Στάχτη έγιναν 40.000 στρέμματα στην Κορινθία

Νέα έκτακτη ενημέρωση πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να ενημερώσει για την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας και μαίνεται ακόμα σε πολλές διάσπαρτες εστίες, έχοντας κατακάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους και σπίτια.

Ο κ. Χαρδαλιάς εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της φωτιάς, υπογραμμίζοντας τις τιτάνιες προσπάθειες που κατέβαλαν όλη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις και αναφέροντας πως έχουν γίνει στάχτη πάνω από 40.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, «συνολικά αυτή τη στιγμή επιχειρούν 278 πυροσβέστες με δέκα ομάδες πεζοπόρου, 89 οχήματα και όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα. Συνδράμουν οχήματα ΟΤΑ και των Ενόπλων Δυνάμεων».

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν πολλά τα μέτωπα και δόθηκε μεγάλη μάχη σε πολλούς οικισμούς. Σε κάποιους από αυτούς πέρασε από μέσα. Δόθηκε μάχη για τις κατοικίες σε Πευκογιαλός, στις Αιγειρούσες, στον Παρασκευά και την Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη, όπου η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό και την ίδια τη μονή. Οι δυνάμεις έδωσαν μάχη κτήριο κτήριο. (….)».

«Το βράδυ είχαμε δύο μεγάλα επιχειρησιακά στοιχήματα. Να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς στη δυτική πλευρά της πυρκαγιάς ώστε να μην επεκταθεί στα νότια άρα και να μην απειληθεί το καταφύγιο άγριας ζωής Πλάτανος αρά και να ανασχεθεί η πορεία προς την πόλη των Μεγάρων» υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επισημαίνοντας ότι «οι ριπές ανέμων ξεπερνούσαν τα 8 μποφόρ».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ακόμα ότι σύμφωνα με το σύστημα Copernicus μέχρι στιγμής η απεικόνιση δείχνει ότι έχουν καεί πάνω από 40.000 στρέμματα και δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος.

«Την πρώτη μέρα σε 4,5 ώρες 10,3 χλμ., μέσα σε οικισμούς κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ο μηχανισμός από την πρώτη στιγμή ήταν σε επιφυλακή και εγρήγορση» ανέφερε ακόμα.

Μίλησε ακόμα για τις επιχειρήσεις εκκένωσης που έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης, αλλά και την ενεργοποίηση του 112 σε τοπικό χαρακτήρα. «Το 112 είναι η έσχατη λύση, το τελευταίο εργαλείο για την απομάκρυνση των πολιτών» τόνισε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...