Πυρηνική «βόμβα»: «Λάθος να εμβολιάζουμε με AstraZeneca τους 30άρηδες»

Φωτιές «άναψε» εδώ και μερικές μέρες η απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών να «θωρακίσει» τους 30άρηδες με το σκεύασμα της AstraZeneca, τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανακοινώθηκε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο θα πραγματοποιείται σε ηλικίες άνω των 55 ετών.

Από την προηγούμενη εβδομάδα που έγινε γνωστό ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 30-39 (μια εβδομάδα νωρίτερα από τους 40άρηδες) οι αντιδράσεις των 30άρηδων που καταγράφηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν ήταν ιδιαίτερα ένθερμες αφού πληροφορήθηκαν ότι θα εμβολιαστούν μόνο με AstraZeneca.

«Το έκαναν αντίστροφα»

Σχολιάζοντας αυτή την απόφαση, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, αναφέρει ότι προκύπτουν ερωτήματα για την απόφαση της Επιτροπής: «Πρέπει να εμβολιαστούν οπωσδήποτε οι 30άρηδες, αλλά το AstraZeneca οι περισσότερες χώρες του κόσμου, όπου το έχουν εγκρίνει, είναι για μετά τα 55 έτη. Δεν ξέρω γιατί η επιτροπή και η πολιτεία το έκαναν αντίστροφα. Αφού έχουμε επάρκεια αυτού του εμβολίου έπρεπε να το χορηγήσουμε στους άνω των 50. Η πιθανότητα να πάθει κάτι μια κοπέλα στα 30 είναι πάρα πολύ μικρή, είτε νοσήσει είτε εμβολιαστεί. Σε αυτή την ηλικία, αυτός ο αμελητέος κίνδυνος είναι ίδιος, είτε περιμένει να νοσήσει είτε περιμένει να εμβολιαστεί» τόνισε μιλώντας στον Alpha 98,9.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας υποστήριξε ότι το άνοιγμα δραστηριοτήτων ήταν μια θετική κίνηση και ότι θα αποτρέψει τον κόσμο να συνωστίζεται, αρκεί βέβαια να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και καταναλωτές: «Πραγματικά ελπίζω ότι θα δούμε μείωση και ότι το άνοιγμα θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τους ανθρώπους να μη συνωστίζονται φτάνει να συστρατευτούμε όλοι συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και των ιδιοκτητών καταστημάτων ώστε να τηρηθούν όσο γίνεται περισσότερο τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τον αριθμό των εννέα ατόμων στο Πασχαλινό τραπέζι, η κα Λινού σχολίασε ότι είναι τυχαίος και δεν προκύπτει από κάποια έρευνα: «Αυτό το περί εννέα ατόμων, ποτέ δεν το κατάλαβα. Δεν ξέρω από πού προκύπτει αυτός ο αριθμός. Γιατί εννέα και όχι έξι ή οκτώ ή όχι δέκα;» τόνισε.

Δεν υπάρχει ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη

Επιπλέον, όσον αφορά την ινδική μετάλλαξη η οποία δημιούργησε χάος στην Ινδία, η καθηγήτρια επιδημιολογίας σχολίαζε ότι δεν πρέπει να μας ανησυχεί και ότι ο ιός δεν είναι πιο επικίνδυνος: «Είναι καινούριο στέλεχος, δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Στην Ινδία έχει εντοπιστεί τον Δεκέμβριο και έχει μέσα και τη μετάλλαξη της Βραζιλίας. Υπάρχουν τέτοια κρούσματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι πιο επικίνδυνος. Στην Ινδία αυτοί που μπορούν να πάνε σε νοσοκομείο, τον περνούν πολύ ήπια», τόνισε.

Επιπρόσθετα η κα Λινού προβλέπει ότι σύντομα θα είμαστε σε νέο δρόμο και με λιγότερα κρούσματα ωστόσο η Ελλάδα είχε πολύ μεγάλο αριθμό νεκρών. Όσο για την επανάληψη του εμβολίου που ακούγεται ότι θα χρειαστεί από το φθινόπωρο η καθηγήτρια διευκρίνισε ότι πρέπει να περιμένουμε για να δούμε την πορεία της υγείας όσων έκαναν και τις δύο δόσεις, όπως επίσης και πώς θα εξελιχθούν οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.

ΠΗΓΗnewsbreak.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ