Οργανωμένο έγκλημα: Γιατί καταργήθηκαν τα «γεωγραφικά όρια» – Αναδιάταξη του επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΛΑΣ

Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο δράσης των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, φαίνεται πως έχει επιφέρει η πανδημία και τα lockdown. Τα κλειστά μαγαζιά λόγω του κορωνοϊού, είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδα των συμμοριών και κατά συνέπεια να ξεσπάσει ένα μεγάλο “ξεκαθάρισμα” για τις συνεργασίες και την επέκταση δράσης τους, όπως εκτιμούν οι αξιωματικοί της αστυνομίας.

“Όσο λιγότερα τα μαγαζιά λόγω της πανδημίας, τόσο λιγότερα είναι τα έσοδα και άρα τόσο λιγότερες θα πρέπει να είναι οι ομάδες που θα μείνουν”, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αστυνομικές πηγές, προσπαθώντας να εξηγήσουν τις διαδοχικές εκτελέσεις που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, εξαιτίας της νέας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες, φαίνεται ότι έχουν καταργηθεί πλέον και τα γεωγραφικά όρια για τις ομάδες που δρουν στην Αττική. Στο παρελθόν, όπως εκτιμάται, το λεκανοπέδιο είχε χωριστεί σε “Βόρειους”, “Νότιους” και όσους δρούσαν στο κέντρο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΟΡΕΝ, οι αστυνομικοί φαίνεται πως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο χάρτης αυτός δεν ισχύει πλέον και ότι πέντε είναι πια οι μεγάλες συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, που δρουν στην Αττική. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο σκληρός τους πυρήνας αποτελείται από 10 έως 15 άτομα, ενώ υπάρχουν και υποομάδες με τις οποίες συνεργάζονται. Επιπλέον, εκτιμούν ότι υπάρχει διαχωρισμός ως προς το “αντικείμενο”, δηλαδή οι πέντε μεγάλες ομάδες ασχολούνται με την προστασία των νυχτερινών καταστημάτων, ενώ οι υποομάδες κυρίως με τα ναρκωτικά και με την εκμετάλλευση γυναικών. Το “μαύρο” χρήμα στη συνέχεια “ξεπλένεται” σε νομοφανείς δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το οργανωμένο έγκλημα βρίσκεται σε φάση “εκκαθαρίσεων” για τη μοιρασιά της πίτας. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, υπάρχουν επί της ουσίας τέσσερις αρχηγοί σε αυτές τις συμμορίες και είναι ενδεικτικό ότι σε βάρος των τριών εξ’ αυτών έχουν εκτελεστεί αποτυχημένα συμβόλαια θανάτου, το 2018 και το 2019. 

Αναδιάταξη του επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΛΑΣ για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος

Σε άμεση αναδιάταξη του επιχειρησιακού σχεδίου της προχωρά η ΕΛΑΣ για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και την ενίσχυση της αστυνόμευσης, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στις δύο συσκέψεις που συγκάλεσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις οποίες συμμετείχαν πολλοί αξιωματικοί από διάφορες Υπηρεσίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενισχύεται το δίκτυο πληροφοριών και ερευνών της Αστυνομίας, ενώ επικαιροποιείται η χαρτογράφηση των ενεργών εγκληματικών ομάδων, με ονόματα και διευθύνσεις. Σημειώνεται, ότι χθες (Δευτέρα) το βράδυ πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικοί αστυνομικοί έλεγχοι σε αρκετά νυχτερινά μαγαζιά.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, στην εποχή που ξεκινά μετά την πανδημία, ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών με αστυνομική παρουσία και περιπολίες, με ευέλικτες ομάδες, ειδικά σε περιοχές όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πολιτών. Οι περιπολίες θα γίνονται από την ΔΙΑΣ, τη Δράση και την ΟΠΚΕ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ