Παράθυρο για παροχές στο «παρά ένα» των εκλογών – Αναθεωρείται ο στόχος για την ανάπτυξη το 2023

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις στο πακέτο των έκτακτων μέτρων αφήνει η καλή πορεία των εσόδων τον Ιανουάριο που με πλοηγό την ακρίβεια δημιουργούν πλεόνασμα 620 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι εφόσον με το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2022 τον επόμενο μήνα τα «ταμειακά περιθώρια» διευρυνθούν αισθητά σε συνδυασμό με τους πόρους που θα περισσέψουν από το αποθεματικό του 1 δισ. για την ενέργεια τότε δεν αποκλείεται να μπουν στο τραπέζι νέα μέτρα. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι σε μία τέτοια περίπτωση «δεν θα βρέξει χρήμα» αλλά οι παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες και μετρημένες καθώς έχουν ήδη ξοδευτεί 800 εκατ. ευρώ με τα προηγούμενα μέτρα.

Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια αν υπάρξουν πρόσθετες κινήσεις αυτές θα αφορούν την περαιτέρω μείωση κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών που θα περιορίζει το εργοδοτικό κόστος σε συνάρτηση με την αύξηση του κατώτατου μισθού ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το κούρεμα κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος που πληρώνουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις. Πάντως όλα θα εξαρτηθούν από την έκταση της υπέρβασης του στόχου για το έλλειμμα που θα φανεί με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή σε τροχιά αναθεώρησης θέτουν την οικονομία οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της ενέργειας καθώς η τιμή του φυσικού αερίου μειώνεται και δεν αποκλείεται ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ να υπερβεί την κυβερνητική πρόβλεψη για 1,8% φθάνοντας στο 2% αλλά είναι ακόμη νωρίς για να υπάρξει ασφαλής εικόνα.

Στο σκέλος των εισπράξεων τα πρώτα δείγματα παραμένουν ενθαρρυντικά. Τα φορολογικά έσοδα του Ιανουαρίου κινούνται εντός του στόχου των 5 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός σημειώνοντας αύξηση 14,1%, λόγω της καλύτερης απόδοσης των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράττονται σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023 (φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας) και των υπερεσόδων από ΦΠΑ λόγω των κυμάτων της ακρίβειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου για τον μήνα Ιανουάριο:

*Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 7,157 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 566 εκατ. ευρώ ή 8,6%

*Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 445 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 184 εκατ. ευρώ από τον στόχο (261 εκατ. ευρώ).

*Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 601 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 86 εκατ. ευρώ από τον στόχο (515 εκατ. ευρώ).

* Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες κατά 12 εκατ. ευρώ στα 5,686 δις. ευρώ.

* Στον τακτικό προϋπολογισμό οι πληρωμές παρουσιάζονται αυξημένες έναντι του στόχου κατά 110 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην εμπροσθοβαρή μεταβίβαση πόρων προς τα νοσοκομεία ύψους 176 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτη είναι και η επιχορήγηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. ύψους 325 εκατ. ευρώ, με ανακατανομή πιστώσεων από το αποθεματικό δράσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, προς εξυπηρέτηση των αναγκών του Market Pass, για τους πρώτους μήνες εφαρμογής του, καθώς και ο ετεροχρονισμός των πληρωμών για δαπάνες εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 298 εκατ. ευρώ.

* Οι επενδυτικές δαπάνες ανήλθαν στα 648 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας υποεκτέλεση ύψους 99 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του ΠΔΕ περιλαμβάνουν ποσό ύψους 22 εκατ. ευρώ προς εξυπηρέτηση μέτρων COVID-19, με σημαντικότερο εξ αυτών, αριθμητικά, την επιχορήγηση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, που διατηρούν φυσικό κατάστημα, για την ανάπτυξη, αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...