Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης «Όμικρον» στην Ελλάδα

Την ύπαρξη κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πλεύρης, πρόκειται για Έλληνα από τη Νότια Αφρικη, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη και όπως διευκρίνισε έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ. Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε αναμενόμενο το κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα και τόνισε ότι η χώρα τηρεί όλα τα πρωτόκολλα και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, που συμμετείχε στην ενημέρωση, είπε ότι ο άνθρωπος που φέρει την παραλλαγή Όμικρον, μπήκε στη χώρα στις 26 Νοεμβρίου, έκανε rapid test αρνητικό και εμφανίζει ήπια συμπτωματολογία, που συνεχίζει να παραμένει ήπια. Όπως τόνισε, κάθε μέρα υποβαλλόταν σε rapid που ήταν αρνητικό, έως και 29 Νοεμβρίου, που το τεστ έγινε θετικό. Στη συνέχεια, με επιπλέον έλεγχο PCR και έλεγχο εξειδικευμένο γονιδιακό έλεγχο για την παραλλαγή Όμικρον, ο ασθενής που προέρχεται από τη Νότια Αφρική βρέθηκε θετικός.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαούτης, ο ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα καθώς και όλες οι επαφές του, που είναι έως τώρα αρνητικές στον κορονοϊό. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει η ιχνηλάτηση των επαφών, για να προσθέσει ότι ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον, είπε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για τη νοσηρότητα, παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ήπια νόσηση.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισήμανε ότι και αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη, αλλά δεν γνωρίζουμε πόση ανοσία.

Ο κ. Ζαούτης κατέληξε, λέγοντας για μια ακόμη φορά, ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...