Κιβωτός του Κόσμου: «Χιονοστιβάδα» καταγγελιών και «τσουνάμι» αποκαλύψεων – Μίλησαν δυο ενήλικοι και ένας ανήλικος


Σε ένα «τσουνάμι» αποκαλύψεων και καταγγελιών «βουλιάζει» η «Κιβωτός του Κόσμου». Στην αρχή ήταν μια η καταγγελία. Σύντομα ήρθε και δεύτερη και πλέον, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο «μικροσκόπιο» της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει και τρίτη καταγγελία. Δυο ενήλικοι (σήμερα) και ένας ανήλικος έχουν καταγγείλει πως έπεσαν θύματα κακοποίησης από άτομα που συνδέονται με τη Μη Κυβερνητική οργάνωση.

«Διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, δυνάμει εισαγγελικής παραγγελίας, προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων, της ”κατάχρησης ανηλίκου που συμπλήρωσε τα 14 έτη και μη από οικείο, κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση” και της ”σωματικής βλάβης αδύναμων προσώπων κατά συρροή, άπαξ και κατ’ έξακολούθηση”, που φέρεται να τελέστηκαν ή να τελούνται σε βάρος ανηλίκων, φιλοξενούμενων στις δομές της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ”Κιβωτός του Κόσμου”, με έδρα την οδό Ζηνοδώρου στον Κολωνό και συγκεκριμένα στις δομές της Αθήνας, Πειραιά, Χίου, Πωγωνιανής Ιωαννίνων, Βόλου και Καλαμάτας, ύστερα από έγγραφη αναφορά – καταγγελία που απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή ‘Συνήγορος του Πολίτη’ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ και από το γεγονός πως γίνεται αναφορά «σε πράξεις που φέρεται να τελέστηκαν ή να τελούνται σε βάρος ανηλίκων, φιλοξενούμενων» είναι σαφές πως δεν πρόκειται για ένα άτομο όπως είχε αρχικά γίνει γνωστό αλλά σε περισσότερα.

Η αρχή στο τσουνάμι των καταγγελιών έγινε όταν παιδί που φιλοξενήθηκε στη ΜΚΟ κατήγγειλε πως κακοποιήθηκε από εργαζόμενο της δομής. Η καταγγελία έφθασε στην Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη, που διαβίβασε την καταγγελία στην Εισαγγελία και την αστυνομία. Στη συνέχεια ήρθε η καταγγελία ενός 19χρονου (σήμερα) αγοριού που κατήγγειλε ότι βίωσε τη σεξουαλική κακοποίηση από εργαζόμενο της δομής του Κολωνού στην ηλικία των 16. Τέλος, έχει προστεθεί σε αυτά και η καταγγελία ενός 15χρονου παιδιού που κατέθεσε ότι δύο εργαζόμενοι το κακοποίησαν σεξουαλικά. Έχει δώσει, μάλιστα, τα ονόματα των εργαζομένων στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων που πλέον ερευνά την υπόθεση!

Σοκάρει η καταγγελία του 19χρονου
Ο 19χρονος κατήγγειλε ότι πρόσωπο που εργάζεται στη δομή ασελγούσε εις βάρος του για σχεδόν δυο χρόνια. Όπως ισχυρίζεται, του συμπεριφερόταν με υποτιμητικό και εξευτελιστικό τρόπο, τον υποχρέωσε να σταματήσει το σχολείο, να εργάζεται και τον εκβίαζε ότι θα κόψει το επίδομα της άρρωστης μητέρα του. «Τον συγκεκριμένο τον γνώρισα στη Γ΄ Γυμνασίου, όταν πήγαινα στο Κέντρο Ημέρας στον Κολωνό και παίζαμε μπάσκετ. Μου πρότεινε να φύγω από την Αθήνα και θα με βοηθούσε να βρω δουλειά και να φτιάξω το μέλλον μου. Στη δομή με υποχρέωνε να του βάζω και να του βγάζω τα παπούτσια και τις κάλτσες, να τον υπηρετώ, ενώ σταμάτησα να πηγαίνω ακόμα και στο σχολείο», φέρεται να κατήγγειλε.

Στην κατάθεση του, όμως, ο νεαρός περιέγραψε με λεπτομέρειες, το τι ακριβώς βίωνε και το τι είδους σεξουαλική παρενόχληση και ασέλγεια δεχόταν. Όταν ο μαθητής αντιδρούσε και δεν δεχόταν τις κινήσεις του συγκεκριμένου ατόμου, εκείνος τον έστελνε να κάνει δουλειές και πράγματα υποτιμητικά. Ταυτόχρονα, τον φιλοξενούσε στο δωμάτιο του, ενώ του επέβαλλε να μένει αξύριστος και ακούρευτος. Μάλιστα κάνει ιδιαίτερη αναφορά για συνθήκες διαστροφής, κακοποίησης, ασέλγειας με θύματα ανήλικα παιδιά.

Η απάντηση της Κιβωτού
«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας. Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές.

Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας. Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα.

Μια πολύ σημαντική παράμετρο του θέματος είχε θίξει πριν από λίγα 24ωρα, ο πατέρας Αντώνιος, ιδρυτής και εμπνευστής της «Κιβωτού του Κόσμου», μιλώντας στο Mega και τη Νίκη Λυμπεράκη την περασμένη Δευτέρα, όταν είχε πει ότι στις δομές υπάρχουν πολλές ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία των παιδιών! «Έχουμε πολλές ασφαλιστικές δικλείδες, τα παιδιά δεν μένουν μόνα τους υπάρχουν παιδαγωγοί, υπάρχουν κάμερες, έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους που εμείς τους επιλέγουμε. Είναι πολύ δύσκολο κομμάτι η επιλογή», είχε πει ο πατέρας Αντώνιος σχετικά με την ασφάλεια, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των δομών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ