Το αποτύπωμα του Πάσχα στην πανδημία – Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας διαπιστώνεται έκρηξη

Πτωτική πορεία εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μειώνεται, σταθερά πτωτική πορεία συνεχίζει να εμφανίζει ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία, ο δείκτης Rt είναι στο 0,83, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ωστόσο επισήμανε ότι παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις με διασπορά στην κοινότητα και αυτό είναι το αποτύπωμα της μετακίνησης το Πάσχα. Επιβαρυμένο είναι το φορτίο σε Αιτωλοακαρνανία και σε κάποια νησιά, όπως στην Ικαρία, την Κάρπαθο, την Κέρκυρα, τη Νάξο και τη Σκιάθο.

Τα νέα κρούσματα είναι ηλικίας 20-36 ετών με κύριες πηγές μετάδοσης τις συναθροίσεις και την οικογένεια. «Όσο ο ιός είναι ανάμεσά μας δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα προστασίας. Άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων προστασίας» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου. Αναφέρθηκε επίσης στην αξία των αυτοδιαγνωστικών τεστ για τον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων.

Σημάδια αποσυμπίεσης


Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 8%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο παρουσίασε μείωση.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του εμβολιασμού αλλά και στην τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση.

Όσον αφορά στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 10 εκατ. ατομικές συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 3 εκατ. πολίτες και έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι σήμερα, 14.172 κρούσματα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ