Τα μέτρα-κοροΐδία της κυβέρνησης για την ακρίβεια

Κόλαφος για τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αποτελούν τα ευρήματα μέτρησης για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Πάνω από 1 στους 2, συγκεκριμένα το 53% θεωρεί ότι τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια.

Αυξημένα εμφανίζονται τα ποσοστά όσων τα θεωρούν μηδενική βοήθεια στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα με 55,5% και στους ελεύθερους επαγγελματίες/αυτοαπασχολουμένους με 51,7%. Ταυτόχρονα, το 44% επιρρίπτει τις βασικές ευθύνες για το κύμα ακρίβειας στην κυβερνητική πολιτική και το 41% στη διεθνή συγκυρία. Το εύρημα αυτό έχει σημασία γιατί δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας ρίχνει τις βασικές ευθύνες σε εξωγενείς παράγοντες. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες οι συγκριτικά περισσότερες ευθύνες ρίχνονται στην κυβέρνηση, ενώ το προηγούμενο διάστημα η εικόνα ήταν απολύτως η αντίστροφη.

Η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της αναγκαιότητας λήψης συγκεκριμένων μέτρων που θα έφερναν άμεσο αποτέλεσμα στη μείωση των τιμών και του κόστους ζωής. Το 88,6% τάσσεται υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ στα καταναλωτικά προϊόντα, το 88,4% υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ στα καύσιμα και το 77,4% υπέρ της αύξησης δόσεων αποπληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο. Την ίδια στιγμή, το 44% απαντά ότι λόγω της ακρίβειας αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες για να μπορέσει να ανταποκριθεί, ενώ το 13% δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Παράλληλα, το 35% δηλώνει ότι η ακρίβεια του δημιουργεί δυσκολίες, αλλά μπορεί να ανταποκριθεί, ενώ μόλις το 8% ότι δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα.

«Είναι καιρός η κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα να ακούσουν την κοινωνία, να αφουγκραστούν τις πραγματικές ανάγκες της και να σταθούν δίπλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΑ Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ