Οργισμένη πλημμύρα στους δρόμους για την τραγωδία στα Τέμπη

Οργή λαού και ξεσηκωμός για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, με Σωματεία, Συνδικάτα και συλλογικότητες να δίνουν ραντεβού στους δρόμους, διαδηλώνοντας με αίτημα την ασφάλεια στις συγκοινωνίες. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν βγει στους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τα καλέσματα

Στην Αθήνα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών έχουν απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12:00, ενώ για τις 12:30 έχει καλέσει το ΠΑΜΕ. Στην πλατεία Κλαυθμώνος θα συγκεντρωθούν η ΑΔΕΔΥ και το ΜέΡΑ25 (12:30), ενώ στα Χαυτεία τα πρωτοβάθμια Σωματεία και οι Συλλογικότητες. Στις 13:00 έχει προγραμματιστεί η συγκέντρωση των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην Κλαυθμώνος, όπως και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στην πλατεία Συντάγματος.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Τρένα και προαστιακός θα μείνουν ακινητοποιημένα μετά τις αποφάσεις των σωματείων εργαζόμενων της Ηellenic Train να συνεχιστεί η απεργία στον σιδηρόδρομο.

Παράλληλα, ακινητοποιημένα θα είναι τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Το μετρό θα λειτουργήσει μεταξύ 14:00 – 16:00, ενώ ο ηλεκτρικός και το τράμ μεταξύ 11:00 – 17:00.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης να κλείσει κομβικούς σταθμούς του Μετρό, σε μια προσπάθεια να τεθούν αναχώματα στη μαζική συμμετοχή των πολιτών.

Απεργία στο Δημόσιο

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε τη Δευτέρα την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας για την Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023, «μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία, για να απαιτήσουμε – μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τον λαό – να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για τις 12:30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Συμμετέχει και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Υπενθυμίζεται πως εικοσιτετράωρη απεργία στις 8 Μαρτίου 2023 έχει προκηρύξει και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και καλεί όλα τα σωματεία μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις (13:00 στην Πλατεία Συντάγματος).

Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας χαιρετίζει τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και τη νεολαία που πήρε μέρος στο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος. «Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, ώστε να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες, να μην περάσει το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών στη λήθη, για να ξηλωθεί η αντιλαϊκή πολιτική, που βάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο ζύγι του κόστους. Δυναμώνουμε τον αγώνα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, για σύγχρονες και ασφαλείς μαζικές μεταφορές, κόντρα στην πολιτική που μετατρέπει τις συγκοινωνίες από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, για μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς» επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ

Κάλεσμα και από την ΟΕΝΓΕ προς όλους στην 24ωρη απεργία στις 8 Μαρτίου και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ξεκαθαρίζουν οτι δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα. “Για να μη μείνει ποτέ ξανά αναπάντητο το μήνυμα στείλε όταν φτάσεις ”

Κλειστά σχολεία

Παράλληλα, κλειστά θα είναι και τα σχολεία την Τετάρτη 8 Μαρτίου, με τη ΔΟΕ να έχει ανακοινώσει ότι οι δάσκαλοι συμμετέχουν στην απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Χαιρετίζοντας τις κινητοποιήσεις που απαιτούν να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στην απεργία της 8ης Μαρτίου 2023 και στη συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος. «Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα», αναφέρει η ΔΟΕ και προσθέτει: «Όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και την απόφασή μας να μην σιωπήσουμε και να απαιτήσουμε, οργανωμένα, να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς συμψηφισμούς και συγκαλύψεις».

Συμμετέχουν και τα φαρμακεία

Κλειστά θα είναι τα φαρμακεία στον Πειραιά, ενώ στην Αθήνα δεν θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Στη Θεσσαλονίκη θα είναι κλειστά από τις 11:30 έως της 14:30 και στον Έβρο από τις 12.00 έως τις 15.00. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τους νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών και τις οικογένειες τους, στηρίζουμε τις αποφάσεις των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων για τη συμμετοχή τους αύριο στο εθνικό πένθος, κατά τον τρόπο που αυτοί έχουν επιλέξει, και προτρέπουμε τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν μαζικά».

Δεμένα τα πλοία στον Πειραιά

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την Τετάρτη 8/3/2023, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά, αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Η κινητοποίηση αρχίζει στο 00.01 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει ότι η «στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων…» απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.

24ωρη απεργία και για τους ηθοποιούς

Στην απεργία συμμετέχει και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) που προκήρυξε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 8 Μαρτίου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ