Πολύ ευχάριστα νέα για όσους έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca

Ήταν το σκεύασμα που «λοιδορήθηκε» περισσότερο από κάθε άλλο.

Αυτό που -προφανέστατα λόγω της κάκιστης επικοινωνιακής διαχείρισης- θεωρήθηκε σχεδόν εξίσου επικίνδυνο με… δηλητήριο, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεώρησαν πως οι (απειροελάχιστες, στην πραγματικότητα) παρενέργειες από το συγκεκριμένο εμβόλιο ισοδυναμούν αυτομάτως με θάνατο.

Ωστόσο, το Astra Zeneca (περί ου ο λόγος) δεν είναι απλά ένα ασφαλές εμβόλιο, αλλά και εξαιρετικά αποτελεσματικό (όπως και όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή).

Δεν είναι τυχαίο πως στην Αγγλία, που εμβολιάστηκαν μαζικά με ΑΖ, τα νούμερα της πανδημίας είναι εξαιρετικά- τηρουμένων των αναλογιών πάντα και λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό της χώρας.

Οι τελευταίες έρευνες, μάλιστα, καθιστούν το AZ πιο ισχυρό στο ν’ αποφευχθεί να κολλήσουν κορωνοϊό στις ηλικίες 18-59, φέρνοντάς το στην πρώτη θέση εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα.

Πιο συγκεκριμένα, στην ηλικιακή ομάδα 18-39, καλύτερα προστατευμένοι φαίνεται πως είναι όσοι έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca και αντίθετα λιγότερο προστατευμένοι όσοι έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Αναλυτικότερα, το 30% των πολιτών που νόσησαν είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer και κάτω από το 20% ήταν τα εμβολιασμένα κρούσματα με το εμβόλιο της Astrazeneca. Λιγότεροι από το 30% με το εμβόλιο της Moderna και στη συντριπτική τους πλειοψηφία- κοντά στο 70%- των εμβολιασμένων που νόησαν, είχαν κάνει το μονοδοσικό της JJ.

Στο σύνολο των κρουσμάτων οι εμβολιασμένοι που νόσησαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι κάτω από το 30%.

Το ίδιο ισχύει και για την ηλικιακή ομάδα 40-59, οι καλύτερες επιδόσεις ήταν για όσους είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, ήταν οι λιγότεροι που κόλλησαν τον ιό, ενώ οι χειρότερες ήταν για το εμβόλιο της Moderna. Αναλυτικότερα, το 40% που νόσησαν είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer. Λίγο πάνω από το 20% ήταν οι εμβολισμένοι που νόσησαν και είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca. Το 50% ήταν εμβολισμένοι με Moderna και ανάμεσα στο 20% με 30% με το μονοδοσικό της JJ.

Συνολικά οι εμβολιασμένοι σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία είναι κοντά στο 40%.

Τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία είναι κάτι παραπάνω από σαφή και μιλούν ξεκάθαρα για την ασφάλεια του ΑΖ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ