Πώς θα αντιδράσει η Αθήνα αν ο Ερντογάν «στήσει» το τουρκικό γεωτρύπανο

Εγρήγορση αλλά και επιχειρησιακούς σχεδιασμούς προκαλεί στην Αθήνα η επίμονη τουρκική προκλητικότητα και η προαναγγελία για έξοδο του νέου τουρκικού γεωτρύπανου στις 9 Αυγούστου, για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Παρ ότι το κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει απομακρυνθεί από την εκτίμησή του ότι δύσκολα η Άγκυρα θα επιλέξει να αναβιώσει το κλίμα του 2020, καθώς μία ακραία κίνηση εκ μέρους της θα έβαζε «βόμβα» στην προσπάθειά της για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-16, οι καθημερινές προκλήσεις από το σύνολο της τουρκικής ηγεσίας, υποκρύπτουν τη σαφή πρόθεση του Ερντογάν να διαμορφώσει ένα εκ των προτέρων νομιμοποιητικό πλαίσιο της όποιας πρόκλησής επιχειρήσει.

Στην αντίστροφη μέτρηση για την 9η Αυγούστου, Αθήνα και Λευκωσία προβαίνουν σε εκτιμήσεις για το σημείο στο οποίο θα στραφεί το γεωτρύπανο Abdulhamid Han.

Κυρίαρχη εκτίμηση και στις δύο πρωτεύουσες είναι ότι ο Ερντογάν να επιλέξει για μία ακόμη φορά την κυπριακή ΑΟΖ. Έχει, βέβαια, τη σημασία του το Οικόπεδο που θα επιλέξει, αλλά αν αυτός είναι ο στόχος, τότε δεν θα πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου πρόκληση, η οποία θα αναγκάζει την Αθήνα να αντιδράσει με τρόπο πέρα από αυτόν με τον οποίον αντέδρασε την προηγούμενη φορά.

Αν, ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος επιλέξει να κλιμακώσει την πίεση προς την Ελλάδα, στέλνοντας το γεωτρύπανο του σε περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου, τότε είναι προφανές ότι η ένταση στην περιοχή θα χτυπήσει «κόκκινο».

Μέγαρο Μαξίμου και ΥΠΕΞ, κινούνται ήδη στο πεδίο της διπλωματίας προκειμένου να αποτραπεί μία τέτοια εξέλιξη, μέσω μηνυμάτων από τη διεθνή κοινότητα ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή τυχόν προσπάθεια παράνομων κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτοχρόνως, οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε μέγιστη εγρήγορση για παν ενδεχόμενο.

Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, μάλιστα, αναφέρουν ότι η Αθήνα έχει ήδη διαμηνύσει στους συμμάχους της ότι αν ο Ερντογάν επιλέξει να δημιουργήσει τετελεσμένα με το νέο γεωτρύπανο, τότε θα είναι αναπότρεπτη η σοβαρή κλιμάκωση στην περιοχή.

Κατά τις ίδιες πηγές, τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσαν χθες και τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ για τους κινδύνους που εγκυμονεί τυχόν προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου για δημιουργία τετελεσμένων, ενώ ο κ. Δένδιας αναχώρησε αμέσως μετά το Παρίσι, προκειμένου να μεταφέρει τα μηνύματα και στη γαλλική πολιτική ηγεσία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...