Πιο σκληρά ακόμη: Αυτά είναι τα νέα μέτρα στη «σκιά» της «Ομικρον»

Η μετάλλαξη Ομικρον «σφυροκοπά» την Ελλάδα και παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής νέων περιορισμών. Ποια νέα μέτρα συζητούν κυβέρνηση και ειδικοί για τη θωράκιση του ΕΣΥ;

Πρώτο βήμα, όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναμένεται να είναι η εκ νέου επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών με την ίδια να προαναγγέλλει ότι «τα φύλλα πορείας, αν δεν ξεκινήσουν την Παρασκευή, σίγουρα έως τη Δευτέρα θα έχουν ξεκινήσει».

Σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα στους υγειονομικούς αυτή τη στιγμή το ποσοστό αυτών που έχουν τεθεί εκτός μάχης καθώς βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό «είναι ανάλογα με το νοσοκομείο από 1,2% έως 2%. Δεν έχει φτάσει στο 4% γενικά. Άρα δεν είναι πάρα πολύ μεγάλο το ποσοστό. Φυσικά χρειάζονται όλοι αυτή τη στιγμή, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό και για την ασφάλεια των ασθενών και για την ασφάλεια του προσωπικού. Δηλαδή το να μπορούν να δουλεύουν σε συνθήκες καλές».

Όπως περιέγραψε «αυτό που πιέζεται πάρα πολύ είναι τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων. Πιέζονται πάρα πολύ. Και είναι σημαντικό, να παρακαλέσω και πάλι, όταν έχουμε rapid test θετικό, δεν χρειάζεται να πάμε στο νοσοκομείο για PCR. Μπορούμε να κάνουμε rapid test σε οποιαδήποτε δομή και να μην πιέσουμε τα νοσοκομεία παραπάνω για πράγματα που δεν χρειάζονται».

Νέα μέτρα


Τα νέα μέτρα στα οποία προσανατολίζεται το κυβερνητικό επιτελείο αφορούν στο θέμα του εμβολιασμού καθώς ήδη ανακοινώθηκε το άνοιγμα 270.000 ραντεβού για πρώτη και τρίτη δόση ενώ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να κατέβει στους πολίτες των 50 ετών ενώ υπάρχουν φωνές που μιλούν για υποχρεωτικό εμβολιασμό από τους 40 ετών και άνω.

Παράλληλα έχει «κλειδώσει» η απόφαση για να ακυρώνεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όλους όσοι είναι άνω των 18 ετών και δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη δόση του εμβολιασμού τους επτά μήνες μετά την δεύτερη δόση και ως εκ τούτου δεν θα έχουν τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα και για τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας τους τελευταίους μήνες και στους οποίους έχει δοθεί ένα περιθώριο μέχρι τις 31 Μαρτίου με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να έχει διαμηνύσει ότι δεν αποκλείεται να βρεθούν οριστικά εκτός ΕΣΥ μετά την ημερομηνία αυτή αν δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που ήδη ισχύουν θα τεθούν σε επαναξιολόγηση την Τρίτη 11/1 οπότε και θα οριστικοποιηθεί το εάν θα αποφασισθεί παράταση, ανάλογα και με την εικόνα διασποράς του ιού στην χώρα με τον κ. Πλεύρη, πάντως, να αφήνει ένα «παράθυρο» ακόμα και για χαλάρωσή τους σε ορισμένους τομείς όπως τα κέντρα διασκέδασης ή τα γήπεδα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...