φάουστ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, σύμφωνα με τη βρετανική “Γκάρντιαν”.

Οι ερευνητές, στο πλαίσιο της πολυκεντρικής τυχαιοποιημένης μελέτης COV-BOOST, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Lancet Infectious Diseases”, μελέτησαν 166 ανθρώπους με μέση ηλικία 70 ετών που είχαν κάνει φέτος τέταρτη δόση (οι μισοί ολόκληρη δόση Pfizer/BioNTech και οι υπόλοιποι μισή δόση Moderna) κατά μέσο όρο επτά μήνες μετά την τρίτη δόση (Pfizer/BioNTech) κι ενώ οι αρχικές δύο δόσεις τους ήσαν είτε Pfizer/BioNTech είτε AstraZeneca.

Διαπιστώθηκε ότι 14 μέρες μετά την τέταρτη δόση υπήρξε αύξηση κατά 1,6 φορές στα αντισώματα όσων είχαν κάνει Pfizer/BioNTech και πάνω από δύο φορές σε όσους είχαν κάνει Moderna. Οι αυξήσεις ήσαν αισθητές τόσο στους κάτω όσο και στους άνω των 70 ετών. Επιπροσθέτως, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση κατά έξι έως επτά φορές στα Τ-λεμφοκύτταρα (κυτταρική ανοσία) 14 μέρες μετά την τέταρτη δόση και με τα δύο εμβόλια.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματα αυτά συνάδουν με ανάλογα από το Ισραήλ, που δείχνουν αυξημένη προστασία από την τέταρτη δόση τόσο έναντι της λοίμωξης με συμπτώματα, όσο και έναντι της βαριάς νόσου και νοσηλείας. Όσοι πάντως είχαν μικρή μόνο εξασθένηση της ανοσιακής προστασίας τους πριν την τέταρτη δόση – π.χ. επειδή μεταξύ τρίτης και τέταρτης δόσης είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό άρα ανέπτυξαν και φυσική ανοσία – εμφάνισαν επίσης μικρή μόνο βελτίωση της ανοσιακής απόκρισης τους μετά την τέταρτη δόση.

Ο καθηγητής ανοσολογίας Ντάνι Όλτμαν του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου σχολίασε πως η νέα μελέτη επιβεβαιώνει την προστιθέμενη αξία της τέταρτης δόσης, κάτι σημαντικό καθώς η Όμικρον συνεχίζει να αποτελεί σοβαρή απειλή. Γι’ αυτό, όπως είπε, είναι επείγουσα ανάγκη όλες οι ηλικιακές ομάδες να βελτιώσουν την ανοσιακή προστασία τους μέσω της τέταρτης δόσης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...