Πόσο είναι τελικά ο «καθαρός» βασικός μισθός;

«Ήταν μια αύξηση που επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, αλλά μάλλον ξέχασε την ακρίβεια και τις απανωτές ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ που οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί όχι απλά δεν καλύπτουν αλλά είναι και… μείον! Όλα στον «βωμό» της δημοσκοπικής καθίζησης της κυβέρνησης. Αυτό έδειξε με την σημερινή του «κίνηση» ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως από την 1η Απριλίου ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός και διαμορφώνεται στα 780 ευρώ μικτά. «Είναι μια αύξηση σημαντική αλλά και δίκαια. Λαμβάνει υπόψιν το χρέος στήριξης των εργαζομένων σε συνθήκες αυξημένου εισαγόμενου πληθωρισμού αλλά και τις αντοχές των ελληνικών επιχειρήσεων» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Όπως επανέλαβε ο κ. Χατζηδάκης, ο κατώτατος μισθός πλήρους απασχόλησης πάει στα 780 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 34,84 ευρώ από την 1η Απριλίου. «Δεν μοιράζουμε δικά μας λεφτά από τις τσέπες μας. Είναι λεφτά του ιδιωτικού τομέα», επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης. «Τι μένει τελικά στην τσέπη του εργαζομένου; Το 2019 έμεναν 548 ευρώ. Σήμερα, με 14 καταβολές θα του μένουν 667 ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης. Σε 12μηνη βάση θα μένουν 778 ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο… «καθαρός» κατώτατος μισθός

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, το 2019 έμεναν στην τσέπη του εργαζόμενου 548 ευρώ και τώρα με 14 καταβολές, 667 ευρώ. Σε 12μηνη βάση το 2019 ο καθαρός μισθός ήταν 639 ευρώ και τώρα θα είναι 778 ευρώ. Οι εργαζόμενοι όπως είπε, βλέπουν 3 καθαρούς μισθούς στην τσέπη τους σε ετήσια βάση. Το 2019 έβαζαν στην τσέπη τους 7767 ευρώ και τώρα 9336 ευρώ. Παραπάνω δηλαδή 1669 ευρώ ή 21,8%. Υπάρχει από το 2020 ένα όφελος από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή θα υπάρξει λόγω της μείωσης αυτής, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 205 ευρώ το χρόνο και μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 275 ευρώ το έτος.

ΠΗΓΗolympia.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...