Νέες οδηγίες για τα εμβόλια – Αναλυτικά οι παρενέργειες

Σε επικαιροποίηση των στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων κατά του κορονοϊού προχώρησε το τμήμα Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), έπειτα από σχετική ανακοίνωση του αντίστοιχου ευρωπαϊκού οργανισμού.

Οι επικαιροποιήσεις για την ασφάλεια περιγράφουν τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων των αναδυόμενων παγκόσμιων δεδομένων ασφάλειας που διενεργούνται κυρίως από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Περιγράφουν επίσης τον τρόπο παρακολούθησης της ασφάλειας και περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τις αναφορές εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών, τις οποίες η PRAC λαμβάνει υπόψη στις αξιολογήσεις της.

Αυτή η επικαιροποιημένη έκθεση ασφάλειας έπεται της τελευταίας στις 12 Μαΐου 2022 και αντικατοπτρίζει τα κύρια αποτελέσματα της αξιολόγησης της συνεδρίασης της PRAC που πραγματοποιήθηκε από τις 07 έως τις 10 Ιουνίου 2022. Από τις τελευταίες μελέτες που έχουν γίνει, προκύπτουν τα εξής στοιχεία για τα πέντε εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές Ευρώπης και Αμερικής και κυκλοφορούν και στη χώρα μας:

Comirnaty (PFIZER): τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν την αιτιώδη συσχέτιση της αμηνόρροιας με το εμβόλιο, ενώ είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση της βαριάς εμμηνορρυσιακής αιμορραγίας σε σχέση με το Comirnaty.

Jcovden (Janssen-Cilag) (Johnson & Johnson): Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν αιτιώδη συσχέτιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου με το Jcovden

Nuvaxovid (Novavax): έχει ξεκινήσει αξιολόγηση της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας, για να διαπιστωθεί εάν αυτές μπορεί να αποτελούν παρενέργειες του
Nuvaxovid

Spikevax (Moderna): τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν την αιτιώδη συσχέτιση της αμηνόρροιας με το εμβόλιο, ενώ είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση της βαριάς εμμηνορρυσιακής αιμορραγίας σε σχέση με το Spikevax

Vaxzevria (AstraZeneca): Έμφραγμα του μυοκαρδίου, πνευμονική εμβολή και θρόμβωση, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν αιτιώδη συσχέτιση αυτών των συμβάντων με το Vaxzevria.

Ο EMA επιβεβαιώνει ότι τα οφέλη όλων των επί του παρόντος εγκεκριμένων εμβολίων έναντι της COVID-19 εξακολουθούν να υπερτερούν έναντι των ανεπιθύμητων ενεργειών τους, δεδομένου του κινδύνου εμφάνισης της νόσου COVID-19 και των σχετικών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας και του θανάτου.

ΠΗΓΗinstanews.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...