«Κουμπαράς» 1,2 δισ. ευρώ για προεκλογικά μέτρα – Μέχρι τον Φεβρουάριο κλειδώνουν οι αποφάσεις

Εκλογικό πακέτο με παροχές αξίας 1,2 δισ. ευρώ δημιουργούν οι υπερ εισπράξεις από τα έσοδα και το περίσσευμα των πόρων από το αποθεματικό για την ενέργεια.
Οι οριστικές αποφάσεις για τα μέτρα θα κλειδώσουν το επόμενο διάστημα και σε κάθε περίπτωση τον Φεβρουάριο που αποτελεί μήνα ορόσημο για τα κρατικά ταμεία.
Με βάση την σημερινή εικόνα από το αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ που έχει εγγραφεί στο προϋπολογισμό για την στήριξη των νοικοκυριών από την ενεργειακή ακρίβεια αναμένεται λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο να μείνουν αδιάθετα περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Επιπρόσθετα τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης και των υπερεισπράξεων από φόρους με το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 να συμπιέζεται στο 1,3% – 1,4% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 1,6% του ΑΕΠ.
Η μείωση του ελλείμματος κατά 1,8 δις. ευρώ συγκριτικά με το στόχο οφείλεται στην υπέρβαση των εσόδων κατά 180 εκατ. ευρώ στο 12μηνο του 2022 και στην εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,98 δις. ευρώ το ίδιο διάστημα σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.
Μάλιστα η υπέρβαση των εσόδων θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν δεν δίνονταν η δίμηνη παράταση έως το τέλος του Φεβρουαρίου για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, από τα οποία το υπουργείο Οικονομικών αναμένει 905 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,217 δισ. ευρώ.
Οι θετικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό ενεργειακόμέτωπο ανοίγουν το δρόμο στη κυβέρνηση για νέες παρεμβάσεις ενίσχυσης των εισοδημάτων αλλά το εύρος και η έκταση αναμένεται να αποφασισθούν τους επόμενους μήνες ανάλογα με τον ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται:

– «Κούρεμα» η και πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
– Μείωση της προκαταβολής του φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες
– Καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους από τις περικοπές σε Δώρα και επικουρικές συντάξεις για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως το Μάιο του 2016. Το κόστος είναι υψηλό καθώς αγγίζει τα 2,4 δις. ευρώ και ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η αποπληρωμή των αναδρομικών σε 4 ετήσιες δόσεις αρχής γενομένης από φέτος.
– Ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος που θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας με τη πρώτη δέσμη να ενεργοποιείται από το 2024 και να περιλαμβάνει ελαφρύνσεις στη φορολογία για μισθωτούς με παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές
– Μείωση του φόρου για επιχειρήσεις
– Κούρεμα συντελεστών ΦΠΑ
– Αυξήσεις μισθών για δημοσίους υπαλλήλους με την εφαρμογή νέου μισθολογίου από την 1-1-2024

Στο μεταξύ επισπεύδεται η πρώτη έξοδος για την άντληση 2 δις. ευρώ από τις αγορές προκειμένου να τονωθούν τα ταμειακά διαθέσιμα.
Σε μια προσπάθεια να προλάβουν τις εκδόσεις χρέους των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες φέτος λόγω των αυξημένων αναγκών από την ενεργειακή κρίση αναμένεται να φθάσουν σε ύψος ρεκόρ το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να βγουν νωρίτερα στις κεφαλαιαγορές με τον ΟΔΔΗΧ να δίνει εντολή στους αναδόχους (Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan, Société Générale) προκειμένου να τρέξουν την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου με ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2033.
Σύμφωνα με πληροφορίες το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει σήμερα το πρωί και να κλείσει σύντομα λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος που φέρεται να συγκεντρώνει το επιτόκιο της έκδοσης που αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 4,1% – 4,2%.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...