Σαρώνει η Μετάλλαξη Δέλτα και απειλεί το καλοκαίρι

Το άπλωμα της μετάλλαξης Δέλτα σε όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει νέο συναγερμό εν μέσω καλοκαιριού, ενώ τη στιγμή που σαρώνει την Ινδία, έκανε την εμφάνισή της μια ακόμη μετάλλαξη, η Δέλτα+.

Μέχρι στιγμής η Ινδία έχει καταγράψει μόνο μερικές δεκάδες κρούσματα της νέας παραλλαγής, ωστόσο ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούν το Δέλτα+ ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτικό και να προσβάλει ακόμα και ανθρώπους που είχαν προηγουμένως αναρρώσει από Covid-19. Δεν αποκλείεται επίσης να είναι ανθεκτικό στις θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων.

«Το Δέλτα+ ενδέχεται να έχει μικρό πλεονέκτημα στην εξάπλωση μεταξύ ανθρώπων που είχαν μολυνθεί νωρίτερα στη διάρκεια της πανδημίας, ή μεταξύ αυτών που έχουν περιορισμένη ή μερική ανοσία» δήλωσε στο BBC ο δρ Τζέρεμι Κάμιλ, ιολόγος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα.

Τόνισε πάντως ότι μέχρι στιγμής «δεν έχουμε σοβαρό λόγο να πιστεύουμε ότι είναι πιο επικίνδυνο από το Δέλτα».

Πιο δυσοίωνη ήταν η εκτίμηση του Σαχίντ Τζαμίλ, ιολόγου του Πανεπιστημίου του Σόνιπατ στην Ινδία. «Πιθανότατα έχει την ικανότητα να ξεφεύγει από την ανοσία» είπε στους New York Times. «Κι αυτό επειδή φέρει όλα τα χαρακτηριστικά του αρχικού στελέχους Δέλτα σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά του στελέχους Βήτα» εξήγησε.

Η απειλή από τη μετάλλαξη Δέλτα

Η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει στη Βρετανία και κυριαρχεί στην Πορτογαλία και τη Ρωσία, ενώ δημιούργησε τοπικές εστίες έξαρσης και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Στην Ελλάδα, οι εκτιμήσεις των επιστημόνων αναφέρουν ότι θα κυριαρχήσει μέσα στον Αύγουστο.

Αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο βρίσκονται Κρήτη, Αττική, και Κόρινθος.

Τα τοπικά lockdown

Οι δηλώσεις για τοπικά lockdown έρχονται διαρκώς. ια επικράτηση του νέου στελέχους μέσα στον Αύγουστο έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, προειδοποιώντας ότι η λύση είναι τα εμβόλια και πως είναι πιθανό να δούμε τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

«Πιστεύω ότι υπάρχει ινδική μετάλλαξη σε ικανή- ανησυχητική έκταση σε όλα τα μέρη», ανέφερε, από την πλευρά του ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης. Όσον αφορά τους 18 ασθενείς με κορωνοιό στελέχους «Δέλτα» στην Κρήτη, ο ίδιος σημείωσε πως πρόκειται για πολίτες που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Ταυτόχρονα, πηγές από ξενοδόχους έλεγαν ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας πρότεινε lockdown για τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Ρεθύμνου μετά τον εντοπισμό 18 κρουσμάτων της παραλλαγής «Δέλτα», ωστόσο κυβερνητικές πηγές διέψευσαν τη σχετική είδηση.

Μεγάλη απειλή για το τείχος ανοσίας στο Ισραήλ

Τα νέα από το Ισραήλ δεν είναι θετικά. Οι μισοί ενήλικες που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στο Ισραήλ, μετά τις νέες εξάρσεις που έχει πυροδοτήσει η συγκεκριμένη μετάλλαξη, είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Το γεγονός αυτό οδήγησε την κυβέρνηση στο να επιβάλει εκ νέου το μέτρο για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους – και για εμβολιασμένους.

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ