Πώς η πανδημία διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών

Η πανδημία Covid-19 διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, μια τάση που απειλεί να αντιστρέψει την οικονομική πρόοδο ετών και να καθυστερήσει τις προσπάθειες για την ανακούφιση της παγκόσμιας φτώχειας.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal σε έκθεσή της, η πανδημία ώθησε την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση το 2020, αλλά τα πλουσιότερα κράτη έχουν ανακάμψει πιο γρήγορα από τα φτωχότερα, χάρη στην ευρεία πρόσβαση σε εμβόλια και τα πολυδάπανα προγράμματα υποστήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων μέσω του lockdown.

Η οικονομία των ΗΠΑ ανέκτησε το μέγεθος πριν από την πανδημία το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και οι περισσότερες άλλες μεγάλες οικονομίες αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους το 2022, αν δεν το έχουν κάνει ήδη.

Ωστόσο, οι οικονομίες πολλών αναπτυσσόμενων χωρών θα χρειαστούν χρόνια για να ανακτήσουν το μέγεθός τους το 2019. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει χαρακτηρίσει το διευρυνόμενο ρήγμα ως «τη μεγάλη απόκλιση».

Η παραλλαγή Omicron του Covid-19, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύει μια νέα πρόκληση. Η παραλλαγή έχει εξαπλωθεί γρήγορα παγκοσμίως, εκτοπίζοντας παλαιότερα στελέχη όπως το Delta λόγω της υψηλότερης μεταδοτικότητας και της ικανότητάς του να αποφύγει μερικώς την ανοσία που παρέχεται από τον εμβολιασμό ή την προηγούμενη λοίμωξη.

Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδηλώνει ότι το Omicron προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια από τα άλλα στελέχη. Ωστόσο, η παραλλαγή εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει κύματα ασθενειών που οι πλουσιότερες χώρες, με πρόσβαση σε εμβόλια και εξελιγμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, είναι καλύτερα εξοπλισμένες να χειριστούν από τις φτωχότερες.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι η πανδημία καθυστέρησε την πρόοδο για χρόνια στην ανακούφιση της παγκόσμιας φτώχειας, αφήνοντας πολλά εκατομμύρια περισσότερα σε ακραίες δυσκολίες πέρυσι σε σύγκριση με τις προβλέψεις πριν από την πανδημία. Τα ποσοστά εμβολιασμού στις φτωχές χώρες ακολουθούν εκείνα των πλουσίων, αυξάνοντας το βάρος της νόσου από τον Covid-19 και εμποδίζοντας την οικονομική ανάκαμψη.

Το χάσμα που διευρύνθηκε ξανά

Τις δύο δεκαετίες πριν από την πανδημία, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες είχαν κλείσει το χάσμα με τους προηγμένους ομοτίμους τους όσον αφορά τον πλούτο, την υγεία και την εκπαίδευση. Οι ρυθμοί ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων οικονομιών την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα ξεπέρασαν εκείνους των πλουσιότερων χωρών, αν και το χάσμα είχε μειωθεί λίγο πριν την πανδημία.

*Το 2010, οι αναδυόμενες οικονομίες αναπτύχθηκαν πολύ πιο γρήγορα από τις προηγμένες οικονομίες, ενισχύοντας τις ελπίδες για μείωση της παγκόσμιας φτώχειας.

  • Μέχρι το 2019, η ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες είχε επιβραδυνθεί σε ρυθμούς πιο κοντά σε αυτούς των προηγμένων οικονομιών, μετριάζοντας την πρόοδο της προηγούμενης δεκαετίας.
  • Το 2020, η οικονομική ανάπτυξη κατέρρευσε παγκοσμίως καθώς τα lockdown πανδημίας έθεσαν ολόκληρες οικονομίες στο πάγωμα μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός. Η Κίνα ήταν μία από τις μικρές χώρες που διατήρησαν την ανάπτυξη παρά την πανδημία.
  • Το 2021, παρατηρήθκε σε πλουσιότερες και φτωχότερες χώρες καθώς οι κυβερνήσεις άνοιξαν ξανά τις οικονομίες τους. Όμως η διψήφια ανάπτυξη που γνώρισαν πολλές αναπτυσσόμενες χώρες τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν άπιαστη.
  • Ένα βασικό χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών εθνών κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν η διαφορά στα ποσοστά εμβολιασμού, η οποία έχει ευνοήσει σημαντικά τις πλουσιότερες χώρες.
  • Τα ποσοστά θανάτων το 2020 από τον Covid-19 ήταν υψηλά στις προηγμένες οικονομίες καθώς χτυπήθηκαν νωρίς στην πανδημία.

Πέρυσι, τα ποσοστά θανάτων αυξήθηκαν στις αναδυόμενες οικονομίες, καθώς νέες παραλλαγές τροφοδότησαν μεγάλες εξάρσεις του ιού, ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας πολλών προηγμένων οικονομιών μειώθηκαν χάρη στη διεύρυνση της κάλυψης εμβολιασμού.

Ένας τρόπος με τον οποίο η πανδημία έχει καθυστερήσει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι η επίδρασή της στα εμβάσματα από εργαζομένους στο εξωτερικό, μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τα νοικοκυριά και την ευρύτερη οικονομία. Τα εμβάσματα προς τις αναπτυσσόμενες χώρες μειώθηκαν κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο κατά μέσο όρο το 2020, καθώς οι οικονομίες τέθηκαν σε λουκέτο σε όλο τον κόσμο και οι εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους.

Η πανδημία έσπρωξε επίσης τους ανθρώπους από την εργασία. Στις προηγμένες οικονομίες, η κρατική υποστήριξη προς τους εργαζόμενους και η ταχεία ανάκαμψη έχουν οδηγήσει σε ανάκαμψη της απασχόλησης. Η ζήτηση για εργασία σε ορισμένους οικονομικούς τομείς είναι τόσο υψηλή που οι εργοδότες δεν μπορούν να βρουν προσωπικό. Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ωστόσο, πολλές κυβερνήσεις δεν είχαν τη δημοσιονομική δύναμη για να προσφέρουν εξίσου γενναιόδωρη στήριξη και οι βραδύτερες ανακάμψεις σημαίνουν ότι η απασχόληση πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει.

Για τις αναπτυσσόμενες χώρες, τα οικονομικά χτυπήματα αθροίζονται σε μια σημαντική προβλεπόμενη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, που ορίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα σε λιγότερο από 1,90 δολάρια την ημέρα, σε σύγκριση με τις προσδοκίες πριν από την πανδημία.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι ορισμένες από τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας περιλαμβάνουν τη συμπίεση του περιθωρίου ανάπτυξης των φτωχότερων χωρών. Στην εκπαίδευση, για παράδειγμα, δεν είναι γνωστό εάν τα κορίτσια θα επιστρέψουν στην τάξη τόσο γρήγορα όσο τα αγόρια όταν υποχωρήσει ο Covid-19, υπονομεύοντας την πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των διαφορών μεταξύ των φύλων στις φτωχότερες χώρες.

Ο Κρίστοφ Λάκνερ, ανώτερος οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα, δήλωσε ότι πριν από την πανδημία, η πρόοδος για την άμβλυνση της φτώχειας παγκοσμίως είχε ήδη επιβραδυνθεί. Η ταχεία αύξηση των εισοδημάτων σε μέρη όπως η Ινδία και η Κίνα τις προηγούμενες δεκαετίες οδήγησε σε μια απότομη μείωση της φτώχειας που είχε αρχίσει να υποχωρεί καθώς οι φτωχότεροι του κόσμου συγκεντρώνονταν όλο και περισσότερο σε μέρη που πλήττονταν από συγκρούσεις. Ο ιός έχει εντείνει αυτή την επιβράδυνση, είπε.

«Ο Covid είναι μια μεγάλη οπισθοδρόμηση», είπε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....