Συγκλονιστικές νέες αποκαλύψεις και στοιχεία που σοκάρουν στο φως για την επίθεση του αρχιμανδρίτη με βιτριόλι

Συγκλονιστικά στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι ο αρχιμανδρίτης Θεοφύλακτος Κόμβος ήταν μια σοβαρά διαταραγμένη προσωπικότητα, με έντονες ψυχικές μεταπτώσεις φέρνει στο φως η εφημερίδα “δημοκρατία”. Μάλιστα, μόλις πριν από έναν μήνα ενημέρωσε γνωστό του ότι πρόκειται να αυτοκτονήσει και με την παρέμβαση των αρμόδιων Αρχών απετράπη η πράξη του. Εκτός βέβαια αν με αυτόν τον τρόπο προσπαθούσε να πετύχει μια ευνοϊκή έκβαση στην υπόθεσή του.

Κυρίως όμως στο προφίλ του στο facebook έδινε δείγματα όσων θα συμβούν. Συγκεκριμένα, στις 14 Απριλίου ανέβασε την εξής ανάρτηση: «Εμείς οι Σερραίοι όταν δίνουμε τον λόγο μας τον κρατάμε. Κάτω από τα φουστάνια που λέτε κάποιοι, φοράμε παντελόνια. Ας βγει η απόφαση και τότε δεν θα μιλήσω με λόγια αλλά με πράξεις. Πάντοτε ήμουν πάπλωμα για όλους. Ήρθε η ώρα όμως να μιλήσω γιατί δεν γνωρίζετε τι γίνεται στην Εκκλησία από τον Πρώτο έως τον τελευταίο. Και εγώ θα μιλήσω με αποδείξεις. Και τότε θα δείτε. Θα τρανταχθεί όλη η Εκκλησία».

Αποκάλυψη


Ιερέας αποκάλυψε στην εφημερίδα ότι ο αρχιμανδρίτης τού τηλεφώνησε μόλις δύο ώρες πριν από την τραγική επίθεση στη Μονή Πετράκη και τον παρακάλεσε να προσευχηθεί προκειμένου να αθωωθεί.

«Ακουγόταν απελπισμένος. Όμως ήρεμος. Δεν φαινόταν να έχει κάτι κακό στο μυαλό του. Όμως ήταν ασταθής. Προ ημερών με πήρε πάλι τηλέφωνο και μου ζητούσε χρήματα. Έλεγε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και βαριά κατάθλιψη».

Πριν από δύο εβδομάδες ανέβασε στη σελίδα του στο facebook τις ιατρικές του εξετάσεις για να αποδείξει ότι δεν είναι χρήστης κοκαΐνης. «Μου έλεγε ότι είναι καθαρός εδώ και επτά χρόνια. Άρα παλαιότερα έκανε ναρκωτικά» επισημαίνει ο ιερέας που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. «Άλλη φορά, πάλι, πριν λίγες μέρες, μου έλεγε ότι δεν είναι καλά, ξεσπά ξαφνικά σε κλάματα και κάπου πρέπει να νοσηλευτεί» ανέφερε.

Στην τελευταία του ανάρτηση, πέντε ώρες πριν από την επίθεση, ο παρανοϊκός πρώην ιερωμένος έγραψε: «Σας παρακαλώ αδελφοί, σήμερα ζητώ από την αγάπη σας την προσευχή σας σε μια μεγάλη δοκιμασία που περνώ, πείτε ένα κύριε ελέησον, κάντε ένα κομποσκοίνι, μια παράκληση, το έχω μεγάλη ανάγκη. Να είστε ευλογημένοι, η Παναγία να σας σκεπάζει. Ευχαριστώ πολύ».

Τι λένε οι αυτόπτες μάρτυρες: «Φώναζαν “πονάμε”»!
Συγκλονισμένοι δηλώνουν στη «δημοκρατία» οι πρώτοι άνθρωποι που είδαν τους αρχιερείς μετά τη φρικιαστική αυτή επίθεση. «Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ αυτήν την εικόνα» τονίζουν χαρακτηριστικά, ενώ με δάκρυα στα μάτια περιγράφουν ότι είδαν τους ιεράρχες να τρέχουν και να ζητούν βοήθεια φωνάζοντας ότι πονάνε. Αμέσως τους έβγαλαν τα ράσα και τους έριξαν νερό, αφού η επίθεση δεν είχε γίνει με βιτριόλι, αλλά με ένα καυστικό υγρό που είχε βάση το οξύ.

Οι μητροπολίτες που δέχτηκαν την επίθεση κατέβαιναν γρήγορα τις σκάλες από τον δεύτερο όροφο του Συνοδικού Μεγάρου και φωνάζοντας παρακαλούσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους να τους βοηθήσει. Αμέσως οδηγήθηκαν στο ιατρείο της Ιεράς Συνόδου, το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου, όπου τους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ενημερώθηκε το ΕΚΑΒ. «Φαίνονταν σαν να καίγονται. Τους λυπηθήκαμε και δεν ξέραμε πώς να αντιδράσουμε» συμπλήρωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, ενώ δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που αντίκρισαν. Επαναλάμβαναν διαρκώς ότι η εικόνα ήταν συγκλονιστική και ανατριχιαστική.

«Τα ράσα ήταν βγαλμένα. Οι άνθρωποι ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Ευτυχώς ήρθε γρήγορα το ΕΚΑΒ, ενώ αμέσως έγινε και η σύλληψη του δράστη» δήλωσε ο γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου Τριανταφυλλίδης.

«Τραγικό συμβάν»


Ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το Συνοδικό Μέγαρο δήλωσε: «Ήταν ένα τραγικό συμβάν. Προσευχόμαστε να είναι καλά οι αρχιερείς στην υγεία τους. Αμέσως, τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και το Προστασίας του Πολίτη έσπευσαν να βοηθήσουν την κατάσταση. Ήταν ένα τραγικό συμβάν». Και πρόσθεσε: «Δεν είναι λύσεις αυτές. Καταδικάζουμε απερίφραστα το γεγονός. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο».

Περιγράφοντας την αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεραρχίας, όπου έλαβε χώρα η επίθεση, ο γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ, αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης τη χαρακτήρισε «βομβαρδισμένο τοπίο» και σημείωσε ότι η ποσότητα του καυστικού υγρού ήταν μεγάλη, γι’ αυτό και υπάρχουν υλικές ζημιές.

Συγκλονιστικό χαρακτήρισε ό,τι συνέβη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος, όπως δήλωσε, επισκέφθηκε όλους τους αρχιερείς. Επίσης ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους προκαθημένους των Ορθόδοξων Εκκλησιών που επικοινώνησαν μαζί του. Όπως έκανε γνωστό, οι μητροπολίτες Κηφισίας και Δρυϊνουπόλεως, καθώς και ο γραμματέας των δικαστηρίων είναι οι τρεις που έχουν τα σοβαρότερα προβλήματα, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα τα ξεπεράσουν. Υπογράμμισε, επίσης, με έμφαση ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και κυρίως για το ποιοι γίνονται ιερείς.

Όπως είναι λογικό, οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δεν θα συνεχιστούν σήμερα, αφού δεν υπάρχει νόμιμη συγκρότηση, δηλαδή απαρτία.

Μηνύματα συμπαράστασης στους Αρχιερείς


Επικοινωνία είχαν αργά χθες το απόγευμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τους επτά μητροπολίτες που δέχθηκαν επίθεση με βιτριόλι από ιερέα στη Μονή Πετράκη.
Ο κ. Ιερώνυμος τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις, με την Πρόεδρο, με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter, να εκφράζει τον αποτροπιασμό της για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό, ευχόμενη ταχεία ανάρρωση των θυμάτων. Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τη βαθύτατη λύπη του για την ειδεχθή επίθεση που δέχθηκαν τα μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου και τον διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα παράσχει κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια για την ταχεία ανάρρωση των θυμάτων της επίθεσης.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως με ανάρτησή της σημείωσε πως η επίθεση συνιστά αποτρόπαια πράξη και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.
«Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός, το οποίο αντιμετωπίζουμε από την πρώτη στιγμή με το ΕΚΑΒ που έφτασε στη Μονή Πετράκη» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έξω από το Λαϊκό Νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες μητροπολίτες. Όπως είπε, «είναι πρωτόγνωρο γεγονός, τραγικό γεγονός. Εμείς αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε άμεσα είναι να προσφέρουμε στους αρχιερείς μας τις πρώτες βοήθειες και μετά να εκτιμηθεί σωστά και επιστημονικά η κατάστασή τους, έτσι ώστε να λάβουν περαιτέρω ιατρική αγωγή ή θεραπεία, εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί».

Έτσι ράντισε με βιτριόλι επτά μητροπολίτες, δύο δικηγόρους και τον έναν αστυνομικό


Πρωτοφανείς στιγμές φρίκης και πανικού εκτυλίχθηκαν χθες το απόγευμα μέσα στη Μονή Πετράκη, όταν ένας 37χρονος ιερέας, ο οποίος δικαζόταν από το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο για υπόθεση ναρκωτικών, σηκώθηκε από τη θέση του μόλις άκουσε την απόφαση για την καθαίρεσή του και περιέλουσε με καυστικό υγρό επτά μητροπολίτες, τον γενικό γραμματέα του Συνοδικού Δικαστηρίου, αρχιμανδρίτη Σεβαστιανό, δύο δικηγόρους και έναν αστυνομικό, προκαλώντας τους σοβαρά εγκαύματα!

Θύματα της απίστευτης επίθεσης έπεσαν οι μητροπολίτες Κηφισίας Κύριλλος, Αρτης Καλλίνικος, Κασσανδρείας Νικόδημος, Κονίτσης Ανδρέας, Ζακύνθου Διονύσιος, Γλυφάδας Αντώνιος και Γουμενίσσης Δημήτριος, ενώ από το καυστικό υγρό τραυματίστηκαν επίσης δύο δικηγόροι που παρευρίσκονταν στην αίθουσα, ο αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός και ένας αστυνομικός της Μονής Πετράκη στην προσπάθειά του να σταματήσει τον δράστη.

Όλα έγιναν λίγο πριν από τις 8 χθες το βράδυ και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Δευτεροβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου, το οποίο εκδίκαζε την υπόθεση του 37χρονου ιερέα από τη βόρεια Ελλάδα, ο οποίος ανήκε στη Μητρόπολη Βεροίας και είχε εμπλακεί σε υπόθεση κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών. Ηταν 14 Ιουνίου του 2018, όταν είχε πέσει σαν βόμβα στην Εκκλησία η είδηση ότι ο 34χρονος (τότε) ιερέας με καταγωγή από τη νότια Ελλάδα, που λειτουργούσε σε χωριό της Αλεξάνδρειας στην Ημαθία, συνελήφθη σαν κανονικό «βαποράκι» έχοντας κρυμμένη… κοκαΐνη κάτω από το ράσο του και μάλιστα στα απόκρυφά του!

Ο ιερέας πίστευε ότι οι αστυνομικοί θα σέβονταν την ιδιότητά του και δεν θα του έκαναν έρευνα, όμως γελάστηκε, καθώς οι άνδρες της Ασφάλειας Βέροιας είχαν πληροφορηθεί για το πάθος του και τον παρακολουθούσαν διακριτικά, ώσπου σταμάτησαν για έλεγχο το αυτοκίνητό του. Όταν έκαναν σωματική έρευνα στον ιερωμένο, διαπίστωσαν ότι κάτω από το ράσο, και μάλιστα κρυμμένο σε «επίμαχο» σημείο, έκρυβε ένα «φιξάκι» με 1,8 γραμμάριο κοκαΐνη! Ο νεαρός παπάς οδηγήθηκε τότε με χειροπέδες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας, στον οποίο υποστήριξε ότι βρέθηκε σε… στιγμή αδυναμίας και ότι η κοκαΐνη ήταν για προσωπική του χρήση. Μετά την άσκηση δίωξης για κατοχή ναρκωτικών αφέθηκε ελεύθερος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρασοφόρος είχε χειροτονηθεί στη Λιβύη και είχε υπηρετήσει για σύντομο χρονικό διάστημα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Επειτα ήρθε στην Ελλάδα και εντάχθηκε στη Μητρόπολη Βεροίας.

Χθες, μόλις οι ιεράρχες, οι οποίοι και στο πρωτόδικο Συνοδικό Δικαστήριο είχαν αποφασίσει την καθαίρεσή του, ανακοίνωσαν στον 37χρονο την επικύρωση της καθαίρεσης, εκείνος πετάχτηκε από τη θέση του, έβγαλε ένα μπουκάλι με καυστικό υγρό και ράντισε με αυτό τους μητροπολίτες!

Στο σημείο επικράτησαν σκηνές αλλοφροσύνης, καθώς οι μητροπολίτες ούρλιαζαν από τους φρικτούς πόνους καλώντας σε βοήθεια, ενώ ο δράστης της πρωτοφανούς επίθεσης προσπάθησε να διαφύγει τρέχοντας. Ενας αστυνομικός που άκουσε τις κραυγές απόγνωσης των ιεραρχών έτρεξε και προσπάθησε να ακινητοποιήσει τον δράστη, με αποτέλεσμα να δεχτεί κι αυτός καυστικό υγρό. Τελικά, ο… δαιμονισμένος παπάς συνελήφθη από πεζή περιπολία αστυνομικών και μεταφέρθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες η ΕΛ.ΑΣ., ο δράστης είχε πάει προετοιμασμένος, καθώς είχε στην κατοχή του μεγάλο μπουκάλι καυστικού υγρού – το οποίο έχει συλλεχθεί και έχει μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Στη Μονή Πετράκη έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα οποία μετέφεραν τους εγκαυματίες ιεράρχες στο Λαϊκό Νοσοκομείο που εφημέρευε.

Ωστόσο οι γιατροί αξιολόγησαν ότι οι μητροπολίτες Αρτης και Γουμενίσσης έπρεπε να αντιμετωπιστούν από τη Μονάδα Εγκαυμάτων του ΚΑΤ, όπου και μεταφέρθηκαν, ενώ ο μητροπολίτης Κηφισίας διακομίσθηκε στην Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γεννηματάς. Στο Λαϊκό μεταφέρθηκαν και οι δύο δικηγόροι, καθώς και ο αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός, ενώ ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί σε μια συναυλία, μόλις ενημερώθηκε για την επίθεση στη Μονή Πετράκη, ζήτησε σοκαρισμένος να μεταβεί αμέσως στο Λαϊκό προκειμένου να δει από κοντά τους μητροπολίτες και να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας τους.

Το γεγονός σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου συνέβη ως εξής: «Ο δράστης δικαζόταν για πράξεις που δεν ταίριαζαν με το λειτούργημά του και στην απελπισία του, εκδικητικότητά του, εφοδιάστηκε με βιτριόλι και έριξε με το κιβώτιο προς όλα τα μέλη του δικαστηρίου. Επτά πάθανε εγκαύματα και πιστεύω ότι με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού θα πάει καλύτερα η υπόθεση. Είναι κάτι που μας προβληματίζει όλους μας και χρειάζεται προσπάθεια από πολλές πλευρές για να μη διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ