Ποινές φυλάκισης για αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Την επαναφορά των ποινικών κυρώσεων για τους γονείς αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία επειδή διαφωνούν με τα υγειονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας, και συγκεκριμένα με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα self tests, μελετά η κυβέρνηση, μετά την ανησυχητική αύξηση τέτοιων περιπτώσεων το τελευταίο διάστημα.

Τα συναρμόδια υπουργεία, Παιδείας και Δικαιοσύνης, βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία και εξετάζουν το ζήτημα μετά τη δημοσιοποίηση πολλών περιστατικών με γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Ηδη, μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει παρέμβαση των εισαγγελικών Αρχών. Χαρακτηριστική είναι περίπτωση στις Σέρρες, όπου οικογένεια δεν στέλνει τα τέσσερα παιδιά της στο σχολείο, διότι διαφωνεί με τη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ. Για το ζήτημα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, επικοινώνησε με τις εισαγγελικές Αρχές στις Σέρρες και υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση, προκειμένου να κινητοποιηθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες, για να διαπιστωθεί εάν ασκείται σωστά από τις οικογένειες αυτές η επιμέλεια των παιδιών τους. Ανάλογη παρέμβαση υπήρξε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, ενώ στο παρελθόν ανάλογη διαδικασία έχει κινήσει και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Στην Κεντρική Μακεδονία συνολικά 37 παιδιά στερούνται το αγαθό της εκπαίδευσηςΣτην Ελλάδα, η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική μέχρι και τη Γ’ Γυμνασίου, όπως προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 79 του 2017. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ισχύουν στην ελληνική έννομη τάξη, η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο και εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Με βάση διάταξη που ίσχυε μέχρι και το 2019, όποιος είχε την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου και παρέλειπε την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείτο σύμφωνα με το Αρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα.

Το εν λόγω άρθρο, ωστόσο, καταργήθηκε με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που έγιναν το 2019. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι, εάν το παιδί απουσιάζει αδικαιολόγητα από την εκπαιδευτική διαδικασία, δεν μπορεί να κινηθεί η ποινική διαδικασία σε βάρος των γονιών του, καθώς η διάταξη που προέβλεπε ποινικές κυρώσεις καταργήθηκε και μέχρι και σήμερα δεν έχει αντικατασταθεί.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι εισαγγελικές Αρχές, αν και μπορούν να επεμβαίνουν και να εξετάζουν εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την αφαίρεση της γονικής μέριμνας, επί της ουσίας, σε ποινικό επίπεδο, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Λόγω αυτού, τα δύο συναρμόδια υπουργεία, Παιδείας και Δικαιοσύνης, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να επαναφέρουν τη σχετική διάταξη και αυτές οι συμπεριφορές να τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος με ποινές φυλάκισης. Αλλωστε, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ποινική κύρωση, προκειμένου να αποτρέψει ή να πιέσει τους γονείς να εφαρμόσουν τον νόμο για την υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών μέχρι την ηλικία των 16 ετών, έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη αυτών των φαινομένων των γονιών αρνητών.

Τα στοιχεία με γονείς αρνητές


Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία με γονείς αρνητές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν περιοχές όπως οι Σέρρες, ο Ρόδος και η Λάρισα. Στις Σέρρες, έξι παιδιά δεν πάνε στο σχολείο, ενώ βάσει των επίσημων καταγραφών στην Κεντρική Μακεδονία συνολικά 37 παιδιά στερούνται το αγαθό της εκπαίδευσης, επειδή οι γονείς τους αρνούνται να τα υποβάλλουν σε self test και δεν τα αφήνουν να φορούν μάσκες προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στις σχολικές αίθουσες.

Πέντε μαθητές βρίσκονται στην ίδια θέση, να μην πηγαίνουν στο σχολείο, επειδή οι γονείς τους διαφωνούν με τα μέτρα, στο νησί της Ρόδου, όπου επίσης υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση. Ιδιαίτερα μεγάλος ωστόσο είναι ο αριθμός των παιδιών -34 στο σύνολο, 24 παιδιά στην Πρωτοβάθμια και 10 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσηπου στερούνται το σχολείο λόγω της άρνησης των γονιών τους να εφαρμόσουν τα μέτρα στην περιοχή της Λάρισας. Ανάλογα με τον αριθμό απουσιών, πολλά παιδιά κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και τη χρονιά τους, με τις συνέπειες να είναι ολέθριες για το μέλλον τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, παρά τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών να πείσουν τους γονείς να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να αποδεχθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, εάν δεν υπάρξει και νομοθετική παρέμβαση για το ζήτημα, τα φαινόμενα αυτά θα αυξάνονται, με σοβαρές συνέπειες για τα παιδιά, τα οποία στερούνται το αγαθό της εκπαίδευσης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....